Jujutsu Kaisen 0

Mai bine mai târziu decât niciodată, ăsta este motto-ul din spatele vizionării lui Jujutsu Kaisen 0, un anime japonez care a poposit la mine-n bătătura cinemaului și am dat buluc să-l văd.

Sau, dacă vreți o poceală de nume, l-am alintat Jiujitsu Kaizer.

🎬 Premisă

Mă pricep la anime-uri ca Năstase la numărat de ouă, dar din ce am înțeles din poveste este că Yuta, un adolescent care face urât când este luat în bâză de alți colegi, este împachetat mai mult forțat și trimis la Școala Jujutsu.

De ce la acea școală? Care nu-i deloc una obișnuită.

Pentru că Yuta cară după el un blestem puternic care se manifestă sub forma unui demon devastator, care provoacă prăpăd când cineva îi face strâmbe lui Yuta.

Așadar, la această școală specială Yuta va încerca, alături de alți colegi, să învețe să-și stăpânească acest blestem care poate fi considerat și o superputere.

Sub atenta oblăduire a unui Stevie Wonder anime, Satoru Gojo, Yuta se pune pe antrenamente, fără să știu că se apropie momentul unei mari bătălii, deoarece antagonistul, Suge-o Geta, pardon Suguru Geto, vrea să-i belească blestemul pentru propriul folos.

💭 Comentariu

Premisa din Jujutsu Kaisen 0 este foarte interesantă și cum Demon slayer: Mugen train a fost filmul meu preferat pe 2021, iar acesta semăna oarecum ca poveste, eram gata să aplaud din urechi și să fluier din ochi.

Pfiu, vă dați seama? Un univers în care blestemele colcăie la tot pasul, spre marea bucurie a tuturor Mamelor Omida autohtone, blesteme care iau forme dintre cele mai nebănuite și care lasă în urmă jale și dezastru?

Abia așteptam.

Dar Jujutsu Kaisen 0 nu a fost ceea ce anticipam, se înclină mai mult spre zona infantilă decât cea a maturității.

De la stilul de animație care aduce mai mult a desene în creion până la alegeri regizorale parcă luate pentru a atrage atenția celor mici, Jujutsu Kaisen 0 nu mi-a plăcut deloc vizual.

Deși avem parte de niște hidoșenii diforme de toate formele și mărimile care le dau de furcă protagoniștilor, Jujutsu Kaisen 0 n-a reușit să mă captiveze pentru că secvențele animate grosolan nu mi-au transmis acea senzație de grandoare primejdioasă cu care am fost obișnuit de Demon slayer: Mugen train.

Multe dintre scenele de acțiune sunt aproape indescifrabile pentru că sunt multe culori, treceri foarte rapide de la una la alta și nu prea am distins mare lucru, deși mă uitam la ditamai ecranul. Este prea multă frenezie și prea puțină coerență.

Și m-am ofticat pentru că vizualul și acțiunea nu au reușit să se ridice la nivelul profunzimii poveștii, una fermecătoare, emoționantă și tulburătoare prin implicațiile ei la nivel sufletesc, cu multiple nuanțe filozofice.

Replicile sunt ceea ce trebuie, doldora de înțelepciune, mieroase prin armonia cuvintelor și cerebrale prin inteligența ascunsă în spatele unor ziceri spirituale.

Poate sunt prea superficial, poate nu sunt obișnuit cu acest stil de animație, dar nu a existat deloc sincronizare între ceea ce experimenta creierul la nivel de cugetări primordiale și ceea ce vedea ochiul pe ecran.

Parcă îi lipsește calitatea intrinsecă unui film de lung metraj, Jujutsu Kaisen 0 părând mai mult o extensie de 100 de minute a serialului, nu un scenariu conceput special pentru a îmbrăca forma unui film.

Jujutsu Kaisen 0 este prequel, și aici mă puteți corecta, dar parcă am avut impresia că dezvoltarea personajelor este cam leneșă, bazându-se pe un bagaj de cunoștințe pe care ar fi trebuit să-l avem din serial.

Cum este prequel și ceea ce a fost în serial încă nu s-a petrecut, trebuia să se bazeze pe faptul că spectatorii nu au urmărit serialul, așa cum am fost eu, și abia acum fac cunoștință cu aceste personaje.

Coloana sonoră, în schimb, este de complimentat, nicidecum de blestemat, parcă aduce un pic de ordine în haosul vizual, un haos care capătă proporții gigantice în partea finală care este invadată de o puzderie de personaje.

Apropo de sfârșit, mi s-a părut că punctul culminant este prea precoce prin finalizarea lui, n-am simțit acel impact satisfăcător care însoțește terminarea unei bătălii gigantice, pur și simplu s-a gătat cam fâsâit de credeam că va mai urma ceva.

🏆 Verdict

Am ieșit de la Jujutsu Kaisen 0 destul de dezamăgit, ca și când aș fi fost prins cu temele nefăcute, deși era doar prima zi de școală.

Din punctul meu de vedere, este departe de Demon slayer: Mugen train care se bazează tot pe un serial, dar a făcut o treabă mult mai bună cu dezvoltarea personajelor.

Nu-i rău, dar nu este ceea ce voiam.

Povestea este incredibilă ca potențial cinematografic, dar stilul prea din topor și acțiunea smucită au tras în jos experiența vizionării animației.

Cu siguranță a fost pe placul celor care consumă în cantități mari anime, ba chiar sala a izbucnit într-un cântec necunoscut mie când pe ecran a apărut sigla Crunchyroll și adolescenții au aplaudat la final, deci este clar că pentru ei a fost ceea ce trebuie.

Pe mine m-a lăsat o bună bucată de film, deși pe emoții stă foarte bine.

Nu vreau să fiu mai rău de atât, dar n-am reușit să-i dezleg mai mult de 7 blesteme. Și m-am chinuit până la 7 doar pentru că povestea este excelentă.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Bubble

Bubble, a nu fi confundat cu The bubble, ambele pe Netfix, este un anime atractiv …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.