From the ashes

From the ashesSunt două filme cu același titlu, From the ashes, din 2024, eu l-am văzut pe cel saudit de pe Netflix.

 

🎬  From the ashes – Premisă 🕮

Este o zi obișnuită la o școală de fete undeva în Arabia Saudită.

N-am fost atent la oraș, sau poate nu a fost pomenit și trebuia să știm automat că-i vorba de Mecca.

Fetele își văd de treaba lor, care mai atente la ore, care mai cu chef de hărțuit alte colege, deci nimic nou sub soarele arzător al deșertului arid.

Însă izbucnește un incendiu devastator și de aici se declanșează drama care a făcut, ulterior, valuri în lumea întreagă.

 

💭 From the ashes – Comentariu 🍿

O să încerc să fiu cât mai politicos în exprimare și să respect alte culturi, chiar dacă nu-s de acord cu ele. Însă nu promit asta pentru că filmul m-a enervat la culme.

Nu că-i el prost, ci pentru că prezintă niște mentalități antice și care, duse la extrem, pot cauza vătămări corporale și decese prostești.

Producția este bazată pe un caz real din 2002 și nu a făcut altceva decât să-mi provoace un dezgust imens pentru habotnicia unor saudiți care sunt spălați pe creier de sfintele lor scripturi.

Nu că-s mai diferiți decât dragii noștri creștini pupători de moaște sau de demenții altor religii, dar la ăștia fanatismul uneori este incompatibil cu viața.

Păi mânji-le-aș Coranul cu untură de porc, cum dracului mă să zăvorești porțile unei școli de fete și să interzici elevelor să iasă afară să scape de incendiu pentru a-și salva viețile?

Doar pentru că nu au avut timp să-și acopere capul și asta contravine religiei?

Retardații ăia de giboni religioși au considerat că este normal să le lase pe fete să ardă ca micii pe grătar doar pentru că nu aveau muștar pe ele.

Băi nene, înțeleg să respecți cu sfințenie niște reguli, în cazul de față cretine (iată că nu-s atât de politicos pe cât mi-aș fi dorit), dar nu și când asta înseamnă să condamni la moarte niște fetișcane care aveau înaintea lor toată viața.

Filmul trage un semnal de alarmă asupra acestor cutume învechite care nu își mai au rostul în secolul XXI.

Să le spună cineva saudiților că nu le bubuie creierul și nici nu li se veștejește cârnatul flasc dacă or să vadă o femeie cu capul descoperit.

Așa de rău m-a enervat reacția cretinilor ălora înapoiați încât am înfulecat instantaneu două cefe de porc în timp ce mă uitam la film doar să le fac în ciudă.

From the ashes

 

În fine, revenind la povestea din film, până la momentul tragediei petrecem timp cu câteva dintre fete și astfel se nasc anumite conexiuni cu ele.

Când beleaua lovește, o face dramatic de mi-a săgetat inima pentru că m-a luat prin surprindere, mă așteptam să piară altcineva în foc.

Apoi urmează o lungă interogație aproape polițienească întru depistarea cauzei focului.

Și aici filmul schimbă un pic macazul, rămâne în continuare o dramă profund umană, dar adaugă și un strop de thriller misterios pentru că investigația devine interesantă.

Iar rezultatele ei sunt contrastante.

Sunt căutați doi culpabili, pe unul am reușit să-l miros destul de rapid, că era evident, dar al doilea m-a prins cu mână vârâtă până la cot în cisterna cu petrol.

 

🏆 From the ashes – Verdict 👍 sau 👎

Nu voiam să comentez pe seama filmului pentru că sunt destul de sigur că nu multă lume va fi interesată de o asemenea producție.

Însă valul de indignare care s-a transformat într-o furtună de nervi m-a determinat să-mi vărs oful.

Tehnic nu este foarte reușit, sunt ușor de depistat efectele CGI când vine vorba de foc și fum, dar poate nici nu trebuie să trag de mânecă filmul pentru asta.

Ideea a fost alta, de a arăta că Arabia Saudită trebuie să-și revizuiască modul în care tratează femeile pentru că regulile lor dobitoace duc la morți nevinovate.

Are destule momente pe care nu le-am înțeles pentru că anumite replici sunt cu iz local și trebuie să fii inițiat în cultura lor pentru a le pricepe.

De aici și verdictul meu mai caustic decât ar trebui, dar nu mă țin plămânii să bag mai mult de 7 țigări.

Iată că după o comedie, Alkhallat+, și o acțiune, Ras bras, am văzut și o dramă din Arabia Saudită.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

I am: Celine Dion

I am: Celine Dion

Recunosc fără rușine, sunt un fan URIAȘ al artistei Celine Dion, așa că nu puteam …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *