Den of thieves

Den of thieves

După ce s-a săturat să salveze planeta de la extincție, Gerard Butler se joacă de-a polițaiul în Den of thieves, cea mai recentă producție care vrea să ne încânte cu jaful perfect.

Filmul începe palpitant, cu o scenă de acțiune menită să îți umezească apetitul, secvență în care o bandă de răufăcători își duce la bun sfârșit un jaf bine pus la punct.

Din păcate pentru ei, este comisă o greșeală majoră, niscai polițiști mușcă din asfalt astfel încât pe urma hoților intră pe fir cea mai șmecheră și dură echipă de copoi din câte a văzut Los Angeles-ul, echipă condusă, firește, de cinicul și granitosul (că bolovănos este un cuvânt prea blând) Big Nick (al nostru erou de serviciu Gerard Butler).

Însă ăștia răi nu se scapă de frică atât de ușor când află cine îi caută să le dea cadou ceva metal sub diverse forme, cătușe sau gloanțe, și pun la cale, nici mai mult, nici mai puțin, decât (și aici e folosit corect, se aude Carmen?) jefuirea celei mai bine păzite bănci, Rezerva Federală, bancă nejefuită până acum pentru că nimeni nu a fost atât de tâmpit să se ia la trântă cu asemenea securitate.

Și începe un joc de poker uman, în care ambele echipe par a deține, pe rând, mâna cea mai bună și asistăm la un du-te vino, echipa neagră încercând să fenteze copoii cu mișcările lor surprinzătoare, iar echipa albă dându-se de ceasul morții să le dibuie și să le strice planul celor răi.

Dacă vă seamănă cunoscută povestea, fiți pe pace, aveți memoria încă bună, parcă am descris filmul Heat.

Din păcate, Gerard Butler și Pablo Schreiber nu sunt nici pe departe niște Robert de Niro și Al Pacino iar filmul este de o sforăială cruntă cum rar am întâlnit.

Den of thieves vrea să pară mai inteligent decât îi permit neuronii și se ia prea în serios. În loc să-și vadă de treabă și să livreze un film distractiv de acțiune tâmpă în care să uiți de probleme pentru o oră jumătate, amărâtul ăsta de film se dedă la fire narative secundare care duc către nimic și te lasă în aer mai ceva cum a fost lăsat premierul japonez de cearta din PSD.

Și uite așa filmul se duce spre două ore jumătate de vrăjeală inutilă în care ne sunt prezentate și viețile intime, de familie, ale câtorva personaje, atât din tabăra bună, cât și din cea nasoală, deși practic, nu există alb și negru, ci doar nuanțe de gri.

De parcă îmi păsa cât negru sub unghie de problemele lor conjugale.

Și sforile astea secundare sunt aruncate de umplutură, măcar de ar fi avut o finalitate corespunzătoare, dar nici vorbă, ne este prezentat Big Nick și cum este el în afara serviciului, cu probleme familiale, dar care ține la fetele lui ca la ochii din cap și…, nimic mai departe.

Se trece apoi și în tabăra cealaltă, la personajul interpretat de Juma de Dolar (50 Cent), care și el are o familie cu propriile probleme, și…, iarăși nimic.

Între cele două scene mari de acțiune, care apar la început și la final, am fost nevoit să suport 2 ore de un nimic crunt și plictisitor de mă rugam în gând să-și mai aprindă careva telefonul prin sală să simt că mă enervez și că încă nu m-a luat somnul în scaun.

Finalul ce mai salvează turma, deși foarte puțin, chiar dacă planul perfect este destul de absurd și neverosimil în realitate, punerea lui în scenă este captivantă și fericit că am parte de ceva scandal, am trecut cu vederea niște chestii grosolane, că era și culmea să am pretenții mai mari de la un astfel de film.

Personajele sunt unidimensionale, toate sunt trase prin aceeași matriță, fie că e hoț, fie că e polițist, toți sunt malaci macho, emanând testosteron prin toți porii, mari cât dulapul și plini de tatuaje și abia sunt în stare a încropi două vorbe inteligibile, așa că nu trebuie să aveți mari așteptări din punct de vedere al actoriei.

După cum spuneam, Den of thieves se crede mai inteligent decât este cazul și vrea să surprindă la final printr-un croșeu cu care să ne stingă lumina, din păcate pentru el, nu este primul astfel de film pe care  îl văd / îl vedeți și se simte de la o poștă mișcarea așa-zis inteligentă, dar destul de previzibilă și banală.

Ce să zic în încheiere?

Filmul este salvat de o lansare direct pe DVD doar de prezența lui Gerard Butler, că în rest nu merită o prezență pe marile ecrane.

Nu se apropie de dejecțiile pe care le scot alții pe bandă rulantă, de exemplu Bruce Willis, dar nici prea departe nu este Den of thieves, are calitate cât pentru un film mediocru de 5.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The beekeeper

The beekeeper

Jason Statham revine pe marile ecrane cu The beekeeper, un film de acțiune, că doar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *