Miss granny

Miss granny (Soo-sang-han geun-yeo) nu are nicio treabă cu preferințele mele în materie de filme sud-coreene, eu sunt pe sistem acțiune, thriller, crime, fantasy, nicidecum comedie. Dar pentru a scăpa de gustul grețos lăsat de Shadow in the cloud, am zis că este numai bun un asemenea film, mai ales că este foarte lăudat și deja are vreo 8-9 remake-uri în cinematografia asiatică.

Oh Mal-soon (Moon-hee Na) este o bătrânică pe la 70 de ani, cu experiență multă de viață, dar tare țâfnoasă, care n-are nicio jenă să-ți spună în față ce gândește. Și asta o bagă în multe belele pentru că, deși în etate, lumea este cam enervată de permanentele ei critici (întemeiate) pentru că le zice bine de tot, dar nu de bine, să fac un mic joc de cuvinte.

Nici familia nu o prea are la suflet, mai ales noră-sa pe care o dojenește mereu cu privire la treburile casnice pe care nu le face cum trebuie.

Decizia pare că vine de la sine, pe băbuță o paște azilul, să-i încurce și pe ăia de pe acolo, că destul și-a bălăcărit cunoscuții.

Dar, ca prin minune, că asta este premisa din Miss granny, Oh Mal-soon întinerește subit peste noapte și se transformă în Oh Doo-ri (Eun-kyung Shim), o frumusețe de fătucă de 20 de ani. Însă i se schimbă doar corpul, restul rămâne la fel, comportamentul iritant, manierismele de om bătrân, poziția corpului, stilul vestimentar și cicăleala continuă.

Miss granny este deopotrivă amuzant și trist, pornește ca o cronică din viața unui om în vârstă care, deși a trecut prin viață și știe multe, nu este băgat în seamă și este dat la o parte ca o cârpă uzată, dar se transformă destul de repede într-o comedie foarte amuzantă pentru că bunicuța nu se lasă deloc nici când arată ca un supermodel.

N-ai cum să nu râzi când vezi o tânără de 20 de ani cicălind personaje de-o seamă cu ea sau chiar mai în vârstă, dovedind o experiență de viață ieșită din comun și lăsându-i perplecși pe cei din jur care nu știu ce să mai creadă, are 20 de ani, dar se comportă ca de 70 de ani.

Toată această comedie este una bine îmbrobodită în mesaje care te pun pe gânduri, dacă în film se poate orice, în viața reală nu ai o altă șansă, trebuie să îți trăiești viața așa cum vrei și să nu te ascunzi de familie, spune-le celor din jur că îi iubești, că îi apreciezi, bucură-te de viață, de familie, de prieteni, de pasiunile tale pentru că nimic nu este etern, totul se ofilește la un moment dat și apoi vei regreta amarnic.

Ultimul act din Miss granny devine emoționant, previzibil, dar cu impact puternic pentru suflet, am plâns nu odată, ci de două ori, pentru că momentele de acest gen sunt foarte bine integrate în film și vin exact când trebuie.

Nu a stricat nici faptul că Miss granny a avut și o componentă muzicală, iar piesele interpretate se cuibăresc direct în suflet, mai ales că dincolo de linia melodică alintătoare, am înțeles și versurile, subtitrarea traducându-le și pe acestea, și lacrimile, ca un grup înrăit de fani, s-au îngrămădit la ieșire să îți inunde idolii cu adulație.

Ambele actrițe ce interpretează același rol fac o treabă de excepție, mai ales Eun-kyung Shim, cea tânără, care nimerește la fix comportamentul unui bătrân, mai ales că limba coreeană este un pic bolovănoasă și dacă ridică un pic tonul să te certe zici că ai comis câte un genocid pe fiecare continent și nu știi unde să te mai ascunzi.

Miss granny este o excelentă comedie amară, la care râzi și plângi, dar care te pune pe gânduri, cine mai are bunici să îi prețuiască pentru că îi vor regreta când se vor duce în lumea de dincolo.

De fapt, trebuie să ne bucurăm de familie, bunul cel mai de preț al existenței umane, bun pe care îl aruncăm la fundul sacului preocupați de fel și fel superficialități mercantile și inundați de-o ură nejustificată și inutilă față de ceilalți.

Nu mă așteptam nici într-o mie de ani ca Miss granny să aibă un asemenea impact emoționant asupra mea sau să-mi placă atât de mult, dar uite că se petrec și miracole, și de asta îi ofer în dar lui Miss granny 9 umbrele.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Nothing to lose

Nothing to lose este o comedie din anul 1997 ce-i are în roluri principale pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.