El desconocido

El desconocidoEl desconocido, în traducere liberă Necunoscutul, este un thriller spaniol din anul 2015 produs printre altele de Vaca, ho, că nu am jignit pe nimeni, așa se numește una din casele de producție, Vaca Films.

 

🎬 El desconocido – Premisă

Avem de-a face cu nenea Carlos (Luis Tosar – Codigo Emperador), un bancher cu ceva ștate vechi de plată care dimineața își ia puradeii să îi ducă la școală.

Nu îi dă nimic de bănuit că mașina nu e încuiată și cum o și pornește se trezește cu un telefon necunoscut pe care primește un apel de la un necunoscut. Se observă de unde vine și titlul filmului.

De la celălalt capăt al firului, mă rog, al mobilului, mesajul primit e scurt: îmi dai o grămadă de bani altfel ai pus-o de mămăligă că în mașină este o bombă.

Convins de veridicitatea amenințărilor și blestemându-și zilele că taman azi s-a găsit să facă pe tatăl cel bun și să își ducă progeniturile la școală, punându-i astfel în pericol, Carlos trebuie să găsească diverse modalități de a strânge banii pentru nebun.

Cum teroristul cere ceva marafeți și el este cam cu buzunarele în vânt, trebuie să apeleze la ce știe să facă în meseria lui, adică să fraierească oameni să dea bani băncii.

Dar pe parcurs lucrurile se complică din ce în ce mai mult, descoperim că viața lui nu e atât de idilică pe care ar părea la prima vedere.

Intră în scenă și soția lui care nu crede nici ea șmecheria și se pune pe jelit și acuzat,.

Și în scurt timp scoate capul și poliția și uite așa începe o cursă nebună cu mai mulți participanți.

Carlos fuge de toți ca să câștige timp să strângă bani și poliția fuge după el pentru că are impresia că totul e o făcătură și vrea să îl liniștească de tot cu niscai metale rapide.

 

💭 El desconocido – Comentariu 🍿

Nu stă mult la taclale și intră direct în pâine încă din primele minute, nu ca alții, Hollywood, care o ard inutil zeci de minute în șir ca să nimic.

Filmul nu este cine știe ce pe partea de acțiunea, de bubuituri, de efecte care de care mai mirifice, în mare parte toată povestea se desfășoară într-o mașină, e o combinație fericită între Speed și Phone booth.

Cu toate că filmul constă într-o plimbare cu mașina, mai domoală la început, mai rapidă pe la mijloc, apoi statică spre final, muică, tensiunea este la cote maxime.

Modul de filmare te bagă în boală, iar spațiul claustrofobic suprapopulat parcă te apucă de beregată și îți taie respirația.

Am și uitat ce tensiune poate fi creată de niște amărâte convorbiri la telefon, de niște amenințări simple care nu implică orașe întregi aflate în calea anihilării.

Cele mai efective amenințări și cele care te fac să-l urăști pe nemernicul negativ sunt cele adresate unei familii, unor persoane cu care ești conectat emoțional pe care ajungi să le cunoști într-un timp foarte scurt, pe care ai dori să le vezi tefere.

În momentul în care descreieratul amenință că aruncă în aer doi copii nevinovați deja parcă totul devine personal pentru spectator.

Ai impresia că familia ta e în pericol de moarte și deja ești alături trup și suflet de Carlos și de încercările lui disperate de a-i face pe plac cretinului și de a-și salva copiii.

Dar, după cum am mai spus, pe măsură ce povestea capătă amploare, aflăm noi și noi amănunte care ne derutează un pic.

De fapt, care este toată treaba? Să fie Carlos vreo virgină neprihănită la locul de muncă, să nu fie chiar subiectul obsesiei vreunui nebun, are cumva nebunul ăsta vreun motiv bine întemeiat?

Filmul în loc să ne lumineze, mai rău ne bagă în ceață.

El desconocido

 

Regizorul are și un fel diabolic de a filma anumite personaje, stil care te face să crezi că ai dat de cap poveștii și ai găsit infractorul.

Îți creează impresia că ai reușit să dezlegi misterul. Dar departe de noi treaba asta, nu avem nici cea mai mică șansă să ne dăm seama.

Nu zic nimic de lupul rău, cine este și care-i motivația lui, că așa e frumos, să aflați și singuri.

Vă dați seama că fiind un film spaniol bugetul este unul extrem de redus, în jur de 5 milioane de euro, așa că nu trebuie să ne așteptăm la chestii spectaculoase de la el, este definiția perfectă a thrillerului.

Este plin de scene dramatice, tensiune, emoție, acțiune, totul servit într-un pachet coerent, cu o poveste realistă care nu te face să îți dai ochii peste cap a lehamite.

Și m-a uimit atenția la detalii, mașina își păstrează aceleași numere pe tot parcursul filmului, petele de sânge rămân în același loc, nu sunt erori de continuitate așa cum colcăie americanismele din zilele noastre.

Regia este de nivel înalt, are și o scenă lungă, foarte lungă, care pare realizată dintr-o singură dublă, fără editare, bine, e mai mult mers decât vorbă, dar totuși, minunată scenă.

Încerc să găsesc niște bube filmului dar mă chinui și nu prea iese nimic. Poate faptul că uneori e o harababură cam mare și nu mai înțelegi dialogul pentru că sunt câte 3-4 persoane care vorbesc simultan și Dumnezeu știe care ce zice.

Și dacă mai avea un pic de dramatism cât să mă aducă în pragul vărsării unei lacrimi era și mai bine.

Actorii de care evident nu am auzit în viața mea și pe care probabil nu îi voi mai vedea în alt film joacă foarte bine, mai ales Luis Tosar în rolul lui Carlos și Goya Toldo care o interpretează pe Marta, fata lui cam curvuliță.

PS. Cât aveam să mă înșel, că pe Luis Tosar l-am văzut ulterior în destule pelicule.

 

🏆 El desconocido – Verdict 👍 sau 👎

Este un film cu mesaje simple dar profunde și pe care extrem de rar le punem în practică, probabil voi da ceva spoilere, cum ar fi vezi-ți de treaba ta și fii cinstit sau nu face altuia ceva ce nu ai vrea să ți se facă și ție.

De asemenea, se pune pe tapet sacrificiile pe care ești capabil să le faci pentru familia ta dar, în același timp, și sacrificiile pe care familia ta este capabilă să le facă pentru tine și la care nu te așteptai.

Ce să mai, mi-a plăcut destul de mult El desconocido ăsta cu a lui mașină ca scenă principală a filmului, în concluzie, din partea mea merită 8 centuri de siguranță.

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The departed

The departed

2006 The departed este o dovadă că pot exista și remake-uri bune, fiind versiunea americană …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *