Rebooted

Am dat din întâmplare peste o animație scurtă pe YouTube numită Rebooted.

🎬 Premisă

În acest filmuleț de doar 13 minute personajul principal este un schelet pe stil vechi, stop motion, care nu își mai găsește de muncă într-un Hollywood tot mai tehnologizat în care CGI-ul rece, calculat, imaculat, fără suflet, predomină.

Și noi urmărim corvoada zilnică a acestui schelet care primește în barbă refuzuri peste refuzuri, fiind considerat un rebut al unei ere apuse de care lumea nu mai are nevoie.

💭 Comentariu

Interpreta-mi-ai radiografia pulmonară după zeci de ani de tabagism, cât de fain este Rebooted ca animație scurtă.

Povestea este una incredibil de tristă și este o alegorie clară cu privire la realitatea zilelor noastre din domeniul entertainmentului, este o simplă animație la prima vedere, dar este foarte profundă prin ceea ce vrea să ne transmită.

Acel schelet, precum și alți monștri care întruchipează stiluri diferite de efecte speciale, de la stop motion la animatronic, de la costume monstruoase la animație 2D, reprezintă greutățile zilnice cu care se confruntă artiștii experți în domeniile respective care sunt aruncați ca o măsea stricată, fiind mai simplu să-ți pui programele sofisticate să-ți creeze ce personaje vrei.

Practic, în câteva minute Rebooted încorporează toată istoria efectelor speciale de-a lungul timpului, de la cele mai rudimentare tehnici până la extravaganța fotorealistă din zilele noastre.

Știu că asta este normalitatea, că progresul nu are milă de nimeni, dar nici să arunci la gunoi ani și ani de pionierat.

Fără să aibă vreun cuvânt rostit, Rebooted reușește să transmită în cele 13 minute ale sale mai multe emoții decât toate remakeurile animate de la Disney din anii recenți. Da, este mai emoționant decât miliardarul The lion king. Nah, că am spus-o.

De ce? Pentru că în Rebooted se simte că s-a pus suflet mult, și nu doar a fost urmat un rețetar de fabrică, îți dai seama că există pasiune, și nu doar semne de dolari în ochi, iar asta transmite spectatorilor o senzație specială, de apartenență la suferința personajelor.

Sunt momente scurte în care ies la iveală emoțiile pentru că suferi alături de acele personaje tragice prin soarta lor, dar asta nu înseamnă că tot filmulețul este o continuă jelanie mută.

Are și boabe de amuzament, chiar al naibii de comice, cu scheletul care bea, dar și dume apărute ca urmare a situațiilor inedite rezultate din plasarea unor personaje fictive în lumea reală.

Avem și omagii aduse celor care au contribuit la dezvoltarea domeniului efectelor speciale, domeniu care a evoluat enorm de la stop motion-ul lui Ray Harryhausen până la spectacolele grandioase de acum, evoluție tehnică impresionantă dar care, în multe cazuri, ne arată și un regres pe partea emotivă, cu cât devin mai bombastice efectele speciale, cu atât mai lipsite de suflet sunt.

Filmul a reușit să transmite în cele 13 minute atât de multe sentimente, încât creierul a devenit confuz, prea erau atât de bruște trecerile de la tristețe la amuzament, de la furie la bucurie, de la emoționant la compasiune.

🏆 Verdict

Rebooted este un film excelent realizat tehnic, cu atenție mare la detalii, cu o poveste tristă, plină de simbolism și care, fără să livreze vreo linie de dialog, transmite atât de multe mesaje emoționante și triste despre o lume aflată într-o spirală a decăderii.

Se pliază pe gândirea mea, puteți să mă contraziceți, că nu-mi veți schimba convingerea, cu cât omenirea evoluează mai mult din punct de vedere tehnic, cu atât regresează spiritual și se degradează în comportament și în inteligență.

Faptul că am scris atât de mult, aproape cât despre un film normal, deși Rebooted are 13 minute, arată cât de bun este, de fapt nu-i bun, este excelent, și trebuie să-i ofer acelui schelet 10 roluri principale și un rând mare de aplauze autorului acestei animații.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Filmul poate fi vizionat aici:

Behind The Scenes (cum a fost realizat):

IMDB

About admin

Check Also

Batman: Mask of the phantasm

Am dat timpul mult înapoi, tocmai în 1993, pentru a vedea animația Batman: Mask of …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.