La influencia

La influencia este un horror spaniol disponibil pe Netflix și vă spun din start să nu băgați în seamă recenziile negative de pe IMDB pentru că-s date de americani cretini care au votat cu notă mică filmul pentru că nu le-a plăcut dublarea în limba engleză sau au avut ceva cu picioarele actriței principale (serios? ăsta e motiv să dai 1 unui film???).

Dar nici să nu credeți că avem în față următorul Aterrados, nu, nici pe departe.

Povestea este banală, o familie se întoarce într-o casă ce nu pare tocmai bună de locuit pentru că mama soției este în comă și stă la tocmeală cu popa să decidă ortul.

Cum soția este și soră medicală, cu atât mai bine pentru întregul aranjament, că are cine să o îngrijească pe hodoroaga ce nu se mai decide să părăsească lumea umană.

Nu trece prea multă vreme și casa parcă simte intruși și capătă viață cât să scuture ocupanților monedele prin buzunare.

Deci nimic nou pe acest front, avem aceeași familie destul de tembelă care insistă să locuiască într-o casă deși lucruri ciudate apar la tot pasul, și nu sunt doar simple coincidențe, și suntem puși în fața unui spirit plimbăreț care are chef de joacă.

Bine, lucrurile sunt mult mai complicate de atât, sunt și alte elemente la mijloc care îmbârligă povestea, dar mi s-a terminat tarlaua pentru prezentat povestea.

Băi, ce să zic de La influencia? Este și bun, dar și prost.

Casa necurată nu are nimic special în ea, pare șutită din orice alt film horror de gen, normal că are probleme cu energia electrică, ușile nu sunt unse bine, podelele au nevoie de mentenanță, beciul este unul lugubru, podul plin de bălării mistice și există veșnica încăpere interzisă la care personajele dau buluc s-o deschidă.

În schimb sperieturile sunt în mare parte autentice, cu mișcări subtile pe fundal și umbre neașteptate care-ți pun la îndoiala propria-ți vedere, iar jumpscare-urile, că sunt și din astea, au un anume stil oarecum diferit, bubuitura ce de obicei vine simultan cu o apariție așa-zis neașteptată aici apare la o secundă mai târziu și asta contribuie la amplificarea sperieturii.

Sunt momente destul de latente pe parcursul filmului în care nu se întâmplă ceva interesant, povestea este dezlânată și fără prea mult sens până spre final, chiar începusem să mă sictiresc de film, dar apoi intră-n acțiune partea finală care alungă complet startul de plictiseală pentru că spiritele malefice o termină cu joaca și trec la treaba adevărată.

Chiar nu mă așteptam să termine în forță La influencia care o cam lălăie o treime din film cu veșnica pomenire, dar povestea rămâne destul de interesantă mai ales că avem parte de anumite scene care mai aruncă niscai lumină asupra evenimentelor ce se petrec pe micul ecran.

Acum trec iar la una rece, scenariul este cam incoerent, nu se decide deloc asupra intențiilor personajelor pentru că de câteva ori am rămas nedumerit în genul: Dar stai, adineauri nu făcuse asta? Acum face pe dos?

Și unele scene sunt lipsite de logică pentru că nu înțelegeam cum este posibil așa ceva, din scenele anterioare reieșind altceva.

La influencia este un film subțirel ca buget, deci sunt multe efecte practice, unele mai reușite, altele mai ridicole, dar nu pot să zic că este un gunoi de film, deși m-a pierdut pentru o bucată de timp, a reușit să mă resusciteze cu partea finală care scoate binișor filmul din groapa cu gunoi, chit că scenariul este împrăștiat în 5 direcții diferite, iar personajele au ceva deprinderi sado-maso că alții zdraveni la cap se tirau imediat din casa terorii. Dar așa nu mai aveam parte de multe filme horror.

Despre actori nimic de comentat, habar nu am de ei, pot spune doar despre cea mică de o joacă pe Nora că are, atunci când o cere scenariul, o uitătură de-ți sare proteza singură din gură fix în paharul cu apă, atât de pătrunzătoare îi este privirea.

Neavând așteptări deloc de la La influencia nu pot spune că m-a dezamăgit, dar pentru un film spaniol nu este prea reușit, eu fiind obișnuit cu alde Aterrados, La cara oculta, El cuerpo, El desconocido, Contratiempo sau Durante la tormenta, filme de la 8 în sus pe care vi le recomand cu căldură.

Ah, era să uit cu înșiruirea astea de filme, La influencia ia de la mine un 6.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Immaculate

Immaculate

A trecut ceva vreme de la ultimul film horror cu popi și religie, așa că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *