Grimsby sau The brothers Grimsby este una din producțiile care poarta ștampila inconfundabilă a lui Sacha Baron Cohen așa că știți la ce să vă așteptați din partea acestei comedii.
Într-un oraș vai mama lui dăm nas în nas cu Nobby, un exemplu perfect de om ratat, care nu are nici un ideal în viață, pentru care un meci bun de fotbal dublat de o băută zdravănă cu amicii la fel de ratați înseamnă o noapte perfectă. Deși din punct de vedere profesional nu este nici pe departe împlinit, în schimb, pe plan familial a depășit norma, având în jur de 9-11 copii, că nici el nu mai știe.
Singurul lui regret este despărțirea acum 28 de ani de fratele său cel mic și pe care speră în continuare că îl va regăsi.
Logic că imediat intră în scenă și Sebb, fratele de mult pierdut, agent MI6, care este compromis în cursul unei misiuni deosebit de sensibile de tocmai fratele său care-i strică toate socotelile.
Ba mai mult, din agent de marcă al MI6 devine un fugar având pe urme cel mai țăcănit agent, toate astea în timp ce este nevoit să rezolve cazul stricat de zănatecul lui frate și să își reabiliteze numele.
Și pentru asta, mai mult nevrând, trebuie să facă echipă cu ratatul de Nobby pentru a stopa un complot cu ramificații globale și, mai ales, dezastruoase la nivel planetar.
Dacă ați mai urmărit filmele în care a jucat Cohen deja știți ce urmează.
Avem parte de-o țăcăneală de comedie extrem de stupidă, de cretină, care nu are nici cea mai mică urmă de subtilitate sau de bun-simț.
Este unul dintre cele mai vulgare filme văzute de mine, cu unele secvențe greu de digerat de persoanele mai pudice sau cu stomacul mai sensibil.
Grimsby abundă din greu cu poante de hazna, cu cât mai triviale, cu atât mai bine, asta a fost deviza scenariștilor.
Filmul conține toate părțile anatomice jenante la care vă puteți gândi prezentate uneori cu lux de amănunte, ba chiar vă va depăși imaginația în anumite secvențe. Nu stau să le înșir, dar e mai vulgar ca un film porno, dacă se poate așa ceva.
Încearcă să fie amuzant prin șocarea publicului, și deși credeam că așa ceva nu mai este posibil după câte filme de acest gen am urmărit, totuși are vreo două faze care fie te vor îngrețoșa, fie te vor tăvăli pe jos de râs, tocmai de asta părerile sunt extrem de împărțite, e un film de tipul fie îl urăști, fie îl recomanzi cu căldură, nu e cale de mijloc.
Totuși, filmul nu se bazează în întregime doar pe un asemenea umor, are și câteva poante extrem de bune care fac referire la celebritățile zilelor noastre și care sunt chiar inteligente, dar din păcate, sunt destul de rare.
Pe lângă toată comedia asta pulizdică (ca să inventez un cuvânt care să descrie cât mai bine scârboșenia imaginilor), Grimsby are și o componentă de acțiune, destul de bine închegată pentru un asemenea film, chiar m-au surprins câteva scene destul de alerte.
Și se pare că o să avem parte de un nou trend în film după found-footage, și anume POV (point of view), adică fix ca în jocurile video first person shooter. Deraiez un pic, dar deja mă ia cu amețeala când mă gândesc că trebuie să văd Hardcore Henry care este filmat în întregime, asta după ce m-a apucat durerea de cap după câteva astfel de secvențe din Grimsby.
Editarea e haotică în cazul acestor scene, nu înțelegi mai nimic, dar totul e alert și nu ai timp să te dezmeticești că deja momentul a trecut pe lângă tine.
Partiturile principale sunt interpretate de Sacha Cohen în rolul fratelui ratat, bun de nimic, dar cu o inimă mare pentru care familia contează mai mult decât propria-i viață și Mark Strong, în rolul agentului MI6, care este fix pe dos, având în cap doar muncă, muncă și iar muncă, fără pic de timp pentru el sau pentru întemeierea unei familii.
Mai sunt câteva celebrități în roluri secundare, cum ar fi Penelope Cruz, Rebel Wilson sau Isla Fisher.
Deși mă așteptam la un dezastru complet, adevărul e că au fost vreo două momente în Grimsby în care m-am trezit râzând ca un cretin, însă cu toate astea, filmul este destul de prost, mai mult de 4 nu pot să îi dau, chiar dacă una din secvențe va rămâne în analele cinematografiei (special am folosit cuvântul anale). Este o reiterare a unei scene dintr-un film celebru, dar dusă la extrem, poate prea la extrem.
Pe scurt, Grimsby este un Kingsman (așa cum reiese și din posterul oarecum plagiat) peste care au fost turnate câteva cisterne de vulgarități, trivialități și obscenități, ca să folosesc toate sinonimele.
Închei cu o recomandare, filmul nu e pentru copii și nici pentru puritani.
Trailer