Lunana: A yak in the classroom

În vecii vecilor nu mi-aș fi imaginat vreodată că o să urmăresc un film din Bhutan, dar iată că Lunana: A yak in the classroom (în traducere neaoșă: Lunana: Un bou în clasă), prin nominalizarea lui la Oscar pentru Cel mai bun film străin, m-a determinat să-l văd.

🎬 Premisă

Aveam inima îndoită, că nah, ce să știe bhutanezii despre făcut filme? Că nu-s la nivelul unor Babardeli autohtone.

Dar să nu deviez de la subiect.

Ugyen Dorji este un tinerel bhutanez deloc mulțumit cu traiul actual, stă cu mă-sa mare într-o copaie de casă, iar slujba lui, cea impusă de guvern, de învățător, nu-i aduce nicio satisfacție. El vrea să frece chitara-n Australia și să devină mare cântăreț. Viza vine greu și el încă mai are un an de profesat din stagiul obligatoriu.

Partidul îl simte pe Ugyen că n-are deloc avânt patriotic muncitoresc, așa că-l pedepsește crunt prin expedierea lui în cea mai sălbatică și îndepărtată locație posibilă din lume unde există o școală, în Lunana, un sătuc cocoțat la dracu-n praznic aflat la 6 zile distanță de mers până la cea mai apropiată localitate.

Ugyen strâmbă din șoșoni, dar n-are de ales, ordinul se execută, nu stai la discuții.

De aici este relativ ușor să vă dați seama ce urmează, povestea nefiind deloc complicată și nici prea originală, dar faptul că-i bazată pe fapte reale îi dă un farmec aparte.

💭 Comentariu

Și când scriu farmec, îi fac filmului un deserviciu crunt.

Se simte de la o poștă că realizatorii au mers pe sărăcie lucie, ar spune baștanii hollywoodieni, amărăștenii ăștia n-au avut bani de ecrane verzi, s-au cărăbănit să filmeze taman în locațiile prezente în poveste. Fraierii n-au fost în stare să se priponească în fața unor pereți colorați și apoi să adauge locațiile false în postproducție, s-au aburcat la peste 4.000 metri altitudine să filmeze fix în Lunana.

Și asta nu este o critică, din contră, reprezintă o laudă infinită pentru că nu cred că am văzut vreun film cu atât de mult verde în el, peisajele prezentate sunt de-o frumusețe diabolică (dacă pot folosi o asemenea licență literară), nici nu încape discuție, este unul dintre cele mai arătoase filme naturale din câte am văzut. Practic fiecare scenă ce prezintă natura în toată splendoarea ei poate fi salvată drept screensaver sau wallpaper.

Doamne Dumnezeule, ce film simplu, dar perfect, este Lunana: A yak in the classroom. N-ai să vezi o peliculă mai pură de atât, în acest film nu există personaje negative, nu-i ură, nu-i invidie, nu-i dorință de preamărire, nu-i absolut nimic negativ care să te doboare la pământ.

Este o lecție de umanitate cum rar vezi pe marele ecran, scoate la înaintare o înțelepciune universal valabilă pe care oricine o pricepe, chiar dacă sunt și unele gesturi simbolice specifice culturii bhutaneze, ele vorbesc și pe limba ta și le poți înțelege.

Lunana: A yak in the classroom este un film de-o candoare angelică, fără mișmașuri, fără matrapazlâcuri, fără tertipuri, fără agende sociale, fără propagandă politică, fără woke, fără blm, fără diversitate forțată, îl pot compara cu un copil inocent care n-a întâlnit în viața lui vreun dram de răutate.

Este prea utopic? Da, clar. Dar nu și imposibil.

Replicile, pe cât de simple și cinstite sunt, au o simbolistică evidentă. Are și el o scenă a pantofilor ca Jojo rabbit, dar se duce într-o cu totul altă direcție, având o semnificație pozitivă.

Să nu uit de faptul că Lunana: A yak in the classroom  este și amuzant, dar nu pentru că se screme să arunce glume nesărate, ci totul vine natural (ăsta este cuvântul de bază) din conflictul spiritual dintre orășeanul obișnuit cu falsul, superficialul și industrialul, pe de o parte, și săteanul care nu știe altceva în afară de aer curat, peisaje de basm și sentimente înălțătoare, în ciuda vieții extrem de grele, pe de altă parte.

N-am ce reproșuri să-i aduc lui Lunana: A yak in the classroom, filmul bate la ușa perfecțiunii, dacă ai o profundă rană sufletească, atunci acest film ți-o cauterizează cathartic. Am simțit cum spiritul mi se curăță de mizeriile cotidiene, iar plămânii mi se umplu de aer curat.

Oricât de supărat ai fi pe viață, urmărind Lunana: A yak in the classroom vei fi inundat de multiple sentimente de bucurie și ajunsesem să fiu invadat de lacrimi din te miri ce motive, urmărind fericirea primordială a unor oameni care n-au nimic, dar au nevoie de puțin din punct de vedere material pentru a se simți regi.

Și are o replică fabuloasă cu privire la motivul pentru care profesorii sunt respectați aproape de sanctitate în acel sătuc, nu stric surpriza descoperirii replicii, cert este că m-a impresionat profund.

Epopeea transformațională a personajului principal este subtilă, trebuie să fii atent la anumite gesturi pre și post Lunana, iar finalul este unul care te lasă clar pe gânduri.

Nici actoria nu scapă de acest epitet: simplitate. Actorii nu-s actori, ci sunt locuitori ai acelui sătuc, unii aparent nu știau cum arată o cameră de filmat, în mod clar oamenii nu interpretează niște roluri, ci propria lor viață.

🏆 Verdict

Ce să mai, Lunana: A yak in the classroom este, pentru mine, un film de nota 10, că tot vorbim de profesori, are o poveste simplă, dar impresionantă prin naturalețea și puritatea sufletească a personajelor, niște peisaje mirifice, o atmosferă bucolică, aproape de paradis, deși este cam frig, iar mesajele transmise sunt de-a dreptul cutremurătoare și, de ce nu?, deschizătoare de ochi.

Poate așa ar trebui să arate adevărata viață, poate ăsta este scopul suprem al existenței noastre, simbioza perfectă cu natura, nu betoane și terabiți care sufocă mediul înconjurător stricându-ne și mai mult traiul care, astfel, devine unul inutil.

Treceți peste prejudecăți, că-i bhutanez, că nu vă place limba, că nu-i cu acțiune, că nu bubuie planete din 5 în 5 minute, și acordați filmului o șansă.

Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să fie nominalizat și să și câștige premiul de cel mai bun film al anului. Este mult deasupra tuturor woke-ismelor, gay-smelor și pervertirilor operelor clasice care au prins nominalizări la Oscar pentru anul 2021.

Este un film care îți sincronizează chakrele, îți aliniază feng-shui-ul, îți împacă yin-yang-ul și îți alungă retrogradul din zodiac.

Poate că-s încă îmbătat de aerul proaspăt montan din film, dar nu mă pot abține și mulg yak-ului 10 căni cu lapte.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The towering inferno

The towering inferno

Voiai un disaster movie în anii `70? Irwin Allen sărea la datorie, The towering inferno …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *