Hai să-l vedem la treabă pe Liam Neeson în Retribution.
Să zicem că nu-i film de acțiune, mai degrabă este un thriller.
🎬 Retribution – Premisă
Matt (Liam Neeson – Schindler`s list) lucrează în domeniul investițiilor, ceea ce, conform spuselor unui celebru luptător de carton care dă cu gura la TV, îi ocupă tot timpul.
De aceea relația cu familia este una distantă și tensionată, neacordând atenția necesară soției sale și abia mai știind că are și doi copii în ogradă.
Într-o bună zi, pe nepusă masă, îi vine rândul să-i ducă la școală.
Ghinion pentru ăștia mici că fix în acea zi un țăcănit se găsește să se răzbune pe Matt.
Și cum o face?
Cu la bomba. Nu, nu îl terorizează cu celebra melodie de la King Africa. Vorbesc de o bombă adevărată care se va detona dacă Matt îndrăznește să-și miște dosul din scaun.
Nici măcar una silențioasă n-are voie să-i scape că schimbă presiunea și apoi cântă Vengaboys – Boom, boom, boom.
Gata cu trimiterile muzicale.
💭 Retribution – Comentariu 🍿
Am dus lupte seculare cu mine să mă conving să văd acest film.
M-am cam „testiculoit‟ să merg la el pentru că deja îl știam din versiunea spaniolă El desconocido.
Dar am fost la cinema mai mult să mă bag la răcoare pentru 90 de minute.
Chiar nu am ce altceva nou sau diferit să parlamentez despre acest film, mai ales că tocmai mi-am recitit și actualizat comentariul despre original.
Să-mi fie scuzată comparația libidinoasă, dar atât mă duce capul, nu poți să te bucuri de dezvirginarea aceleiași fecioare de două ori la rând.
Bine, în zilele noastre cu medicina modernă se poate, dar ați prins sensul metaforei.
Așadar, nu m-am putut bucura pe îndelete de acest film pentru că îl știam pe dinafară și nici nu pot să mă detașez de amintirea lui El desconocido pentru a-l comenta pe acesta ca și când nu aș cunoaște nimic despre el.
Filmul nu face ceva extrem de rău sau greșit (dar face, vorbesc la final despre asta), dar pur și simplu este o ciorbă reîncălzită care nu a venit cu nimic nou care să-l diferențieze de cel pe care l-a copiat.
Chiar m-a amuzat că are și scenarist, nu știam că a schimba numele unor personaje dintr-un scenariu deja existent înseamnă că tu însuți ai scris unul nou.
Știind ce urmează să se petreacă, scenele sunt pline de o falsă tensiune pentru că nu mai au impactul necesar.
Însă pentru cineva care n-are habar că acest film este un remake sau nu l-a văzut pe cel original, producția poate genera ceva zguduiri cerebrale deoarece are răsturnări de situație interesante.
Iar personajul principal va naște sentimente contrastante în sufletul privitorului pentru că nu este eroul obișnuit, cel imaculat, fără de păcate.
Pe măsură ce kilometrajul crește ne dăm seama că Matt nu-i un înger pe pământ, are multe hibe, de la neglijarea familiei până la minciuni adresate clienților în vederea stoarcerii de bani.
Având în vedere că 90% din film este într-o mașină, nu avem cine știe ce acțiune, doar pe Matt care fuge printr-un oraș nemțesc încercând să scape de nebun și să-și dea seama cum să rezolve beleaua în care se găsește.
Dacă nu vă plac spațiile închise, atunci acest film vă va face să transpirați un pic pentru că suntem în permanență lângă șoferul care se agită de mama focului și nici nu putem părăsi vehiculul că va bubui în milioane de bucățele.
Însă avem și ceva scene explozive, că nu degeaba sunt aduse în discuție bombele, dar nimic exagerat, avem ceva acolo, cât să nu ne apuce căscatul.
Orișicum, filmul este alert, aici pot să-l laud, fiind scurt, nu are timpi morți, totul se mișcă în viteza a cincea așa că nu sunt șanse de plictiseală.
N-am priceput de ce a fost ales Liam Neeson pentru acest rol pentru că nu mai este de mult timp credibil în roluri de tată, deja aici poate să le fie bunic celor care îi sunt copii.
Că la 71 de ani ai săi nu se mai mișcă deloc convingător pentru a da impresia unuia cu cel puțin 20 de ani mai tânăr.
Și să mă bată Dumnezeu de am înțeles diferența gigantică dintre bugetele celor două filme.
Deși sunt aproape identice, cel spaniol a costat aproape 5 milioane de dolari, iar cel american de peste 12 ori mai mult.
Înțeleg că între ele există o distanță temporală de 8 ani și că între timp totul s-a scumpit și că actorii americani sunt mai costisitori, dar totuși între 5 milioane și 62 de milioane este o diferență colosală greu de justificat.
Retribution nu arată nici pe departe ca și când ar fi avut acel buget, sunt doar trei explozii de mașini în tot filmul.
Spre exemplu, că tot am revăzut recent The expendables, un film cu o distribuție colosală și acțiune extraordinară constând în nenumărate explozii și scene înflăcărate cu multiple vehicule militare distruse, el a costat doar cu 18 milioane de dolari mai mult.
Tare aș fi curios să aflu detaliat de unde până unde s-a ajuns la suma acea imensă de 62 de milioane de dolari.
🏆 Retribution – Verdict 👍 sau 👎
Oricât de mult mă screm să fiu obiectiv, nu pot. Pentru mine acest film este doar o regurgitare a unuia mult mai reușit, de aceea nu pot să-l laud exagerat.
Poate și pentru că știam ce urmează să se întâmple am fost atent la alte elemente din fundal, de unde și senzația că nu toate-s la locul lor când vine vorba de logică.
Mai ales modul în care a acționat poliția a fost unul defectuos. Doamne, ce de imbecili pe acolo.
Iar finalul de aici este unul de-a dreptul tâmp, în El desconicido poți înghiți rezoluția că ar fi posibilă, dar aici nu ai nicio șansă.
S-au găsit să modifice fix unde era esențial să nu se umble și asta a scăzut mult din cotația finală.
În ceea ce privește mesajul de bază al filmului, este același ca în El desconocido, anume s-o lăsăm mai moale cu munca deoarece nu ea te ia în brațe și nu îți zice: Te iubesc.
Și dacă stau bine să mă gândesc, versiunea spaniolă a avut niște elemente mai emoționante decât aici, Retribution nu a avut curajul să treacă peste o anumită limită, chit că are rating R.
De final, îl recomand cu mult drag pe cel spaniol în locul lui Retribution căruia îi bruiez semnalul pe o distanță de doar 5 străzi.
