Nici în Greenland se pare că Gerard Butler n-are parte de liniște din partea universului sau naturii pentru că după furtunile magnetice din Geostorm acum are de-a face cu o cometă ucigașă. Și cred că dacă m-aș opri aici cu spicuitul din premisă v-ați da seama cam cu ce se savurează un astfel de film.
Dar v-ați înșela.
Gerard Butler nu este vreun mare șmecher, nici protector de președinți, nici vreun savant de renume mondial, nici vreun pătrățos abdominal cu This is Terra, ci un simplu cărămidar, un constructor pe numele său John, care are o familie în care problemele sunt la ordinea zilei din cauza unui eveniment din trecut ce rămâne ascuns privitorilor și care a zdruncinat căsnicia celor doi iubăreți, John și Allison (Morena Baccarin – Deadpool, Deadpool 2). Ca o paranteză, oare este vreun film din ăsta în care personajul mascul principal are o nevastă urâtă și nu cu 10-15-20 de ani mai tânără?
Dar toate astea pălesc când pe cer își face apariția Clarke, și nu, nu este vreun Superman salvator, ci o cometă devastatoare care amenință cu extincția, că doar ce altă treabă ar avea o cometă prin filme dacă nu să pericliteze viața pe Pământ?
Cum Bruce Willis este prea ocupat să joace în filme proaste pentru a mai putea da găuri în bolovani, se pare că inevitabilul se va produce în curând, așa că John și ai lui încearcă să supraviețuiască în fața acestei catastrofe.
Ar trebui să-i fie rușine maximă trailerului pentru că este unul foarte înșelător, m-a făcut să cred că voi asista la un disaster-movie tâmp și distractiv care să-mi ofere două ore de escapadă din cotidian. Dar Greenland este departe de a fi așa ceva, nici că putea fi mai diferit de un Armageddon sau un Geostorm.
Imaginați-vă un 2012 din care eliminați 200 de milioane de dolari din buget și drept rezultat va ieși Greenland.
Filmul regizat de Ric Roman Waugh, care a mai lucrat cu Gerard Butler la Angel has fallen, este o dramă emoționantă care nu se concentrează mai deloc pe aspectul vizual distructiv care animă astfel de filme și le fac apetisante publicului larg sau, să fiu mai reținut, apetisante pentru mine. Așa că dacă așteptați să-l vedeți pe Gerard Butler luând la pumni bucățile de bolovani spațiali care aterizează violent și înflăcărat pe Terra veți fi profund dezamăgiți.
Nu zic că nu există și momente în care în prim-plan sunt distrugerile inerente dintr-o producție de acest tip, dar sunt foarte rare și, de ce să nu o zic direct, nu prea reușite din punct de vedere tehnic. La 35 de milioane cât a costat filmul, nici nu-și permitea mai multe secvențe dominate de CGI, că și așa cele prezente abia treceau testul credibilității.
Și în ciuda înșelătoriei provocate de trailer, am trecut rapid peste dezamăgire pentru că Greenland lovește puternic în suflet, este un distrugător de inimi pentru că este plin de scene emoționante la fiecare pas, bine construite, fără a fi forțate, care au un impact nimicitor asupra celor mai gingași din fire.
Întregul film constă în lupta disperată a familiei protagoniste de a ajunge la un loc sigur care se află, așa cum spune și titlul, în Groenlanda.
Filmul demonstrează, dacă mai era cazul, că umanitatea are mai multe șanse de a pieri pe propria ei mână decât să fie nimicită de un ELE (Extinction Level Event) pentru că paranoia, isteria, răutatea, egoismul și toate caracteristicile umane urâte ies la suprafață în momente disperate și arată fața monstruoasă a speciei noastre. Dar Greenland are grijă să nu se deprime de tot, pe lângă tragedie și isterie, ne oferă și insulițe de speranță care rezonează foarte mult cu spectatorul.
Nu mă așteptam să-l văd pe Gerard Butler într-un rol atât de serios după filme precum Gods of Egypt, seria Has fallen, Hunter killer sau Geostorm, dar uite-l că-și face treaba bine în Greenland, un film care avea potențial de a fi un rateu colosal dacă o lua pe ruta obișnuită a unui disaster-movie, pentru că n-avea buget să se ia la trântă cu granzii genului, dar a preferat să se axeze pe dramă, și a făcut-o destul de bine.
Nu lipsesc deciziile tâmpe care mai strică din atmosfera filmului, dar se pare că nu le pot avea pe toate în Greenland, așa că mă mulțumesc cu ce am primit, la ce sărăcie de filme este în 2020, am ajuns să mă bucur de un film mai răsărit ca un copil ce abia aștepta să sugă o acadea după mult timp.
Spre surprinderea mea, o să tratez filmul ca o dramă și mă fac că n-am văzut trailerul, și în aceste condiții Greenland mi s-a părut un film chiar bun, de aceea, cu permisiunea voastră, mă duc să-i construiesc 8 buncăre.
(4 / 5)Trailer: