Onward

Onward este cea mai recentă animație marca Pixar și prima din acest an, peste câteva luni vom avea și Soul.

Filmul merge pe aceeași latură sentimentală precum Inside Out sau Up și aduce mult de tot cu filmul Bright. Nu mă refer din punct de vedere al calității, ci al universului în care este plasată acțiunea.

Ca și în Bright, avem un univers paralel în care oamenii conviețuiesc cu o multitudine de creaturi mitice, mistice și fantastice, de la centauri la dragoni, de la vrăjitori la orci, de la elfi la zâne.

Lumea era una magică, dar din cauza progresului și a confortului adus de invențiile moderne, arta sacră a magiei a fost uitată pentru că nu mai aveai nevoie de toiag să faci focul sau să aprinzi lumina, ai gaze și electricitate, nu mai trebuie să îți folosești aripile din dotare să zbori, ai avioane, nu te mai obosești să alergi tocind copitele, acum există mașini.

Practic universul imaginat de Onward este lumea noastră contemporană plină de avantajele și, mai ales, dezavantajele tehnologiei, doar că oamenii trăiesc alături de toate creaturile din basme și scriituri fantastice.

Și aici regăsim doi frați elfi, Ian (Tom Holland) și Barley (Chris Pratt) (unde dai sigur te împiedici de actori din universul MCU, Spider-Man: Homecoming, Spider-Man: Far from home, Guardians of the galaxy 2, Infinity war, Endgame). Cei doi sunt crescuți doar de mamă pentru că tatăl a decedat din cauza unei boli, Ian, cel mic, este un introvertit, fără prieteni, timid și cam bacovian, în timp ce Barley, cel mare, este fascinat de board games de aventură și de tot ce înseamnă magie.

Ei vor porni într-o aventură mistică pentru descoperirea unui artefact care le va permite să reînvie magia într-o lume care a uitat să se bucure cu adevărat.

Animația din Onward nu este deloc una realistă, dar tocmai asta a fost intenția celor de la Pixar, personajele sunt creionate astfel încât să fie clar că sunt de desene animate, cu forme în principal rotunde și ondulate, însă atenția acordată fiecărui personaj este de excepție. Iar mediul înconjurător este unul mirific, plin de culori și peisaje diverse care cu siguranță vor capta atenția celor mici.

Dar să o zic pe aia dreaptă, acest aspect al animației cu personaje evident cartoonish nici nu are importanță prea mare pentru că ne uităm la animații Pixar nu să vedem orci reali, ci să consumăm niște șervețele.

Povestea din Onward va avea un efect mai mare asupra celor care au suferit de pe urma pierderii cuiva drag, atingând un subiect eminamente adult, cu multe mesaje de nepriceput pentru puradeii care se vor zbengui de râs la aventurile amuzante prin care trec cei doi elfi în misiunea lor de a pune mâna pe artefactul magic. Aici cam scârțâie filmul în ceea ce privește umorul adult, s-a împărțit clar în două, să îi facă pe cei mici să râdă și pe cei mari să cugete.

Nu ar fi o producție Pixar dacă animația nu ar fi doldora de povețe despre viață printre care se numără: iubește-ți familia, indiferent de cât de trăsnită ar fi, nu se știe cât timp te vei bucura de ea sau să mai lăsăm naibii deoparte gadgeturile care ne acaparează viața și în loc să belim ochii la mii de pixeli, hai să mai aruncăm când și când un ochi și pe afară.

Onward nu excelează deloc la inovație, după cum am spus, este o copie animată a lui Bright, se folosește de eternele clișee Pixar ale părintelui mort, dar iese oarecum din zona asta de confort aducând ceva proaspăt în ceea ce privește anumite aspecte pe care nu le voi menționa din motive evidente.

Deși nu se ridică la nivelul emoționant al unui Up, totuși Onward reușește să genereze valuri de emoție în sufletele spectatorilor (o anume scenă mi-a făcut inima zgârci și parcă m-a lovit cu un baros în cap), să nu mai zic de irigațiile la purtător care se vor declanșa automat în momente cheie.

Este Onward cel mai bun film Pixar? Cu siguranță nu, însă este o animație reușită, ce merită văzută la cinema, evident subtitrată, cu personaje lipicioase, haioase, cu o poveste clasică, dar perpetuu eficientă, plină de emoții și lacrimi, care te va îmbia la o călătorie introspectivă în propriu-ți suflet și poate îți va schimba un pic optica asupra vieții.

Nu pot să zic că-s dezamăgit, dar era printre cele mai așteptate filme ale anului 2020 și parcă Onward nu a atins cu adevărat ștacheta pe care o setasem undeva poate cam sus, dar un 8 tot îi dau.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

La tortue rouge

La tortue rouge

Nu puteam închide seria dedicată studioului Ghibli cu pârnaia de Earwig and the witch, așa …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *