Luck

LuckUșuit de la Pixar, John Lasseter a fost agățat de Skydance Animation și Luck este primul film de lungmetraj produs de acesta sub umbrela noii companii.

 

🎬 Luck – Premisă

Sam (voce Eva Noblezada) este o tânără orfană care se apropie de vârsta de 18 ani și este ușuită din căminul de la orfelinat pentru a începe o nouă viață, una pe propriile picioare.

Un singur amănunt o împiedică să zburde în această aventură: ghinionul.

Pare-se că Sam este surghiunită de un ghinion teribil, orice pas este însoțit de câte o boacănă cauzată de ea ca urmare a unui șir de evenimente care au o finalitate dezastruoasă.

Până și pisicile negre fug de ea de teamă să nu se ia ghinionul după ele. Mai puțin una, Bob (voce Simon Pegg – Hot fuzz), o pisică vorbitoare care are niște atribute supranaturale. Nu doar că are grai uman, dar vine dintr-un alt tărâm, unul fermecat, cel al Norocului și al Ghinionului.

Iar Sam atât aștepta, se ia după Bob în speranța că pisica norocoasă îi va transmite și ei ceva din striștea pe care felina o posedă din belșug.

 

💭 Luck – Comentariu

Luck este o animație care captează interesul încă din primele minute, Lasseter aducând cu el o miasmă de Pixar.

Povestea pornește cu amărăciune, abordând un subiect greu pentru o animație, abandonul copiilor nedoriți care își irosesc viața într-un orfelinat, cei mai mulți ajungând apoi pe străzi.

Însă dincolo de acest aspect sumbru, Luck se dovedește a fi o animație plină de originalitate pentru că debordează de imaginație odată ce ajungem pe tărâmul mistic unde se împarte Norocul și dospește la foc mic Ghinionul.

Nu credeam că o să mă prindă această animație, dar Luck este o producție amuzantă pentru că până și acolo Sam este bântuită de tot felul de ghinioane, iar relația ei cu mucalita și hâtra pisică Bob generează interacțiuni care de care mai ilare.

Avem parte de-o pleiadă de personaje de toate felurile, de la spiriduși irlandezi la rădăcini leguminoase conștiente, de la inorogi la dragoni.

Nu lipsesc nici elementele, toate, ce țin de noțiunea de noroc.

Zglobie și nebunatică, așa pot caracteriza animația Luck, una deosebit de efervescentă în totalitatea acțiunilor sale.

Vizualul este unul hipnotizant, cu niște culori calde și contrastante, pentru a diferenția cele două noțiuni total opuse, Norocul și Ghinionul.

Starea de uimire vizuală este accentuată și de multiplele secvențe de tip Rube Goldberg menite a reprezenta fizic manifestarea celor două concepte după care mulți dintre noi își ghidează viața.

Luck

 

Luck este mai mult decât o fantezie colorată destinată celor mici, are și multă pulpă narativă care umple paharul adulților cu suficient suc cerebral pentru a stinge setea de gândire.

Asta pentru că filmul face o analiză amănunțită a superstițiilor umanității, prostești din cale afară, umanitate care mereu caută o justificare pentru ceea ce se petrece în viața ei.

Ori de câte ori ceva nefast se ivește la orizont, dăm vina imediat pe ghinion, nu că am fi făcut noi ceva nasol, ci și-a băgat coada Michiduță.

De asemenea, norocul este pus pe un piedestal la evenimentele de bine de către cei nesiguri pe propriile forțe, care consideră că doar trifoiul cu patru foi a fost cel responsabil de un strop de fericire în viața lor.

Toate aceste mesaje edificatoare asupra stării precare a mentalității speciei umane incapabile să își asume propriile acțiuni sunt îmbrăcate într-un ambalaj strălucitor atractiv pentru toate vârstele.

 

🏆 Luck – Verdict

Luck mi s-a părut o animație mai mult decât decentă, chiar dacă tehnica nu este atât de rafinată sau fluentă precum cea livrată de granzii Disney Animation sau Pixar, dar este suficient de bine executată încât să fie plăcută ochiului.

Deși miezul scenariului este doldora de aceleași mesaje clasice, unele utopice, că altele de unde? Luck rămâne o incursiune interesantă într-un domeniu deloc explorat nici de filme live action, nici de animații, cel al conceptelor de Noroc și Ghinion.

Ce concluzie trag de aici? Că trebuie să trăim în armonie, să îmbinăm ying-ul cu yang-ul, că norocul și ghinionul fie nu există, fie sunt într-un balans aproape perfect încât se anihilează reciproc.

Vocile sunt bine alese, mai ales cea a lui Simon Pegg, care transformă pisica neagră într-un personaj delicios, dar și caracterele secundare sunt reprezentate de niște nume legendare ale marelui ecran.

Recomand Luck atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, mie mi-a plăcut, nu la nivelul extazului, dar suficient cât să-i lustruiesc 8 bănuți norocoși.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Dragon Ball Super: Broly

Dragon Ball Super: Broly

Nu trageți în mine că nu știu nimic despre Dragon Ball Super: Broly, mi s-a …

One comment

  1. Daca tot suntem la filme pt toata familia, iti recomand pe Netflix Le Ballon Rouge, un mediu-metraj de 35 de minute. Foarte simplu si foarte frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.