Dacă tot m-am nimerit la American Independent Film Festival, am zis să nu plec cu mâna goală și m-am înfipt în Polite society, un film cu iz indian. Că așa pare la prima vedere, dar personajele sunt de origine pakistaneză.
🎬 Polite society – Premisă
Sunt presat de timp, așa că n-am chef de multe cascadorii cu premisa filmului.
Ria (Priya Kansara) și Lena (Ritu Arya – Red notice) sunt două surori cărora părinții le-au pregătit deja un destin financiar și conjugal așa cum trebuie.
Doar că domnișoarele au alte gânduri, nu vor să urmeze carierele clasice impuse de societatea lor, vor cu totul altceva, spre disperarea celor bătrâni.
Însă între cele două surori se bagă râca umană care le dezbină.
Adică un gagiu pentru cea mare care nu este pe placul celei mici.
💭 Polite society – Comentariu 🍿
Filmul pornește ca o comedie drăguțică, tipic adolescentină, mai degrabă de genul YA (tânăr adult), cu problemele inerente acelei vârste când hormonii își fac de cap.
Nimic impresionant, chiar am zis că am făcut o greșeală că am pus piciorul în sala de cinema, părându-mi-se cam prostesc în unele momente.
Din lipsa unei traduceri mai potrivite pentru cringe-ul englezesc, partea incipientă mi s-a părut stânjenitoare.
Mai ales pentru unul ca mine care nu prea a percutat la cele câteva glume cu privire la valurile sângerii care curg mai ceva ca torenții din râurile din Babilon.
Însă cu cât firul narativ urma mai mult Drumul Mătăsii cinematografice, cu atât începea să mă atragă de partea filmului.
Este plin de energie zglobie și imaginea aduce uneori cu pagini de benzi desenate.
Acest aspect mi-a și plăcut, pentru că m-a surprins, dar m-a și enervat, că exagerează cu abordarea asta care devine repetitivă.
Nu pot spune că umorul este croit pe stilul meu, dar am râs de câteva ori la prostiile la care se dedă personajul principal Ria, o năzdrăvană cu o minte proprie care nu gândește prea mult înainte de a acționa.
Dar să nu aveți impresia că Polite society este doar o simplă comedie ușurică.
Pe parcurs se transformă, parcă fără să-ți dai seama, chiar într-un thriller enigmatic și, pe alocuri, destul de SF.
Sper să n-o fac de oaie și să-mi atrag oprobriul public, că poate doar a fost o coincidență, dar n-am putut să nu observ un lucru care mi s-a părut destul de evident.
În film cele mai multe personaje sunt de o anume sorginte, unele având o situație financiară de invidiat, dar servitorii sunt majoritar albi, un fel de inversare a rolurilor istorice.
🏆 Polite society – Verdict 👍 sau 👎?
Salvarea filmului, în ceea ce mă privește, a fost evoluția surprinzătoare a poveștii care se scutură de hainele comediei infantile și devine, pe parcurs, ceva serios cu conotații sumbre.
Nu-i însă nimic original, deoarece am avut în permanență o puternică senzație de deja vu.
Însă combinația dintre ilarul absurd și seriozitatea motivului antagonistului (a cărui moacă îl dă de gol de la o milă marină) a dus la nașterea unui film interesant.
Încearcă, într-un stil mai șugubăț, fără a ne bate la cap, să susțină cauza emancipării femeilor din acea cultură care încă sunt prinse în lațul tradițiilor perimate ce le taie cu spor din liberul arbitru.
Dacă vreți să adulmecați o miasmă din cultura acelei zone, atunci vă trimit 7 invitații de nuntă deoarece în Polite society nu se cântă și are doar vreo 100 de minute.
