Gold

GoldPRI 045

Gold este un film făcut cu trei actori din care doi apar pe acolo când și când să nu se simtă Zac Efron prea singur.

 

🎬 Gold – Premisă

Apropo de Efron (Extremely wicked, shockingly evil and vile), el este în rolul principal din acest film în care personajele n-au nume.

Într-un viitor apocaliptic, un pleonasm cinematografic, că toate sunt apocaliptice, omenirea a belit-o de tot.

Deșert peste tot, civilizație ioc, sărăcie cât vezi cât ochii și tehnologia la pământ.

Omul 1, adicătelea Efron, pleacă de undeva și vrea să ajungă altundeva.

Pe drum găsește, așa cum ni se întâmplă tuturor, un ditamai cataroiul de aur, cel mai mare bolovan prețios din istorie și el trebuie să-l păzească în mijlocul pustietății până când vine Omul 2 cu excavatorul.

 

💭 Gold – Comentariu

Filmul se dorește a fi o poveste cu tâlc despre lăcomie și ce efecte devastatoare poate avea ea asupra minții omului, arătând până unde putem merge pentru avere.

De asemenea, prezintă și starea în care va ajunge planeta dacă omul, acest parazit în permanentă dezvoltare, nu se va opri din nesfârșita exploatare a bogățiilor propriului și unicului habitat.

Intențiile din Gold sunt lăudabile, dar transpunerea într-o peliculă incitantă este cam șubredă.

Practic, pentru vreo trei sferturi din film suntem alături doar de Omul 1 care se screme să nu moară pe lângă bolovanul bogătan.

Asta deoarece este lovit din toate părțile de fel și fel de amenințări, care mai fizice sub formă animalieră, care mai psihologice din cauza minții fragile care începe să-i joace feste.

Și odată cu decăderea din drepturi a facultăților mintale își fac apariția deciziile stupide care vor avea niște consecințe neplăcute pentru Omul 1.

Gold

 

Nu mi-a captat atenția prea mult Gold, mi s-a părut pe sistem: „Ce-mi arăți am mai văzut‟, nu este nimic nou sub soare în afară de zăpușeală și insolație.

La un moment dat chiar am început să caut tot felul de indicii pe baza cărora să descopăr adevărata poveste din spatele celei pe care o vedeam pe ecran.

Eram convins că Omul 1 este deja mort și că totul se petrece în purgatoriu unde sufletul îi este supus unor încercări dificile pentru a-i decide locul etern, în iad sau în rai.

Ei aș, vă scutesc de un asemenea efort inutil, ceea ce vezi este fix ceea ce vezi, nu are contorsiuni subliminale care să aducă un aer proaspăt unei intrigi prăfuite.

Cum cea mai mare parte a bugetului s-a dus pe salariul lui Efron (The greatest showman), așa presupun, măcar aici n-am ce comenta.

L-a perpelit regizorul de dracii l-au găsit de Zac, el cară tot filmul cu interpretarea lui și, mai ales, cu fizicul bătut de intemperiile meteorologice

Fața lui este mai scorojită decât un bloc de apartamente din Ferentari, atât de reușit este machiajul care transformă un om în plenitudinea forțelor într-o umbră scheletică demnă de toată mila.

Te face să tragi mai aproape de tine o sticlă cu lichidul vital pentru că văzând chipul crăpat al lui Efron te va apuca o sete cum n-ai mai simțit de mult.

 

🏆 Gold – Verdict

Dincolo de interpretarea excelentă a lui Efron și de mesajele bio, să le zic așa, Gold este destul de plictisitor prin desfășurarea previzibilă a acțiunii.

Ba chiar devine enervant că nu se decide unde să așeze strategic o cracă, ba este pe stânga, ba se mută pe dreapta.

Este un film care te pârjolește vizual, dar care nu te inundă cu elemente originale care să-l facă memorabil și să-l pomenești pe viitor.

Mă așteptam să aibă o componentă abstractă care să-i ofere ceva aparte, dar aceste doleanțe mi-au fost rapid zvântate de o poveste care nu vine cu ceva plusvaloare.

Ca atare, și eu voi fi destul de arid cu verdictul meu și voi îngropa Gold de 5 ori în nisip.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

YouTube #shorts:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The takeover

The takeover

PRI 046 The takeover este un thriller olandez pe Netflix pe care l-am văzut pentru …

2 comments

  1. Cu asta nu te-am nimerit. Scuze daca ai simtit ca ai pierdut timpul de pomana. Dar ma revansez cu alt film, El buen patron (The Good Boss). Daca nu l-ai prins la cinema, sa stii ca a aparut pe cai maritime inca de prin luna martie.

    • Nu e timp pierdut, chiar și cele mai nasoale filme văzute vin cu ceva de învățat din ele. Măcar așa pot aprecia mai bine filmele care îmi plac. Dead for a dollar a fost și mai nașpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.