Mardaani 2

După succesul repurtat de Mardaani 1 nu este de mirare că a fost copt și un sequel, chiar dacă a durat 5 ani, a apărut și Mardaani 2.

Aceeași Rani Sukerji se bagă-n pielea personajului Shivani, o polițistă un pic mai în etate, dar mai coaptă la minte și mai înțeleaptă.

Anii au trecut, Shivani s-a specializat și mai mult în domeniul ei, pușcăriile sunt doldora ca urmare a cadourilor primite din partea polițistei minune și izbânzile ei au ridicat-o în grad, spre nemulțumirea unor purtători de turbane.

Și toate astea le aflăm în primele minute din film, în momentele incipiente ale acestuia.

Dar oare despre ce este Mardaani 2?

Dacă primul film a avut ca subiect traficul de carne vie, fete tinere răpite pentru plăcerile sexuale ale unor dezaxați, Mardaani 2 plusează și abordează o temă la fel de sinistră, violul. Pentru India incursiunea în miezul acestui subiect este un punct sensibil din moment ce filmul pornește cu un mesaj informativ cutremurător, 2000 de violuri urmate de crimă sunt raportate anual în India.

Așa că noul adversar al lui Shivani este un violator abject și filmul nu pierde prea mult timp cu ocolișuri, antagonistul este primul personaj din Mardaani 2 care ne vorbește, deci nu avem mister cu privire la înfăptuitor.

Dar nici nu se bazează pe asta Mardaani 2, pentru că așa cum am observat din prima parte, scenariul are alte elemente narative care contribuie la închegarea unui film excelent.

Mardaani 2 este construit pe fix același proiect la primul film, urmând exact aceiași, poate prea exact, dar aduce în prim-plan un răufăcător și mai dezgustător, dar și mult, mult, mult mai inteligent și monstruos în gândire și în planificare.

Pulărăul ăsta tinerel comite și el eroarea de a vâna pe teritoriul lui Shivani care, însă, trebuie să treacă la nivelul următor al cunoștințelor sale pentru a pune mâna pe otreapa universului pentru că dementul psihopat se ridică mult deasupra unui simplu violator, are ascunse în mânecă multe atuuri criminale.

Mardaani 2 este teribil de înfiorător prin atmosfera creată care-ți taie canale adânci în suflet prin duritatea crimelor comise de răufăcător, dar care te și zguduie prin creativitatea și inteligența nativă a acestuia în a pune bețe-n roate poliției.

Nu avem acțiune per se, dar nici nu este nevoie, acest ping-pong între binele suprem și răul denaturat este suficient pentru a naște un film aproape perfect din punct de vedere al tensiunii creionate cu măiestrie printr-un scenariu ce aduce aminte de Se7en, dar și un vizual brutal, care rareori trage perdeaua pentru a se ascunde de privirea spectatorilor.

Cei doi se înfruntă într-un joc de șah apoteotic pe străzile din Kota, fiecare mutând inteligent câteo piesă, doar pentru a fi contracarat de o ripostă pe măsură.

Și acest șah uman accelerează spre un crescendo impunător extrem de înverșunat și chiar dacă finalul este unul evident, previzibil, nici nu putea fi altfel, totuși este izbăvitor și al dracului de satisfăcător.

Mai thriller de atât nu cred că se poate, îți bagi unghiile în carne de nervi pe ăla rău și dai cu pumnul în aer când Shivani reușește să găsească o spărtură infinitezimală în defensiva violatorului criminal.

Doar două chestii mi-au cam pleoștit entuziasmul pentru film.

Prima ar fi o încercare de imitare a lui Deadpool, cu spart de pereți în stânga și în dreapta. Uneori îi ieșea filmului, de cele mai multe ori m-a enervat.

Și a doua chestie a fost agenda socială feministă care se regăsește pe tot parcursul filmului culminând cu un monolog destul de lung ce a căpătat o tentă de prelegere ținută bărbaților porci care înjosesc femeile cu orice ocazie.

Să zic că partea asta, deși m-a făcut să-mi dau ochii peste cap la început, m-a făcut să exclam: Zi-le fato!!!, că prea avea dreptate, mai ales având în vedere contextul, cu India care se află pe ultimele locuri în lume în ceea ce privește drepturile femeilor.

Mardaani 2, în afară de câteva momente mai șubrede, prezentate anterior, este un thriller beton cu un personaj negativ dizgrațios și genial în același timp, aducând cu diabolicii din filmele sud-coreene, și un scenariu bine proporționat, cu un ritm consistent și fără momente moarte, având, la o oră și 45 de minute, o durată perfectă. De subiect nu mai pomenesc, este unul devastator și care arată o fațetă tot mai predominantă a umanității.

Dacă nu erau acele sincope, cred că făceam inimaginabilul, dar așa, mă rezum la un 9 pentru Mardaani 2, o notă ca și primul film, deși acesta este mai bun ca subiect și antagonist, dar deranjează puțin prin anumite alegeri.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Mardaani

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The virtuoso

The virtuoso este un thriller din 2021 a cărui acțiune este plasată într-o locație bucolică, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *