Capra cu trei iezi

Capra cu trei iezi

Să vezi și să nu crezi, un horror folcloric românesc. Era și cazul, că vorba aia, de material nu ducem deloc lipsă.

Doar de niște curajoși care să se desprindă de dramele comuniste și plictisite, dragi doar festivalurilor, dar pe care nu le vede nici dracu`, făcute pe sistem: „Ce dacă sunt eșecuri financiare, las` că finanțează statul ca fraierul‟.

 

🎬 Capra cu trei iezi – Premisă

Dragii moșului, înainte de Tik Tok și YouTube noi aveam alte platforme de social media care ne distrau, anume poveștile bunicilor.

Și Capra cu trei iezi era una dintre ele, poate cea mai cunoscută, dacă nu știți premisa, stați pe recepție, că-i scurtă și la obiect.

O capră, desigur, la figurat, jucată de Maia Morgenstern (The passion of the Christ), are trei iezi năzdrăvani.

Ăl` mare cu ăl` mijlociu sunt niște draci împielițați care îl tot necăjesc pe ăl` mic.

Cum necuratul n-are stare, își vâră coada în istorisire și le bagă celor patru foamea-n glandă în prag de iarnă.

Așa că mama este nevoită să se ducă-n sat după merinde, lăsându-i pe cei mici singuri acasă, dar cu poruncă sfântă.

Să nu deschidă ușa nimănui, ci doar lu` mămuca și doar când or auzi un semnal sonor melodios numai de ei știut.

Cine cunoaște povestea, și este greu de crezut că sunt persoane care n-au auzit de ea, este la curent cu ceea ce urmează, ideea este că apare și un lup (Marius Bodochi).

💭 Capra cu trei iezi – Comentariu

Înainte de toate, trebuie să-l aplaud pe regizorul/scenarist Victor Canache pentru că a venit cu ceva nou în peisajul cinematografic românesc.

La doar 36 de ani să ieși pe piață cu un asemenea film, un horror jumătate psihologic, jumătate slasher, este lucru mare.

Ce zic eu lucru mare, este chiar extraordinar.

A lucrat din greu, timp de 6 ani, cu finanțare 100% independentă.

De unde știu?

Pentru că a fost pe scenă după film, la o sesiune de Q&A de peste 30 de minute. Aveți mai jos linkul, că am filmat și eu cum am putut, dacă sunteți interesat de spusele lui.

AICI Q&A

Să îmi fie rușine că nu știam că a învățat la Târgoviște, că este originar de prin împrejurimi și că filmările au avut loc imediat cum dau colțul, la Malu cu Flori.

Totul pe un buget infim de 200.000 de dolari.

Cât despre filmul în sine, acesta este captiv într-o locație restrânsă, 95% din acțiune se petrece într-o casă neaoșă, cum erau pe vremuri, sau prin bătătura ei.

Iar distribuția este formată fix din 5 actori, cei doi pomeniți anterior, plus cei 3 copii care nu-s actori, ci adunați de prin sat la un casting.

Ah, de fapt sunt 6, că la un moment dat are un mic rol și regizorul Canache, un rol pe care îl interpretează cu multă înflăcărare.

Este de la sine înțeles că filmul urmează destul de fidel povestea lui Ion Creangă, doar că avem oameni în loc de animale, și că este o reinterpretare horror. De fapt, ce reinterpretare, că din start povestea este una de groază la obârșie.

Dacă din acest punct de vedere, al imprevizibilității, Capra cu trei iezi nu are cu ce surprinde, ei bine, a trebuit să ne capteze interesul prin alte elemente.

Și cel mai important aspect este atmosfera apăsătoare, veridică, simți că ești aruncat într-un basm românesc.

De la locația clasică, așa cum ne-o imaginam când ascultam cuminți la gura sobei poveștile bunicilor, și până la limbajul arhaic, lipsit de accent, să fie oarecum universală această adaptare, să nu fie atașată unei zone anume.

De la costumele ce par exponate de muzeu și până la pădurea cunoscută în care jucam când eram mici. Cei de la țară știu despre ce vorbesc.

Totul emană autenticitate.

Filmul este scurt, dar și destul de lent, cele 80 de minute par mai lungi pentru că în cea mai mare parte atenția se concentrează pe crearea unei atmosfere sinistre, nu pe aspectul horror-ului vizual.

Nu ne zvârle cu toporu-n frunte, mai degrabă ne dă fiori reci prin tensiunea sinistră pe care o construiește cu migală și prin jocul actoricesc de senzație al celor doi granzi ai cinematografiei românești.

Capra cu trei iezi

Apropo, Maia Morgernstern a jucat gratis în Capra cu trei iezi, nu a vrut să încaseze banii din contract. Așa ne-a spus regizorul, așa că trebuie să îl cred.

Acum să nu credeți că ridic excesiv în slăvi filmul, să nu vă așteptați la o teroare permanentă sau la un asalt organoleptic fără întrerupere, că nu-i chiar așa.

Este molcom pentru o bucată zdravănă de timp, iar când se dezlănțuie haosul din punctul culminant, nu se duce în extreme.

Adică este de groază, că de aia țipau puradeii care n-aveau ce căuta la film, dar nu-i horror din ăla macabru de să-ți smucești capul ferindu-te de imaginile greu de suportat.

Având în minte și precizările regizorului, care a dezvăluit că dinadins nu a vrut să fie filmul prea sângeros, că nu a dorit să o dea în Hollywood ieftin, ci că a vrut să rămână fidel materialului sursă, am apreciat și mai mult producția.

Dar nici n-a avut bani mai mulți la dispoziție pentru ceva mai elaborat.

Partea sonoră este și ea la cele mai înalte standarde, întreg dialogul a putut fi auzit fără probleme, ceea ce este o mare realizare la filmele românești.

Însă nu doar atât, nu m-am bucurat doar că aud bine, ci și coloana sonoră transformă scene banale și simple în unele înfricoșătoare prin presărarea unor sunete și zgomote potrivite acolo unde trebuie.

Realizarea tehnică este ireproșabilă, micul platou de filmare a fost clădit de la 0 de către regizor, împreună cu familia și prietenii lui, și este fără cusur. Chiar poate fi vizitat, dacă aveți curiozitatea.

Nici măcar erori de continuitate nu am descoperit tocmai pentru că scenariul este redus ca amploare și a eliminat posibilitatea apariției lor.

Efectele speciale, alea care sunt, arată excelent, avem foc așa cum trebuie, sânge realist, uite că trebuia să îl întreb dacă și găina jumulită a fost proaspătă sau recuzită pentru că nu mi-am dat seama dacă-i bună de pus în ciorbă sau doar o jucărie.

 

🏆 Capra cu trei iezi – Verdict

Efectiv, nu am ce să comentez de rău la Capra cu trei iezi deoarece scenariul este aidoma poveștii, doar că avem oameni în loc de animale, deși te lasă cu un gând tenebros în minte: „Oare avem oameni în loc de animale‟?

Nu se întinde mai mult decât îi este plapuma, ca imagine avem ceva cadre trase cu drona la început, dar în rest suntem izolați la micul univers din jurul casei singulare.

Mă repet, dar este mama învățăturii, actoria este la cele mai înalte standarde, Marius Bodochi face un rol negativ de îți îngheață caloriferul pe timp de vară.

Poate și pentru că te lovește frontal cu interpretarea unei partituri diferite, aceea de cioban psihopat.

Noi eram învățați să îți dea șuba când ți-e frig să te încălzești, nu să-ți jupoaie pielea să facă opinci din ea.

Deși dacă îmi aduc aminte de Miorița, mai avem exemple de personaje de acest tip, ciobani demenți.

Influențat sau nu de anumite aspecte care lovesc aproape de casă, părerea mea este că Victor Canache, alături de Bogdan George Apetri, reprezintă un suflu nou în cinematografia autohtonă.

Ambii vin cu o altă gândire, cu o altă viziune a filmului, mai comercial, dar în același timp și artistic, reușind să îmbine foarte bine cele două aspecte care nu trebuie să se excludă reciproc.

El are avantajul și că este tânăr și are tot viitorul în față, așa că haideți să susținem acest film pentru că merită.

Ce este drept, dacă era făcut la Hollywood, poate nu aveam atâtea cuvinte de laudă, dar este un film mic, independent, românesc, bine executat. Oricum, chiar regizorul recunoaște că este influențat de Hollywood, se simte o miasmă de The witch a lui Robert Eggers, chiar și din The visit a lui M. Night Shyamalan.

Îți dai seama că a fost turnată multă, multă, multă pasiune în realizarea producției, una care valorifică folclorul românesc cel plin de atâtea și atâtea povești terifiante numai bune de ecranizat.

Ca idee, pe viitor ar vrea să facă Meșterul Manole.

Așa că am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea, dar mă duc la bibliotecă să citesc alte 9, că mi-a trezit pofta de-un Harap Alb.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

About admin

Check Also

A serbian film

A serbian film

Anul 2010 asista la nașterea prematură a lui Srpski film (A serbian film), o producție …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.