From here to eternity

From here to eternity1953

Adaptat după un roman destul de stufos, From here to eternity este un film care a invadat Oscarurile, cucerind 8 statuete din cele 13 nominalizări.

 

🎬 From here to eternity – Premisă

N-am mai avut de ceva ani un film despre război, așa că From here to eternity ne înrolează într-o unitate militară din Hawaii în anul 1941.

Și odată cu noi se prezintă la apel Prewitt (Montgomery Clift), un gornist (la propriu) care a fost transferat din motive personale.

Șeful unității, tot din motive personale, a tras niște sfori să-l aducă fix în ograda lui.

Ăstuia îi place boxul și știa despre Prewitt că este un bun practicant al acestui sport.

Numai că Prewitt a agățat mănușile-n cui spre disperarea căpitanului care a rămas cu buza umflată.

Dar cum multitresatul Holmes are puterea în mână, îi va face viața un calvar soldatului Prewitt din dorința de a-l convinge să urce din nou în ring.

Pe lângă acest fir narativ principal sunt lipite și alte câteva secundare care aduc și mai multă dramă unui film și așa lipsit de bucurie.

 

💭 From here to eternity – Comentariu

O să fac o repetiție cam enervantă, dar aveți răbdare cu mine.

Știu că am pomenit de război, mai exact de al doilea, dar să știți că filmul este unul de război fără să fie cu război.

Asta pentru că acțiunea are loc înaintea momentului fatidic pe care îl cunoaștem cu toții, atacul japonezilor asupra Pearl Harbor.

Producția de față ne duce în armată pe timp de pace, să observăm ce fac soldații când nu se împușcă în front sau când nu își scot mațele cu baionetele.

Pe lângă Prewitt, care are problemele sale legate de refuzul de a boxa, mai facem cunoștință cu prietenul său, Angelo (Frank Sinatra), căruia nu prea îi place armata.

Dar dăm și peste Warden (Burt Lancaster) care tot încearcă să-și îndese obuzul în țeava nevestei căpitanului.

Deci fiecare cu ale lui.

Filmul mi s-a părut a fi o versiune mai ușurică a lui Full metal jacket (1987).

De ce zic mai ușurică?

Pentru că Prewitt, chiar dacă este pedepsit pentru insubordonarea sa, nu este cu adevărat umilit până la insuportabilitate.

Într-adevăr, este pus la munci grele și la antrenamente și mai grele, dar nu ceva ieșit din comun.

Tocmai de asta nu mi s-a părut a fi prea incisiv filmul din acest punct de vedere, nu m-a impresionat până la lacrimi soarta soldatului abuzat de sistem.

From here to eternity

 

În schimb, From here to eternity încearcă să ne arate o altă față a vieții de militar, nu cea glorificată de alte filme în care se moare cu eroism pe frontul de luptă întru apărarea gliei patriotice.

Nu, nicidecum, în adevărata armată mai sapi o tarla, mai dai cu șmotru prin bucătărie, mai cureți niște latrine mizerabile și mai iei o boală venerică de la curv… bombardierele bipede ale insulei.

Parcă este mai realist decât alte producții pentru că se concentrează pe bucata temporală care predomină în viața unui soldat, aceea în care n-are nimic altceva de făcut decât să se antreneze și să nu se plictisească în lipsa unui conflict armat.

Plus că nu avem parte neapărat de eroi, ci de oameni autentici, cu bune și, mai ales, cu rele, care păcătuiesc ca oricine altcineva.

Că dacă au uniforma imaculată și arma-n mână pentru apărarea patriei, nu înseamnă automat că-s și niște sfinți eroici care au întipărit în minte sacrificiul personal în numele binelui colectiv.

Mi-a plăcut personajul Prewitt, unul cu coloană vertebrală, care se ține tare de principiile lui, indiferent de ordinele primite pentru a și le încălca, un om care nu are suficiente coate pentru a găzdui toate durerile pe care le poartă cu stoicism cu el.

În schimb, am fost cam răscopt după atâta melodramatism romantic revărsat dintr-unul din firele narative secundare, de zici că eram priponit cu ochii într-o telenovelă braziliană.

Plus de asta, să zic că am fost un pic deranjat de modul în care sunt femeile tratate în film, misoginie tipică acelor vremuri, una care n-a dispărut nici azi.

Este interesant modul de filmare, așa, mai modern, cu niște tranziții artistice și metaforice, probabil motivul pentru Fred Zinnemann a pușcat al doilea Oscar pentru regie.

 

🏆 From here to eternity – Verdict

Apreciez faptul că From here to eternity este un alt fel de film de război, dar nici nu pot spune că m-a încântat exagerat pentru că la un moment devine repetitiv ciclul evenimentelor.

Prewitt este amenințat, nu renunță, este pus la o corvoadă, Warden se pitulează să mai fure un sărut adulterin și apoi o luăm de la capăt.

Tehnic este un film foarte bine realizat, mai ales partea finală care ne aduce atacul japonezilor, unul redat cu talent și măiestrie.

Însă nu am alte cuvinte de laudă de adus acestui film care nu m-a cucerit nici prin dialogurile care sunt destul de standard, nici prin deciziile luate de personaje, unele de-a dreptul stupide, nici prin povestea care nu are vreun cârlig cu care să mă prindă-n mreje.

Pe de o parte, poate că nu merita atâtea premii, că au fost alte producții din același an foarte bune (Roman holiday, Shane sau Stalag 17), dar pe de altă parte înțeleg de ce le-a primit, fiind ceva destul de nou în tagma filmelor de război.

Știu că-s cam impertinent cu filmul că nu îl îngrop în laude, așa că-mi accept pedeapsa și voi face 7 ture de stadion să-mi bag mințile-n cap.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Marocco

Marocco

Trebuia să-mi clătesc ochii cu un film românesc mai cu viziune artistică după ce am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *