The weekend away

Chill am făcut, voiam și ceva Netflix și mi-o făcut cu ochiul The weekend away, un film despre care habar n-aveam.

🎬 Premisă

Cu niște actori necunoscuți (pentru mine), premisa din The weekend away ne duce-n Croația în vacanță. Din fericire, nu în orașul falic care ne face să ne înroșim la auzul numelui său.

Acolo facem cunoștință cu Beth (Leighton Meester), abia sosită, dornică să se relaxeze după ce s-a săturat să fie suptă de sâni de către ăl` mic.

Este întâmpinată de prietena ei cea mai bună, Kate (Christina Wolfe), deja pe metereze de ceva vreme în Croația, și cele două pun la cale un weekend de pomină care să se lase cu multe mahmureli și distracție cât cuprinde.

Asta incluzând și scopul principal pentru care este folosit omonimul orașului croat.

Zis și făcut, cele două tute se dichisesc corespunzător, o întind spre club, începe maratonul de băute și dănțuiri, doar că marea problemă este că pleacă două și se întoarce doar una.

Rămasă singură, mahmură și cam amnezică, Beth începe să investigheze ba de una singură, ba cu ajutorul poliției, pentru a afla unde și cum s-a evaporat Kate.

💭 Comentariu

Mă fac vinovat de indolență în ceea ce privește The weekend away, pentru că nu pornește deloc apetisant, mai mult ca o producție amatoricească TV, asta și pentru că nu am recunoscut vreun actor care să-mi dea acea senzație de confort cinefil.

Așa că pentru primele 15-20 de minute, până se produce dispariția, am fost cam aerian și neglijent cu filmul, mă uitam mai mult prin văzduh după avioane militare.

Apoi filmul devine subit foarte interesant și se desfășoară ca un thriller detectivist dar în centrul căruia nu se află vreo minte luminată precum Hercule Poirot, cel din Murder on the Orient Express sau Death on the Nile.

De fapt, acțiunea are loc fix ca într-o carte de Agatha Christie în care toate personajele devin suspecte la un moment dat.

Deși nu pare la prima vedere, The weekend away este un film inteligent, punându-ne în fața unui mister greu de dezlegat și care nu ezită să te arunce într-un ocean de multiple piste false și să-ți dea în cap cu o mulțime de amănunte care de care mai contradictorii pentru a-ți băga creieru-n confuzie.

Ca orice român care se crede mai inteligent decât este, mi-am format din prima o idee asupra celui culpabil de dispariția fetei și chiar m-am rățoit arogant la film: „Fraiere, nu mă faci pe mine, m-am prins de șmecherie în ciuda informațiilor derutante pe care mi le dai‟.

Și într-adevăr, The weekend away se duce în direcția anticipată de mine, doar că mi-am dat seama că încă mai este o jumătate de oră din film, deci m-am înșelat cu privire la răspunsul corect.

Ca mister, The weekend away este chiar excelent, pentru că nu-i previzibil sau, mai bine spus, te face să crezi că este ușor de ghicit, dar în momente oportune te tăvălește în ringul twisturilor de nu mai știi pe ce lume ești.

Pornește destul de banal, dar dacă ai răbdare, îți va absorbi atenția și te vei alătura trup și suflet lui Beth pentru a afla adevărul, unul care trece prin mai multe iterații până să ajungem la adevărul adevărat.

Prostituate masculine, teroriști arabi, poliție coruptă, mafie albaneză, droguri cabaline, voyeuriști tehnologizați, The weekend away surprinde prin multitudinea de elemente atașate unui fir narativ simplu la prima vedere, dar foarte complicat odată ce te-ai apucat să-l deșiri. Însă nu are acțiune, este un film de investigație, deci te face din vorbe.

Ce îmi pare rău de film este că actoria nu este pe măsura poveștii, faptul că n-am niciun alt film văzut cu actorii din rolurile principale spune multe despre calitatea lor.

Nu prea au reușit să transmită emoțiile ce s-ar fi potrivit situațiilor dramatice în care se află, de aceea și atracția sentimentală față de ele a cam lipsit.

Mi-a plăcut că filmul s-a respectat, a fost realizat la fața locului, în Croația. Dar s-a văzut că regizoarea nu are multă experiență, sunt erori de continuitate destul de mari, mai ales în ceea ce privește orientarea în timp, modul în care funcționează un iPhone și, mai ales, tipurile diferite de prize.

🏆 Verdict

Per ansamblu, The weekend away este un film plăcut, chiar bun aș putea spune, care se urnește greu, n-are acea finisare profesionistă care să-i dea o formă mai atractivă, dar povestea este captivantă, latura polițistă mângâie creierul pe creștet și îi oferă firimituri de indicii pe baza cărora trebuie să reconstruiască un puzzle complicat.

Trebuie să fiți atenți încă de la început la amănunte ce par triviale și băgate de pomană în film.

Misterul este cel care menține The weekend away pe cai mari și planam undeva pe la un 7, dar apoi a venit ultimul act care m-a determinat să-mi rezerv o vacanță de 8 zile-n Croația, în ciuda review-urilor deloc măgulitoare.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Hypnotic

Hypnotic

Robert Rodriguez (regizor/scenarist – Alita: Battle angel) și Ben Affleck (protagonist) fac echipă în Hypnotic. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *