Code 8

Periplul meu neîncetat prin văgăunile bibliotecii virtuale de filme m-a adus la Code 8, un filmuleț fără mari pretenții din 2019 care a luat neamul lui Amell (frații Robbie și Stephen) și l-a plantat în distribuție.

Povestea împrumută elemente din franciza X-Men, dar și din District 9 pentru că ni se face mutație într-un univers în care oamenii, care cum au norocul, sunt născuți cu puteri. Dar lumea nu vede cu ochi buni această tagmă a societății diferită de restul și oamenii cu puteri (că așa sunt denumiți în film, nu mutanți din motive de licențiere) devin niște paria ai societății și sunt tratați ca pe niște gunoaie infecte, ba chiar nici măcar nu au voie să își folosească puterile fără autorizație specială.

Sunt clasificați pe categorii, fiecare categorie cu mai multe clase, după cât de dezvoltată este abilitatea, ce să mai, un sistem aproape sclavagist.

Mai mult de atât, superputeriștii devin și marfă de contrabandă pentru că un nou drog face ravagii, el fiind creat din lichidul spinal al acestora și după ce că-s oropsiți de autorități, acum ăștia cu puteri sunt vânați și de traficanți pentru a le subtiliza seva prin metode destul de invazive.

Să tot ai puteri într-o asemenea societate.

Și toate astea sunt prezentate pe fundalul creditelor de început, așa că în momentul în care dăm peste Connor (Robbie Amell) deja suntem puși la punct cu universul în care se petrece acțiunea.

Connor este și el un om cu puteri, este un Electric, dar muritor de foame, care lucrează ilegal pe unde apucă pentru că nimeni nu se mai bagă să angajeze superputeriști. Nevoia disperată de bani îl împinge în brațele lui Garrett (Stephen Amell) și intră în gașca lui de răufăcători, toți cu superputeri.

Dacă vă zic că filmul Code 8 a costat vreo 3 milioane de dolari nu o să mă credeți urmărindu-l. A fost copilul celor 2 frați Amell care au strâns pe Indiegogo banii necesari (deși nu cred că Stephen murea de foame și avea nevoie de donații) și uite așa a luat naștere Code 8.

Având în vedere acest amănunt, efectele speciale pentru film, deși nu foarte extinse ca prezență, sunt mai mult decât decente, lumea imaginată fiind fascinantă și, în același timp, tristă pentru că nu este greu să ne dăm seama de alegoria din film, de ostracizarea celor care nu sunt ca majoritatea deși, culmea, cei oropsiți sunt superiori gloatei.

Dar nu este departe de realitate, vedem cum prostimea multă învinge rațiunea celor cerebrali, dar mai puțini ca număr.

Este evident faptul că X-Men, prin puterile pe care le au oamenii în Code 8, și District 9, prin orânduirea impusă, dar și Chappie, prin modul în care arătau unitățile robotizate ale poliției, au fost surse puternice de inspirație pentru film.

Mi-a plăcut mult premisa asta electrizantă, diferită oarecum de ce am văzut până acum, chiar dacă povestea în sine, ce se întâmplă cu Connor și Garrett, nu este cine știe ce.

Ritmul este unul alert, odată intrată în viteză premisa, filmul nu pierde timpul cu pălăvrăgeli, ne-a băgat în priză prin prezentarea inițială și nu mai stă să ne dădăcească, știe că ne duce mintea să ne prindem și singuri de acest univers, acțiunea este destul de banală și se simte din plin lipsa unui buget mai consistent pentru că oamenii abia își folosesc puterile deși unii din ei dispun de caracteristici excepționale care ar termina lupta imediat.

Nu am găsit elemente care să mă enerveze, totul decurge așa cum trebuie pentru un film de categorie B, doar finalul pare unul grăbit, de parcă scenaristul (aflat la primul lui lungmetraj) a fost obligat să finalizeze povestea cu prima idee ce i-a trăsnit în cap pentru că n-am prea înțeles mare lucru din sfârșit. Nici regizorul nu a făcut cine știe ce până acum, este la al doilea film, dar Code 8 este un film bine realizat, în ciuda bugetului minimalist și cu un regizor debutant, nu este deloc de lepădat.

Cu o poveste cam banală, dar setată într-un univers al naibii de interesant, cu o acțiune neieșită din comun, dar distractivă, cu o imagine de calitate și o coloană sonoră decentă, Code 8 nu este o pierdere de timp, mi-a plăcut pentru nivelul la care se află, plus că a ridicat câteva dileme morale și, mai ales, a prezentat o superputere pe cât de utilă, pe atât de ……, eh, vă las pe voi să o descoperiți.

Și să nu uit, pentru un actor înainte de F9 a fost Code 8, hai că nu e greu să vă dați seama despre cine este vorba.

Am întins-o, că mă trage curentul, dar nu înainte de a-i da un 7, să fiu un pic mărinimos.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The beekeeper

The beekeeper

Jason Statham revine pe marile ecrane cu The beekeeper, un film de acțiune, că doar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *