Io capitano

Io capitanoItalia a trimis la Oscar filmul Io capitano, peliculă care a și prins una dintre cele 5 nominalizări, dar nu a câștigat.

Filmul este regizat de Matteo Garrone.

 

🎬 Io capitano – Premisă

Seydou (Seydou Sarr) și Moussa (Moustapha Fall) sunt doi adolescenți senegalezi care trăiesc la limita supraviețuirii.

Că-s săraci de le crapă buzele de sete, asta este de la sine înțeles.

Însă cei doi veri au gânduri mari, le place muzica și cred că au și ceva talent în ei, așa că vor să ajungă în Europa să devină cineva.

Fiind tineri, se dovedesc și foarte naivi și pun botul la toate basmele frumoase cu cei de-un leat cu ei care au plecat prin deșert și au reușit să-și facă un rost dincolo de Marea Mediterană.

Așa că muncesc din greu să strângă banii necesari pentru plata acestei călătorii periculoase și într-o zi își iau soarta în propriile mâini și se aventurează în cea mai grea încercare a lor.

Una care nu va fi deloc ca-n povești.

 

💭 Io capitano – Comentariu 🍿

Deși este un film eminamente italian la nivel de producție, nu ți-ai da seama de asta urmărind pelicula deoarece se vorbește în mai multe limbi, mai puțin în cea din Cizmă.

Iar personajele au tot atâta treabă cu Roma cât are chinezul cu Senegalul.

Ceea ce prezintă Io capitano este o epopee nisipoasă, cu acțiunea plasată în mare parte în deșertul arid, o cronică a călătoria inițiatice a doi tineri care se maturizează brusc într-o perioadă foarte scurtă de timp.

De unde pornesc și unde ajung este o cale atât de lungă încât și lumina are dificultăți în a o parcurge rapid.

Este fascinant și terifiant de urmărit transformarea radicală a protagonistului Seydou care dintr-un tânăr plin de visuri de preamărire devine subit un tânăr încovoiat de greutățile vieții dure.

De la fantezii despre celebritatea cunoscută pe tărâm european ajunge să dea piept cu realitatea africană și drumul până la destinație se va dovedi un adevărat infern al lui Dante.

Intermediari puși pe jecmănit, dune de nisip necruțătoare, polițiști corupți, negustori de slavi, nepăsarea autorităților și multe altele sunt obstacolele pe care Seydou trebuie să le înfrunte pentru a trece marea.

Urmărind filmul mi-am dat seama cât de privilegiat sunt și m-a făcut să apreciez și mai mult viața pe care o trăiesc, chiar dacă uneori mă roade invidia când văd analfabeți ajunși bogați prin fel și fel de tertipuri și mânării.

Io capitano

 

Ți se pare că o duci rău că nu ai cel mai nou iPhone sau că ești nevoit să-ți faci vacanța în Dubai că n-ai bani de Mamaia?

După ce vezi Il capitano o să te simți cel mai fericit om din lume și recunoscător pentru ce ai deoarece ești lovit frontal de ceea ce înseamnă adevăratele lipsuri.

Și filmul mai scoate ceva în evidență pe lângă acest contrast înfiorător între continente.

Faptul că traiul greu naște oameni puternici, în timp ce huzurul generează pămpălăi incapabili să se descurce dacă le iei jucăriile.

Aici m-am simțit prost pentru că sunt 100% convins că dacă Seydou și cu mine am face schimb de locuri, el n-ar avea nicio problemă să se adapteze, dar eu aș crăpa după o săptămână.

Atât de grea este viața unora dintre semenii noștri. Și nu pentru că ar avea vreo vină, ci au avut ghinion, să se nască în locul nepotrivit și în momentul nepotrivit.

Filmul nu judecă pe nimeni, nu oferă verdicte definitive, nu ne spune dacă este rău sau bine ce fac acei oameni, că-și părăsesc REALITATEA vieții mizere din glia proprie pentru SPERANȚA într-un trai mai bun printre străini.

Doar ne prezintă ce se petrece dincolo de culcușul nostru călduț și ne lasă pe noi să decidem. Asta dacă suntem capabili să raționăm obiectiv și coerent.

Și nu în ultimul rând, aduce și o frântură plină de farmec din cultura senegaleză, cu tradițiile și miturile ei, iar asta reprezintă, din punctul MEU de vedere, diversitatea adevărată.

  

🏆 Io capitano – Verdict 👍 sau 👎?

După ce am văzut toate cele cinci filme străine nominalizate la Oscar, mi se pare o rușine globală că The zone of interest a luat premiul și nu Il capitano.

Nu vreau să par cinic, dar Holocaustul a fost totuși acum 80 de ani, nu mai putem face nimic să schimbăm trecutul, dar subiectul din acest film este ACTUAL, se întâmplă ACUM și chiar FOARTE DES.

În loc să ne batem singuri pe umăr și să jelim la ce s-a petrecut acum zeci de ani, mai bine noi, ca umanitate, ne-am îndrepta atenția asupra lucrurilor cutremurătoare care se petrec în jurul nostru și pe care le putem îndrepta.

Aș putea spune chiar că-i o vizionare obligatorie menită a ne deschide ochii și a ne face să apreciem ceea ce avem și să încetăm să ne mai văicărim din orice rahat.

M-a scârbit jelania planetară când Facebook a căzut pentru nu știu câte ore, de parcă ar fi fost un cataclism devastator, dovadă a superficialității multor oameni, de parcă mizeria aia ar fi importantă. Cu sau fără ea putem trăi fără probleme.

Asta în timp ce sute de milioane de oameni n-au avut habar de imposibilitatea accesării unei platforme sociale, pentru ei era mai important să facă rost de un codru de pâine și un strop de apă.

Chiar dacă ești la mii de kilometri distanță de astfel de drame, eu zic că n-ai cum să rămâi impasibil și filmul are șanse mari să vă schimbe modul în care priviți viața și pe cei năpăstuiți de soartă.

Este un film greu de urmărit, se petrec multe orori în el, unele la care nici măcar nu mă gândeam, și pot spune că și-a lăsat amprenta asupra mea încât am să-i construiesc, gratis, 9 fântâni arteziene.

 

După atâta apăsare sufletească, închei cu ceva menit a destinde atmosfera.

IMDB spune că Seydou Sarr a jucat în acest film și în Fifi Martingale din 2001.

Toate bune și frumoase până aici, doar că este născut în 2002.

Io capitano

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

4  luni, 3 săptămâni și 2 zile

Cel mai bun film românesc – Gopo – Ediția 2008 După aproape 17 ani am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *