El bar

Am apelat din nou la Netflix pentru o porție de film spaniol și am dat peste El bar (chestie amuzantă, citit invers iese Rable), producție recomandată de unul din amicii cinefili.

Povestea din spatele El bar nu este deloc complicată la suprafață, se iau câțiva străini, fiecare cu treaba lui, care se pripășesc din diferite motive într-o petardă de bar condusă cu o mână de fier de o matroană acrită și nu apucă bine oamenii să interacționeze între ei, că se declanșează haosul. Undeva, cineva moare subit.

Avem printre personaje pe Elena (Blanca Suárez), o domniță focoasă ce își așteaptă partenerul pentru o întâlnire oarbă, pe Nacho (Mario Casas), un hipster bărbos miserupist, Trini, o băbuță ahtiată după păcănele, Israel, un vagabond ce bolborosește numai în citate biblice, și lista poate continua cu un vânzător ambulant divorțat sau un polițist retras care duce dorul slujbei.

Singurul lucru avut în comun de aceste personaje este că se află la locul nepotrivit în momentul nepotrivit pentru că fix pe tura lor de tocit scaunele la bar se declanșează o criză misterioasă care-i găsește captivi în coșmelia bahică, fiind prea periculos (de-a dreptul mortal) să pășească dincolo de ușa locației alcoolice.

Ce naiba poate fi? Un atac terorist? O invazie extraterestră? O simulare de exercițiu? Un dezastru natural? Al treilea război mondial? Nimeni nu știe care este pericolul real.

Atât cu preambulul, tot ce trebuie să știți este că oamenii se refugiază în bar în încercarea lor de a supraviețui unei situații necunoscute.

Premisa nu este ceva unicat, am mai văzut filme restrânse ca arie de desfășurare, ce se rezumă în principal la o singură locație, gen 10 Cloverfield Lane sau Bad times at El Royale, așa că ideea în sine nu este ceva ieșit din comun.

Dar El bar este un film foarte tensionat, un amestec de genuri, uneori este comedie neagră, alteori thriller îmbârligat și, nu de puține ori, o dramă cutremurătoare care ne arată cât de mult se schimbă oamenii puși în fața unor situații excepționale, dându-și arama pe față.

Nu prea pot să intru cu bocancii mai adânc de atât în explicații, ce pot scrie este că filmul nu este nici pe departe unul grandios, de acțiune non-stop, nici nu are cum, fiind unul cu buget limitat, dar scenariul bine pus la punct (cea mai mare parte), plin de elemente misterioase, transformă El bar într-o călătorie palpitantă nu atât prin intriga vagă, ci prin mintea personajelor, pentru că pericolul cel mai mare nu este cel de afară, este cel din interiorul fiecăruia dintre noi, ce să mai, panica este cel mai mare dușman al nostru, și vedem dovezi la fiecare pas în acest sens. Nu vreau să dau un exemplu contemporan pentru că oricum se va perima rapid, și altceva îi va lua locul, dar este suficient să spun că specia umană își arată partea cea mai urâtă în situații de criză.

Interpretarea actoricească este, fără să exagerez, de excepție la anumite personaje, iar partitura fizică este și ea una greu de suportat, nu știu cum au reușit actorii să scape nevătămați ținând cont pe unde îi bagă regizorul. Sau dacă totul a fost realizat fictiv, atunci Alex de la Iglesia a făcut o treabă excelentă pentru că filmul transmite o senzație dureroasă de realitate.

Partea mai slabă a filmului este previzibilitatea scenariului care, totuși, m-a luat prin surprindere, pentru că nu mă așteptam să fie ceva atât de evident, obișnuit cu bramburelile (în sens pozitiv) greu de ghicit din filmele spaniole.

Păcătuiește cam mult cu partea finală unde coboară ștacheta și lucrurile devin cam iraționale și ilogice, dar în funcție de interpretarea fiecăruia, poate fi găsită o explicație. Sau nu.

Cu toate astea, El bar tot te lasă cu sentimentul că ai urmărit o ghicitoare la care nu ai aflat răspunsul și asta are menirea să bântuie mintea spectatorului o bună perioadă de timp, fiind atât o introspecție în mintea fragilei naturi umane, dar și un exercițiu de imaginație de tipul: Tu ce ai face într-o asemenea situație?

Din păcate, actul al treilea strică frumusețe de film, de parcă altcineva a terminat de scris scenariul și fără să mai insist mult asupra acestui aspect, El bar ia 7 shoturi din partea mea.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The departed

The departed

2006 The departed este o dovadă că pot exista și remake-uri bune, fiind versiunea americană …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *