Rogue este un film de acțiune cu elemente horror care ne transportă în Africa de Sud unde dăm nas în nas cu o trupă de mercenari condusă de Samantha (Megan Fox, da, știu, o gălușcă prea mare de înghițit) care trebuie să extragă un pachet valoros căzut în mâinile unor rebeli care au ceva de împărțit cu guvernul și acel pachet poate fi folosit ca șantaj emoțional.
Din păcate pentru personajele bipede implicate în confruntare, pe acolo mai mișună și niște patrupede fioroase care-și vor și ele partea leului, la propriu.
Așa că gașca lui Sam este nevoită să se răfuiască atât cu derbedeii de guerilă care nu se dau bătuți cu una, cu două, pentru că au nevoie de acel pachet ca de aer, dar și cu amenințarea care îi paște din umbră și care nu are remușcări în a sfârteca beregate cu multă poftă și eficiență de invidiat.
Cam la asta se rezumă întregul film intitulat Rogue a cărui acțiune se desfășoară pe parcursul a câteva ore în care mercenarii prinși la mijloc trebuie să supraviețuiască multiplelor atacuri care se abat asupra lor precum împrumuturile cu dobânzi mari de la UE asupra economiei românești.
Dacă vreți, este o combinație de Extraction cu Primal, dar cu acțiunea nu în India sau pe vreun vapor, ci în savana din Africa de Sud.
Bun, acum că am spicuit din premisă, purced la drum cu opinia mea despre film scriind de la început că Rogue are o intenție lăudabilă prin tragerea unui semnal de alarmă asupra braconajului fără de măsură care a dus la decimarea diverselor specii de animale. Rogue este un film ecologist care prezintă o realitate dramatică pe care uneori o trecem cu vederea din cauza altor probleme mai stringente, dar asta nu înseamnă că trebuie neglijată.
Așa, am lăudat filmul pentru mesajul transmis, acum este momentul să îmi scot ghearele și să rup hălci imense din pulpa lui Rogue pentru că în rest filmul este o varză stricată urât mirositoare.
Se vede că producătorii au avut ei o idee în cap cu privire la mesajul eco, dar cam atât, nu au știu cum să-l îmbrace într-un scenariu capabil care să nu veștejească toate celulele nervoase ale spectatorilor.
În primul rând, alegerea lui Megan Fox în rolul căpitanului trupei de soldați este cum nu se poate mai ratată, nu transmite niciun dram de credibilitate că o asemenea fătucă, la o vârstă atât de fragedă, ar putea avea experiența necesară de a da ordine unor matahale călite prin foc și gloanțe. Megan Fox în rol de soldat mercenar dat dracului este la fel de credibilă ca Hitler pe post de rabin la un bar Mitzvah.
În al doilea rând, se presupune că oamenii sunt soldați profesioniști, dar comportamentul lor pe câmpul de luptă echivalează cu cel al unor virgine neprihănite care fug la vederea unui dildo natural erect de negru care le gonește, deciziile pe care le iau sunt dintre cele mai tâmpite.
Dau câteva mici exemple, sunt unii trimiși să asigure paza perimetrului și, în loc să fie atenți la împrejurimi, se apucă să deșire ghemul amintirilor. Apoi sunt urmăriți de inamici grămadă și găsesc că ideea cea mai bună de a se proteja este de a lumina ca-n miezul zilei același perimetru, că doar ce se poate întâmpla nasol? Sunt cuști imense împrăștiate peste tot și ei se întreabă oare ce ar fi putut fi în ele? Păi doar nu or fi fost popândăi inofensivi?
Să nu mai zic de scene lipsite de logică, la un moment dat ne regăsim în apă adâncă până la gleznă din care răsare un ditamai crocodilul. Unde dracului era ascuns din moment ce nici puța de chinez nu ar fi putut acoperită de apa deloc adâncă?
Oho, și filmul colcăie de asemenea momente în care logica primește o lopată în tâmplă.
Dar trecând peste ridicolul absolut al scenariului, măcar pot să recunosc că Rogue este doldora de acțiune. Nu este o acțiune prea bine realizată, dar nu plictisește. Efectele speciale sunt nasoale, pff, dar nasoale de tot, animalele arată execrabil, iar sângele expulzat la head-shot-uri zici că este desenat cu carioca de un puști de 5-6 ani.
Dacă în ceea ce privește CGI, Rogue dă rateuri mari, nefiind în stare nici să respecte proporțiile animalelor care acum erau prea mari, peste câteva minute erau prea mici, măcar la efectele practice stă mai bine și avem parte de câteva secvențe sângeroase.
De actorie nu am ce să scriu pentru că Megan Fox demonstrează că este un antitalent înnăscut în actorie, să-i trăiască agentul că reușește să-i găsească roluri și personajele nu sunt bine dezvoltate astfel încât să nutrești ceva sentimente pentru ele. Se moare din greu și nici nu am apucat să le rețin numele celor plecați brutal din peisaj.
Rogue este un film prost, dar pe alocuri distractiv, cu un mesaj care trebuie luat în seamă, cu ceva acțiune, dar deficitar la toate celelalte capitole, astfel încât nu pot să-i dau mai mult de 3 piei de leu.
(1,5 / 5)Trailer: