Heat

HeatÎn 1995 dădea arșița peste noi sub forma lui Heat, un film regizat de Michael Mann.

 

🎬 Heat – Premisă 🕮

Acțiunea ne trimite în Los Angeles acolo unde îngerii sunt prea puțini și dracii prea mulți să fie numărați.

O bandă de profesioniști într-ale datului de spargeri, condusă de McCauley (Robert De Niro – Taxi driver), tocmai își face meandrele cu un jaf armat bănos.

Trebuie infractorii însă să se grăbească și să-și ia rapid bulendrele prețioase cu ei pentru că poliția face nino-nino după colț.

Spre iritarea șefului ăl` mare, unul dintre ortaci se trezește că-i sensibil cu degetul pe trăgaci și-l face gelatină flască pe un captiv.

Furatul ca furatul, nu-i mare brânză, dar dacă ai apucat să și omori, atunci ai câștigat un cadou nedorit sub forma locotenentului Hanna (Al Pacino – The Godfather).

Acesta este expert în a pune cu botul pe labe (a se citi arunca în pârnaie sau în coșciug) asemenea organizații criminale, așa că ia cazul la modul cel mai serios.

Pornește un joc intens de-a hoții și vardiștii între cele două grupări care acaparează atenția orașului.

 

💭 Heat – Comentariu 🍿

De unde să încep să despic firul în patru?

Poate de la distribuția colosală? Că m-am chinuit să găsesc vreun nume mai necunoscut de actor, că în rest zici că s-a revărsat tot Hollywood-ul în această peliculă.

Dacă până și Danny Trejo are un rol în acest film, vă dați seama că lista cu actori este interminabilă, de aceea nici nu are rost să mă apuc să-i înșir, IMDB-ul este o sursă numai bună pentru asta.

Povestea nu explodează neapărat prin originalitate, că filme cu jafuri și investigații sunt gârlă, mai ceva ca vorbele de „bine‟ aruncate de adversari în ședințele senatului românesc.

Aici a contat punerea în scenă a premisei. Și trebuie să menționez că în cele trei ore, cât durează Heat, a fost vreme suficientă să fie spusă o poveste ca la carte.

Timpul este bine gestionat de către scenariu, fiind împărțit echidistant între cele două tabere.

Pe de o parte, avem echipa de copoi care se dă de ceasul morții să pună mâna pe netrebnicii care fac prăpăd cu o lejeritate de invidiat.

Și aici Hanna nu-i deloc un mocofan de două parale, are o minte brici capabilă să gândească pe termen lung, cu mulți pași înaintea celorlalți, anticipând acțiuni și decizii la care alții nici nu visează.

Pe de altă parte, nici nelegiuiții nu-s picați din Lună. Bine, mulți sunt, doar că de bază este McCauley, el este liantul ce-i ține pe toți laolaltă, inteligența celorlalți fiind mai rară ca apa caldă-n București pe timp de iarnă.

La fel de cerebral ca Hanna este și McCauley care, la rândul lui, simte capcanele întinse și nu se lasă atras în ele ca blonda la bancomat șoarecele la cașcaval.

Concepe strategii bine gândite și planuri minuțioase care nu-s deloc ușor de anticipat.

Această confruntare între două personaje iscusite care-și anticipează unul altuia mutările aduce cu sine o intensitate greu de suportat pe alocuri. Și, în același timp, imprevizibilă.

Chiar nu am fost capabil să mă prind cine pe cine va mierli pentru că filmul nu are grețuri în a scoate violent din scenă membri din ambele echipe.

Heat

 

Deși se duce spre aproape trei ore, filmul are un ritm constant, fluent, fără sincope, fără timpi morți sau plictisitori.

Când credeam că abia urmărisem 2 ore și mai multe scene cu care să mă delectez, hop, că s-a gătat tărășenia spre marea mea supărare.

Voiam să petrec o perioadă mai îndelungată în acel univers pentru că eram fascinat de cât de bine erau combinate secvențele brutale de acțiune cu momentele de acalmie familială.

Dar să nu credeți că pelicula se rezumă doar la o confruntare între doi strategi de excepție.

Ehe, când mămăliga dă în clocot încep să fie consumate gloanțe cam ca sarmalele de Crăciun. Sau paharele de rachiu. Adică fără număr.

Dacă scenele de scandal ar fi fost transmise de CNN cu Live și Breaking News ca titluri, puneam botul că totul se petrece aievea, atât de bine sunt regizate luptele armate între cele două tabere.

Fără exagerări fantasmagorice, fără aiureli bombastice, fără bazaconii jignitoare, dar totu-i făcut ca la carte încât niște simple împușcături se transformă într-un spectacol de excepție.

Nu-i exagerat de brutal, că vorbim despre un film hollywoodian, nu unul sud-coreean în care se omoară mai des ca-ntr-un Ignat de pe la noi, dar suficient încât să te ia cu fiori din când în când.

Întreaga atmosferă a filmului este sumbră, nu prea vezi curcubeie fericite și luminițe de speranță, viețile celor implicați în poveste nu-s deloc pe roze.

Toată lumea are probleme, de la copoi la smardoi, nimeni nu este scutit de belele-n neam, că tragediile nu țin cont de slujba oamenilor, lovesc unde vor, când vor și cum vor.

De actorie chiar m-aș simți prost să comentez, că doar avem doi monștri sacri aflați la apogeu, nu am avut de multe ori ocazia să-i vedem împreună pe cei doi într-un film. Iar de împărțit aceeași scenă, cu atât mai puțin.

Parcă De Niro mi-a plăcut mai mult, deși juca rolul negativ, părea mai calculat, mai rece, mai pragmatic, în timp ce Hanna era mai coleric, poate și pentru că viața de familie îi sugea mult din energie.

 

🏆 Heat – Verdict 👍 sau 👎?

Este un film perfect?

Nu prea, că sunt unele scene trase de păr ce n-au treabă cu realitatea, puse mai degrabă în film pentru a satisface fanii ambilor actori.

Și pe cât de bine este închegat scenariul, pe atât de perplexe sunt anumite scene care nu au nicio logică în contextul filmului, contrazicând inteligența de care dau dovadă personajele.

Sunt puține, dar destul de supărătoare încât m-au cam făcut să pufnesc din nări că prea contrastau cu restul filmului în care predomina intelectualitatea scenaristică.

Cu toate astea, nu pot să știrbesc prea mult din meritele acestei pelicule care mi-a oferit trei ore de măreție magică măiastră.

Aș merge până într-acolo încât pot spune că Heat Este Absolut Titanic. Mno, pentru un acronim beteag m-a dus capul, mai mult nu am putut.

Păcat că astfel de filme nu își mai au locul în panoplia cinematografiei curente că lumea nu se mai uită la așa ceva.

Din punctul meu de vedere, Heat rămâne o producție complexă, expert regizată, cu o poveste captivantă și joc actoricesc excelent și merită să aprovizionez filmul cu 9 mașini blindate impenetrabile.

 

PS. Este pe #110 în top IMDB după mai bine de 700.000 de voturi și, cu toate astea, nicio nominalizare la Oscar?

Amu` dacă-l nominalizezi pe Chris Noonan că a regizat niște porci, cred că merita și Michael Mann o recunoaștere pentru Heat. Numa` zic, nu dau cu toporul.

 4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Only the river flows

Only the river flows

Am zis să nu vă îmbârlig limba-n gură, așa că o să pomenesc filmul drept …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *