Harry Potter and the Goblet of Fire

Mărșăluim neîncetat către miezul francizei magice și am ajuns la Harry Potter and the Goblet of Fire, al patrulea film din serie care ne duce, sper să nu devin redundant, la aceeași școală Hogwarts.

🎬 Premisă

Pentru prima oară în franciză filmul nu începe în mijlocul familiei abuzive care-l crește pe Harry, ci startul este dat fix la Hogwarts cu cei trei crai adolescenți acum, Harry (Daniel Radcliffe – Guns akimbo), Hermione (Emma Watson – Little women) și Ron (Rupert Grint – Harry Potter and the sorcerer`s stone), văzându-și de ale lor.

Flacăra care aprinde premisa din Harry Potter and the Goblet of Fire este un concurs cu mare ștaif, un fel de campionat mondial de vrăjeală în care 3 concurenți bengoși sunt aleși din diverse instituții de învățământ cu bagheta pe post de pix.

Iar acest Goblet of Fire scuipă numele celor mai vrednici 3 competitori.

De la Hogwarts iese la loterie Cedric (un oarecare necunoscut pe atunci Robert Pattinson – The Batman), din zona Hexagonului este trasă Fleur, franțuza cu nasul pe sus, iar de prin Balcani se avântă mândrul bulgar, cel cu steagul oricărei țări, mai puțin al Bulgariei, Krum.

V-am spus că regula era de trei simplă? Ei bine, prin cine știe ce miracol iese din pocalul buclucaș și numele lui Harry Potter, deși regulamentar n-avea voie să participe, dar unde-s trei, are loc și al patrulea.

💭 Comentariu

În mare parte cam la asta se rezumă Harry Potter and the Goblet of Fire, film care începe să dea semne de oboseală în franciză, fiind unul de umplutură.

Are un impact major asupra mersului francizei, dar asta doar în actul final care este terifiant, fiind și primul film din serie care se maturizează, nu mai este PG, pune un sufix de 13.

Dar în rest n-a avut nimic interesant care să miște povestea spre noi orizonturi, m-a bătut la cap cu această competiție incitantă, dar cam fără sens, ca un intermezzo prea lung între producțiile care chiar contează în acest univers.

Bașca sunt născute și niște conflicte artificiale, poate ar fi fost verosimile în primul film când ăștia erau încă mucoși și pe sistem: „Te spun lu` mama că m-ai tras de fustiță”, dar nu acum, când deja au vârstă de buletin și îi considerăm mai copți la minte.

Tehnic nu am nimic de comentat, are multă acțiune spectaculoasă, probele prin care trec concurenții sunt diverse și pline de pericole, că de aia se numește turneul campionilor, efectele speciale sunt excelente, totul arată nemaipomenit din punct de vedere hardware, să-i zic așa.

Din păcate, la partea de suflet, la software, mi s-a părut că are destule buguri, introduce multe personaje pe care nu cred că le vom mai vedea ulterior și îngrămădește câteva fire narative deșirate care nu își au rostul.

Bașca, avea și potențial de a fi foarte emoționant, ca urmare a unor evenimente tragice petrecute în film, dar n-am simțit nimic, în loc să-mi fie sufletul animat de flăcări „dragonice” fierbinți, mai degrabă am fost invadat de gheare draconice de gheață, de parcă sufletul mi-ar fi fost halit de niște demoni flămânzi.

Nu-mi răstălmăciți cuvintele, nu zic că este un film insalubru, doar că m-a aruncat într-un labirint nesfârșit de mici povestioare care n-au avut gust pentru mine, eram încă încins de finalul din Harry Potter and the prisoner of Azkaban și așteptam continuarea a ceea ce s-a petrecut acolo, dar ioc, nicio vorbă despre acele evenimente de parcă nici măcar nu s-ar fi întâmplat.

Este doar fad, deja magia devine ceva obișnuit, nu mai impresionează ca la început, nu am mai rămas gură cască la feluritele formule complicate pentru rezolvarea unor lucruri simple sau, dimpotrivă, care țin de viață și de moarte.

Din nou, și asta pare-se că-i meteahnă grea, suspansul răsturnărilor de situație este spulberat de numele prea evident al anumitor personaje, din nou se vântură profesori noi la Hogwarts, avem și creaturi proaspete care ies la interval, însă lipsește acea coeziune unitară care să lege povestea din Harry Potter and the Goblet of Fire de celelalte filme anterioare.

Repet, doar actul final, care oricum n-are nicio legătură cu ce s-a petrecut până atunci în film, este cel care va rămâne în memoria mea, deși până și acolo aș avea ceva de cârcotit cu privire la calea alambicată aleasă de un anume personaj pentru a ajunge până acolo, când erau multe alte rezolvări mai simple, dar care ar fi însemnat ștergerea din existență a acestui film.

🏆 Verdict

Nu-i plictisitor din cale afară, slab nici atât, doar că-i cam de pomană în întregul ansamblu și un pas, chiar doi, în spatele celorlalte filme.

Și nah, după ce am lăudat Harry Potter and the prisoner of Azkaban pe toate părțile, așteptam ceva la fel de bun.

Însă Harry Potter and the Goblet of Fire este doar mediocru, nimic mai mult, am rămas dezamăgit, de asta nici nu am prea multe de scris despre el și nu pot să-mi țin respirația mai mult de 6 minute.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Doctor Strange in the multiverse of madness

Cu un titlu lung cât o zi de post, Doctor Strange in the multiverse of …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.