Top AFI 100
Locul 031 – The maltese falcon
Humphrey Bogart își face loc în acest top AFI cu al treilea film în care este protagonist după The African Queen și The treasure of the Sierra Madre. Și nu este ultimul.
În The maltese falcon el joacă rolul carismaticului și flegmaticului detectiv Sam Spade în acest film alb-negru polițist din 1941 în care Spade este angajat de bomba blondă interpretată de Mary Astor să o găsească pe sor-sa fugită cu sau răpită de un nene amenințător.
Până să dăm nas în nas cu misterul domniței dispărute din peisaj ca tezaurul românesc prin seifurile rusești, suntem întâmpinați de o scurtă lecție de istorie (destul de greșită, cu amănunte eronate) cu privire la regi, cruciade, cavaleri, ordine bisericești și, în special, cum reiese din titlu, una bucată șoim maltez, o statuetă nestemată la propriu, fiind încrustată cu fel și fel de pietre prețioase care ar pune-n fund orice donșoară dornică de preaslăvire materială.
Bine, bine, ce treabă are cruciatul cu cazul lui Spade, cel al fetei parcă dispărute de pe fața pământului?
Păi are multă treabă pentru că premisa, adaptată după un roman de Samuel Dashiell Hammett, are în prim-plan această statuetă după care aleargă toată lumea, inclusiv tanti Brigid (Mary Astor) care bagă strâmbe pe sub nasul detectivului Sam Spade pentru a-l vrăji să-i accepte cazul.
Ceea ce urmează este o poveste alambicată, plină de cotituri bruște amestecate cu un păienjeniș de complicații și răsturnări de situație, de zici că un rollercoaster este Mocănița în viteza întâi.
Necitind povestea scrisă, nu aveam idee ce urmează să se întâmple în film, așa că mare mi-a fost mirarea ca un film din anul 1941 să mă surprindă cu fiecare cadru, pentru că scenariul este imprevizibil, fiind înțesat de serpentine ce ar face Transfăgărășanul să pară o linie dreaptă numai bună de tras pe nas.
Spre deosebire de filmele actuale care sunt construite pe același calapod, The maltese falcon nu ține morțiș să ne servească din secundă în secundă, ca la bebelușii sugaci, câte un amănunt evident, ci ne dă ocazia de a descâlci, odată cu protagonistul Sam Spade, fiecare fir încurcat din ghemul minciunilor și de a dezgropa adevărul din spatele intențiilor oneste sau nu ale personajelor care au fiecare un motiv bine ascuns.
The maltese falcon se bazează exclusiv pe dialog pentru rezolvarea enigmei care stă în spatele acelei statuete nefaste care promite bogății fără sfârșit, dar aduce belele cu duiumul pe capul celor care încearcă să o găsească.
Nu există acțiune propriu-zisă, se flutură câteva pistoale când și când, se mai dau niscai pumni destul de falși și oleacă de picioare ce lovesc doar aerul, dar în rest să nu vă așteptați la o orgie de violență, nu pe asta se axează filmul ce este o producție pur detectivistică în care Sam Spade pune la bătaie toate atuurile de care dispune pentru a ieși la liman. Și are mult de înotat pentru că partenerii lui cu care împarte ecranul îi aruncă numai veste dezumflate.
Pentru mine punctul de atracție al filmului a fost imprevizibilitatea lui, sunt atât de multe personaje care mint, atât de multe amănunte care te pun pe drumuri greșite, atât de multe îmbârligături care-ți generează fel și fel de scenarii, atât de multe tertipuri puse la cale de personaje, de nu am știut cine-i bun, cine-i rău și la cine zace adevărul.
Unde își cam dă duhul The maltese falcon este partea tehnică, sunt secvențe în care se vede decorul pictat din spate (la un moment dat, în planul secund, este un bloc de locuințe ce este doar o poză pentru că la geam este o siluetă imobilă, stană de piatră), actorii ce ies din scenă se opresc pur și simplu, nu își mai continuă deplasarea, rămân într-un colț cuminți pentru a fi chemați din nou în cadru și loviturile la care am asistat sunt false spre ridicole.
Filmul este debutul regizoral al marelui John Huston, cel care a mai regizat, printre altele, și filmele pomenite mai sus în care a jucat și Humphrey Bogart, formând un fel de echipă Martin Scorsese – Robert de Niro sau, mai recent, Martin Scorsese – Leonardo DiCaprio. The maltese falcon i-a adus lui John Huston prima lui nominalizare la Oscar, dar pentru scenariu.
Humphrey Bogart joacă rolul lui Humphrey Bogart, același personaj suav, șmecher, ferchezuit, dichisit, mereu cu vorba de duh pe buze și cu ochii după doamne elegante pe care să le vrăjească.
The maltese falcon are și câteva scene și replici ce ar trezi scandal în epoca noastră, însă mie mi-a plăcut cât să îi dau 9 bancnote, că pe a zecea am palmat-o pentru erorile de mai sus.
(4,5 / 5)Trailer: