Casablanca

Top AFI 100

Locul 003 – Casablanca

1943

Locul 3 în Top AFI, dar și câștigător a trei premii Oscar, Casablanca este un film din 1942 ce reprezintă un amalgam de genuri, alb-negru, desigur, cu Humphrey Bogart și Ingrid Bergman în roluri principale.

 

🎬 Casablanca – Premisă

Suntem transportați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial taman în orașul Casablanca din Franța Neocupată a Africii.

Orașul este un fel de punct de tranzit pentru oropsiții Europei care caută să ajungă la Lisabona și de acolo să plece către țara unde curge lapte la capătul furtunului și plouă cu miere, adică SUA.

Aici bunul cel mai de preț, echivalent cu libertatea, este viza către America.

Îl regăsim pe Rick Blaine (Humphrey Bogart), un american care s-a vânturat peste tot, încercând să scape de problemele pe care tot el și le-a creat.

Este patron de crâșmă, pare-se că are succes, și-a tras relații sus-puse pentru a nu da de piedici legale și lucrurile merg ca pe roate.

Asta până când din toate cârciumile din lume tocmai în a lui intră Ilsa Lund (Ingrid Bergman), prezență care răstoarnă toate gândurile lui Rick Blaine.

Și mai complicat de atât, își fac apariția și niște naziști băgăreți care caută câteva hârtii importante dispărute în urma uciderii a doi arieni de către un necunoscut și, cum localul lui Rick este centrul vieții mondene din Casablanca, heilhitleriștii cred că aici vor găsi niscai răspunsuri.

 

💭 Casablanca – Comentariu

Nu mă trăgea cine știe ce ața să urmăresc cu entuziasm filmul, fiind pe bază de romanță și nu-s fanul unor asemenea producții, dar datoria m-a chemat și a trebuit să spun prezent și să stau drepți în fața lui Casablanca.

La naiba, ori de câte ori scriu Casablanca îmi vine să fredonez melodia interpretată de Jessica Jay care a înnebunit lumea în 1996.

Revenind la film, nu mă așteptam să-mi placă foarte mult, dar iată că m-a surprins, nefiind per se un film neapărat romantic, ci o combinație de genuri.

Este și pe bază de „my corazon, my amor de mi vida‟, dar este și o acțiune tensionată de război în care imprevizibilul domnește la fiecare pas.

Cum nu văzusem până acum filmul, n-aveam idee ce se va întâmpla, deși replicile lui celebre îmi tot răsunau în cap.

De principiu, este despre povestea de dragoste dintre cele două personaje principale, o poveste tragică și înălțătoare în același timp, dar este și o dramă care are în prim-plan teroare incomensurabilă însămânțată de ideologia nazistă chiar și în teritorii care încă nu cunoscuseră ocupația sinistră a Reichului tiranic.

Dar Casablanca este mai mult de atât, are un scenariu impecabil, da, ați citit bine, IMPECABIL.

Este în egală măsură amuzant din cale afară ca urmare a felului de-a fi al personajului Rick, care îmbracă o haină de mucalit și livrează replici amuzante la foc automat, dar și dramatic pentru că se petrec momente, nu neapărat violente fizic, care te vor răscoli profund.

Nu lipsesc nici scenele motivaționale, vezi confruntarea cântecelor, care vor trezi în tine voința de a extermina opresiunea, și nici lacrimile nu se vor ascunde atât de bine încât să nu fie găsite de potera de neoprit a scenariului care ți le va smulge spre final cu multă ușurință.

Casablanca

 

Casablanca nu este un film neapărat spectaculos, acțiunea se petrece în mare parte în crâșma lui Rick, dar personajele interesante și interacțiunile dintre ele pline de intensitate contribuie la o atmosferă încinsă de se frige cotletul imediat.

Camera de filmat surprinde fără ezitare niște prim-planuri cu chipurile personajelor care transmit incredibil de multe emoții, iar schimburile scurte de priviri sunt unele cu tâlc și, deși transmit mesaje subtile, sunt grăitoare pentru spectatori.

Pesonajul Rick Blaine este unul complicat, nu știi de unde să-l apuci.

Îl vezi că este mucalit, lipsit de sentimente, o cochilie dură și un izvor infinit de replici umoristice, dar asta vedem doar la suprafață.

Humphrey Bogart imprimă rolului un farmec aparte prin vocea lui distinctă, prin mimică și prin modul în care știe cât să țină o privire sau să producă un gest pentru impactul cel mai mare.

Ce să mai, emana suavitate prin toți porii, un caracter imperturbabil a cărui minte măcina în permanență scenarii și idei, mai cool ca gheața de la Polul Nord în reclamele de la Coca Cola și mai fin ca mătasea orientală.

Am urmărit în acest Top AFI câteva filme cu el în rol principal, acesta, The maltese falcon, The African Queen, încât mi-am dat seama de ce a fost atât de iubit la Hollywood, chit că nu era vreo frumusețe ieșită din comun.

Despre Ingrid Bergman ce mai este de spus? Era la început de carieră americană, una care îi va aduce 3 Oscaruri împrăștiate pe o durată de 30 de ani, primul în 1945, ultimul în 1975.

Nu era doar fermecător de frumoasă, dar și tulburător de talentată și aici îi ține piept cu succes lui Humphrey Bogart.

Regia este semnată de Michael Curtiz care a reușit o performanță probabil imposibil de egalat vreodată, să lanseze în același an 2 filme de Top AFI 100, Casablanca și Yankee Doodle Dandy.

Nu am cum să nu pomenesc și coloana sonoră care completează perfect atmosfera dulce-amăruie a filmului cu piesa de rezistență As time goes by.

 

🏆 Casablanca – Verdict

Sunt șocat cât de captivat am fost de Casablanca, de povestea de dragoste diferită, cu răsturnări de situații neașteptate, lipsită de stereotipia supărătoare care pătează alte filme.

Am fost luat pe sus de bucata de război diplomatic, de vorbele mieroase, dar pline de venin pe care și le schimbau adversarii, ce să mai, mă chinui să găsesc un motiv să arestez filmul și nu reușesc, nici dacă aș falsifica unul.

Dacă nu am fost impresionat de Gone with the wind, altă romanță celebră a cinematografiei, ei bine, Casablanca m-a dat pe spate pentru că împletește perfect romantismul (chit că unul neconvențional) cu replici amuzante și o situație teribil de încâlcită.

Rezultă un film în care ritmul este unul infernal, în care replicile vin rostogol și în viteză maximă, am citit că special personajele vorbesc atât de repede pentru a comprima un scenariu de 125 minute într-unul de doar 105 minute și asta nu lasă loc de respiro pentru spectator.

Este lesne de înțeles că pentru Casablanca, deși nu credeam că voi face asta, o să semnez pentru aprobarea a 10 vize.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Mothers` instinct

Mothers` instinct

Deși este sărăcie în această perioadă în ceea ce privește filmele la cinematograf, iată că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *