Kill Bok-soon

Kill Bok-soonSă fie sânge!!!

Și dorința mi-a fost ascultată de Kill Bok-soon, cel mai recent film sud-coreean lansat pe Netflix chiar în ultima zi a lui martie 2023.

 

🎬  Kill Bok-soon – Premisă

Gil Bok-soon (Jeon Do-yeon – Emergency declaration) este o mamă singură care crește o adolescentă cam țâfnoasă ce este și lovită de un val de hormoni buclucași.

Degeaba o sfătuiește de bine, că fătuca oricum face pe dos.

Ah, că uitai să vă spun ce era mai important. Gil este un asasin de renume, de cred că și John Wick ar produce oleacă de lichid pe sistem „golden shower‟.

Organizația din care face parte, una extrem de riguroasă și plină de reguli ce nu pot fi încălcate, o ia la ochi în momentul în care Gil nu își duce la îndeplinire un show.

C-așa se numesc misiunile lor.

 

💭 Kill Bok-soon – Comentariu 🍿

Filmul începe foarte artistic și stilizat, cu o luptă de zile mari între Gil și un samurai meseriaș interpretat de renumitul Hwang Jung-min (The wailing).

Dialogul dintre cei doi este delicios, el lăudându-se cu o lamă celebră, veche de 400 de ani, realizată de un mare făuritor de săbii, în timp ce ea îi răspunde sec și acum parafrazez:

– Eu am un topor, 50 de lei în Auchan și mi l-am și scanat singură.

Și credeam că pelicula o va ține așa timp de peste 2 ore, dar pe parcurs, spre surpriza mea oarecum neplăcută, trage frâna de mână.

Nu că n-ar fi acțiune în film, departe de mine acest gând, ci pentru că la mijloc se bagă-n seamă și o accentuată dramă familială care taie din entuziasmul pe care mi l-a creat cu primele cadre.

În dulcele stil sadic al sud-coreenilor, Kill Bok-soon este un film extrem de violent.

Am secat puțul creativității și muza mi-a intrat în comă de inspirație pentru că nu mai știu cum să caracterizez secvențele de acțiune într-un mod diferit față de celelalte filme cu care seamănă destul de mult din acest punct de vedere.

Armele de foc sunt rare în film, de bază când vine vorba de spintecat dușmanul sunt cuțitele de toate felurile, formele și dimensiunile imaginabile.

De aici trageți singuri concluzia că tăieturile vor fi mai dese și mai rapide ca într-un film de acțiune cu Liam Neeson când nu mai putea să ridice pumnul.

Păcat că finalitatea luptelor, adică picturile murale roșiatice, este rezultatul unui sânge CGI de toată jena.

Însă confruntările sunt alerte, brutale, bine filmate, poți vedea fără probleme ce se întâmplă și au și o particularitate interesantă care l-ar face mândru pe unul din membrii Avengers din MCU.

Nu zic care, că altfel v-ați prinde la ce mă refer.

Kill Bok-soon

 

Kill Bok-soon nu ne stropește cu originalitate, dar deja m-am obișnuit cu asta, în ultima vreme nu prea m-au mai surprins filmele sud-coreene cu noutăți.

Se rezumă la aceeași rețetă, dar una bine aplicată, fără abateri de gramaj care să strice gustul final.

Pe mine m-a tras un pic în jos drama pe care se pune mult accent, uneori pentru Gil este mai greu să fie mamă decât să fie asasin.

Că nah, de țintă poți să scapi luându-i piuitul, dar nu poți proceda la fel cu odrasla scarandivă și gălăgioasă.

Ca personaj, Gil impresionează, emană o eleganță feroce, o stăpânire de sine ieșită din comun și o siguranță pe propriile puteri căpătată după mulți ani de experiență de se sperie instantaneu adversarii nătângi care au cutezanța să o atace.

Dacă tot l-am pomenit pe John Wick, jur că am avut impresia că acest film este rupt din universul din franciza cu Keanu Reeves cu care are multe elemente comune.

Nici nu vreau să îmi imaginez ce ravagii ar face ambii în aceeași echipă.

Iată un exemplu de cum se scrie un personaj feminin puternic și credibil fără a ponegri bărbații sau a-i transforma în fătălăi/pămpălăi.

Gil își face treaba nu neapărat folosind forța, fiind conștientă că nu se poate pune cu dulapurile umblătoare, ci apelând la inteligență, noțiune necunoscută de ăia de pe la Hollywood.

 

🏆 Kill Bok-soon – Verdict 👍 sau 👎?

Filmul jonglează relativ decent între cele două părți contrastante ale firului narativ, dar am simțit o lentoare care tindea spre plictiseală când intram în zona de dădăceală mămoasă.

M-aș fi lipsit de vreo 30 de minute din film astfel încât ritmul să fie mai alert și să nu tergiverseze desfășurarea acțiunii.

Dar este o producție decentă, însă nu remarcabilă, ceea ce nu este neapărat un compliment pentru un film sud-coreean deoarece eram învățat să arunc cu laude peste laude înspre ele.

Nu știu dacă endcredit scene-ul, că are unul, este promisiunea unui sequel, dar nu aș zice nu unui al doilea film deoarece Kill Bok-soon m-a distrat suficient de mult cât să-i prelungesc show-ul pentru 7 sezoane.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

YouTube #shorts:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The wind rises

The wind rises

The wind rises sau Kaze tachinu este un anime atipic pentru Ghibli și pentru maestrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *