Luce

Am pescuit din neant pe Luce.

Nu, nu, nu vă agitați, dragi microbiști, nu-i Il Luce antrenorul, ci doar Luce, un film din 2019 total necunoscut mie, dar adus în atenția mea în urma peregrinărilor pe un grup cinefil.

Personajul principal este un adolescent, Luce (Kelvin Harrison Jr.), mare șmecher la liceul său, fiul adoptat al familiei Edgar, Amy (Naomi Watts – King Kong) și Peter (Tim Roth – Hardcore Henry), ei albi din USA, el negru din Eritrea cu multe sechele traumatizante tratate la psiholog cu bani grămadă, dacă este să ne luăm după poveștile părinților tare mândri de el.

Am asistat din start la un discurs înălțător al lui Luce, gagiul le are pe cuvinte meșteșugite și expresii lăcrimate, nimic de comentat pe acest palier.

Note de 10, atlet de performanță, bun vorbitor în public, șarmant și cuminte, Luce pare fiul perfect și elevul exemplar cu care profii se laudă.

Am zis pare pentru că fitilul poveștii este aprins atunci când Luce scrie o lucrare deloc pe placul unei profesoare (Octavia Spencer – Hidden figures), care-l ia în colimator ca având gânduri ascunse.

Însă când cotropitoarea pe unde nu-i fierbe oala descoperă ceva nasol în posesia lui Luce, atunci se declanșează haosul, pentru că tanti profa simte că I know there`s something going on (vă fac și educație muzicală, că nu-i Bomfunk MC`s).

Eh, exagerez poetic când scriu haos, că întregul film se rezumă la discuții contradictorii de tipul: Ba da, ba nu, discuții aprinse pe seama comportamentului și temperamentului tânărului în spinarea căruia tabără toată lumea.

Deși la prima vedere premisa pare una fumată, obosită și plictisitoare, Luce nu-i deloc așa, pentru că filmul construiește o atmosferă tensionată plină de priviri misterioase și replici cu multiple interpretări, de nu mai știam ce să cred.

Dilema este simplă, că are doar 2 rezolvări, este Luce exemplarul perfect de adolescent sau în mintea lui colcăie ceva infam demn de-un machiavelism teribil?

Și al naibii scenariu, că-i tare duplicitar, m-a terfelit în ambele direcții, fiind convins că ambele variante sunt corecte. Dar și greșite în același timp.

Nu-i un thriller incitant în care se petrec cine știe ce evenimente misterioase, totul se bazează pe dialog și pe mici apropo-uri care înclină balanța când într-o parte, când în altă parte.

Mă uitam înmărmurit la film, nepricepând de ce o premisă atât de banală mă ține lipit de ecran.

Actoria este meserie pe felie aici, ăsta mic, pe care l-am dibuit în The trial of the Chicago 7, face toți banii. Mimica feței și tonalitatea cuvintelor te fac să fii extrem de reticent în preajma lui.

Știți animațiile în care personajul are o decizie de luat și pe umeri îi apare un drăcușor și un îngeraș, fiecare trăgând de el în direcția opusă?

Ei bine, asta face Luce, personajul, care poate fi atât un Hitler în devenire, cât și o Maica Tereza încă în concepție imaculată.

Până și numele personajului este unul care naște controverse, Luce = lumină sau Luce = Lucifer?

Păcat că spre final se afundă în mormanul hashtagurilor care au invadat și filmele, și o dă în drepturile negrilor, asuprirea lor, privilegiul albilor, bașca bagă și un fir narativ secundar nud de orice interes, vârât doar de dragul de a șoca și care, în ansamblu, nu aduce nimic poveștii principale.

Pe tot parcursul filmului sunt frânturi de dialog care atacă această discrepanță între efortul mult mai mare al persoanelor de culoare pentru a obține aceleași privilegii ca albii, dar spre final o dă de gard, transformând povestea misterioasă într-o lecție despre inechități sociale, astfel finalul devine o concluzie ambiguă, de parcă firul narativ principal a fost doar o momeală pentru a ne atrage în adevăratul subiect al filmului.

Dacă ar fi să dau examen acum din Luce, probabil aș scrie cât pentru un 7 la teză.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Madres paralelas

Pedro Almodóvar a scris și regizat Madres paralelas, film nominalizat la 2 premii Oscar (actriță …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.