Mission impossible: Fallout

Mission impossible - Fallout

Fallout este al șaselea film din deja una dintre cele mai bune serii de acțiune, Mission impossible, serie care devine din ce în ce mai bună odată cu fiecare nou film.

Tom Cruise este, din nou, agentul Ethan Hunt, care acceptă, că vrea, că nu vrea, o nouă misiune, de data asta parcă și „mai imposibilă” ca oricând.

Deși Sindicatul a fost decimat, din rămășițele acestuia s-au format Apostolii care vor, nici mai mult, nici mai puțin, să construiască 3 arme nucleare pe care să le detoneze în 3 orașe importante pentru a aduce, în mințile lor bolnave, haosul care va genera o lungă pace ulterioară.

Beleaua de a-i opri cade în cârca lui Ethan care-și strânge veșnica echipă formată din Luther (Ving Rhames) și Benji (Simon Pegg), bașca este pus să-l dădăcească pe Walker (Henry Cavill cel cu mustața celebră), un agent trimis pe capul lor de o agenție concurentă.

Astfel începe vânătoarea contra cronometru pentru prinderea misteriosului Lark care se află în spatele acestui complot dar și pentru rectificarea planului inițial care dă greș pentru că Ethan face o greșeală în viziunea unora.

Nu strică nici faptul că în horă se bagă și, deja, vechea noastră cunoștință, Ilsa, care are și ea o misiune proprie în acest film, care este contrară, sau nu, cu ce are Ethan de dus la bun sfârșit.

Intriga nu este foarte originală, se pare că dacă se merge cu amenințarea nucleară nu prea se dă greș dar, sincer, scânteia care aprinde filmul putea fi orice alt fel de iminent dezastru pentru că Mission impossible se ridică deasupra intrigii, intriga este doar fitilul care generează toată nebunia de care avem parte.

Gata, că nu mai pot să mă abțin, Dumnezeule mare, ce film de excepție am putut să văd.

Acțiunea din Fallout este una monumentală, te ține la propriu cu răsuflarea-n pungă de teamă să nu leșini de atâta tensiune și adrenalină care îți pulsează în inimă și în tâmple de simți că ești pe punctul de a exploda.

S-au întrecut pe sine cei care au realizat scenele de acțiune, atâta migală și atenție pentru detalii și pentru modul de filmare și pentru coregrafie mai rar am văzut.

Fallout nu te lasă mai mult de câteva minute pentru a-ți trage sufletul înainte să te arunce într-o confruntare și mai terifiantă, și mai intensă, și mai nebună decât cea anterioară.

Se începe cu ceva lejer, vorba vine, ceva scandal în care se armează pumnii, se flexează picioarele și se scot la înaintare artele marțiale într-o cafteală brutală și apoi intensitatea crește gradual cu fiecare confruntare dintre băieții buni și cei răi, mizele devenind din ce în ce mai mari și amenințarea tot mai apocaliptică.

Mission impossible ne plimbă prin toate scenele de acțiune existente, de la cafteli bărbătești la urmăriri nebune cu motocicleta, de la nelipsita alergare prestată de Tom Cruise până la confruntări aeriene care te lasă fără oxigen, de la cascadorii nebune care sfidează moartea până la baletul hipnotic generat de curse demențiale cu mașini.

Mai lipsea ceva care să aibă loc prin spațiu și le aveam pe toate, deși aș putea spune că au bifat-o și pe asta.

Dacă eram într-un magazin de pălării le-aș fi dat pe toate jos în cinstea celor care au conceput secvențele de acțiune, niște perle inestimabile în marea de mediocru în care se află scufundat acest gen de filme.

Nu s-au lăsat mai prejos nici actorii, mai ales, de departe, Tom Cruise, care la vârsta lui continuă să își riște viața în astfel de filme cu fel și fel de cascadorii periculoase, așa cum am văzut, și-a fracturat glezna în timpul filmării unei astfel de scene și producătorii au fost atât de siguri pe ei încât au folosit în film acea săritură ratată și asta a conferit o doză de realism lui Fallout.

Nu că scenele de acțiune ar fi extrem de realiste în ceea ce privește integritatea corporală a personajelor, dar are o doză mare de verosimil, nu cade în mirajul ridicolului de dragul de a impresiona.

Gata despre acțiune, nici scenariul nu este de lepădat, este destul de întortocheat și plin de răsturnări de situații și de trădări neașteptate încât să te surprindă, dar nu atât de îmbârligat încât să devină ilogic și complicat doar de dragul complicației.

Nu duce lipsă nici de câteva momente amuzante, dar care vin natural și nu sunt forțate, nu se oprește acțiunea hodoronc-tronc pentru aruncarea unor replici din alea șmechere, avem parte și de dramatism, deși știi că totul se va rezolva favorabil (de multe ori nu destinația finală contează, ci călătoria către acea destinație), tot stai ca pe ace și pe ghimpi și te bucuri că ți-ai tăiat unghiile că altfel ți le-ai fi înfipt adânc în carne, pentru că senzația de pericol iminent este mai prezentă ca niciodată.

Fallout a avut de toate, până și emoție și sentimente de toate felurile atât pentru personaje, cât și pentru spectatori (pentru că ne reîntâlnim cu personaje din filmele anterioare care generează un vârtej de amintiri care mai dragi, care mai oribile).

Tom Cruise parcă era pe baterii cu energie infinită, aleargă și mai repede, și mai cu poftă, îmbrățișează acest rol mai mult ca oricând și sper să fie ultimul Mission impossible pentru că mai bine de atât nu se poate, sper ca Tom Cruise să își agațe în cui masca de Ethan Hunt acum, când a reușit cel mai bun film.

Să nu uit de coloana sonoră, una dintre cele mai bune, mai memorabile și mai recognoscibile compuse vreodată, și mort să fii și tot știi la primele note că este vorba de coloana sonoră din Mission impossible. Era suficient doar să asculți filmul și aveai mușchii flexați la maxim, când au combinat acțiunea dementă cu muzica antrenantă, deja fiecare celulă din corp era pe punctul de a bubui.

Sincer, nu prea am găsit puncte slabe filmului pentru că nici nu am avut timp să mp concentrez pe altceva decât pe savurarea pe deplin a poveștii din Fallout.

Este de departe cel mai bun film de acțiune al anului, cel mai bun film din seria Mission impossible și, de ce nu, unul dintre cele mai bune filme de acțiune făcute vreodată, dovedind că se pot îmbina perfect un scenariu serios, solid cu acțiune electrizantă.

Poate sunt încă îmbătat de dozele nesfârșite de adrenalină injectate de Fallout, poate sunt încă hipnotizat de acțiunea mirifică din acest film epic, dar acum, nu concep altă notă decât 10.

 

5 out of 5 stars (5 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Live free or die hard

Live free or die hard

Franciza morții grele învie cu Live free or die hard, film apărut la o duzină …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.