Extraction din 2020 (a nu fi confundat cu unchiul lui retard cu același nume din 2015 cu Bruce Willis) a explodat pe Netflix avându-l în rol principal pe Chris Hemsworth.
Filmul este o afacere de familie marca MCU pentru că în rol principal este însuși Thor, scenariul este semnat de Joe Russo, producători sunt frații Russo, cei care au dus MCU pe culmile gloriei regizând 4 dintre cele mai de succes/bune producții cu supereroi, Winter soldier, Civil war, Infinity war și Endgame, iar regia este asigurată de nou-născutul în această meserie, Sam Hargrave, de profesie cascador, care a coordonat scenele de acțiune din multe filme MCU, dar și din filme cunoscute ca Deadpool 2, Atomic blonde sau Hunger games.
Dar gata cu detaliile tehnice, să vă spicui câte ceva despre ce este vorba-n film.
Mare lucru de poveste nu ar fi, că de aia este un film de acțiune, Chris Hemsworth este Tyler Greblă, pardon, Rake, mercenar de meserie care acceptă orice misiune i se ivește în cale de dragul banilor și nu numai. Are în spate un destin nu tocmai fericit pe care vrea să-l dea uitării și doar îmbogățind alimentația răufăcătorilor cu doze zdravene de fier își mai alină din suferință.
Misiunea din Extraction este simplă, trebuie să salveze un adolescent răpit la ordinele unui becisnic comerciant de prafuri ce nu-s bune pentru copt prăjituri, ci pentru injectat în vene. Doar că odrasla răpită, să vezi drăcie scenaristică, este nestemata unui alt baștan drogangiu, așa că este de la sine înțeles că Tyler nu va avea viață ușoară în îndeplinirea misiunii.
Esența filmului se regăsește chiar în titlul Extraction, nu se numește Superscript, se numește ExtrAction, și fix asta livrează, acțiune aproape non-stop de ar face și unui bebeluș să-i crească păr pe cocoșelul încă somnoros.
Filmul nu este bun, dar este, în lipsă de un termen mai bun neaoș, fucking awesome pe partea de acțiune, și aici se vede din plin experiența regizorului într-ale cascadoriilor și coregrafiei luptelor.
Când se pune pe scandal, văleleu, să te ții bine nenică pentru că Extraction are o acțiune nemaipomenită din toate punctele de vedere. Este violentă, și asta este puțin spus, uneori chiar repugnantă, nu se face rabat la capete explodate, membre rupte, sânge cu duiumul, ce să o mai lungesc, este doldora de vătămări corporale care de care mai viscerale și bine puse-n scenă.
Prima comparație care-mi vine în minte este aceea cu scenele din jocul Call of duty, cu multe secvențe de sniper, multe lupte armate, mitraliere, puști, shotgun-uri, pistoale, cuțite, lansatoare de grenade care fac prăpăd în toate cele patru puncte cardinale. Este un haos general pe străzile din Bangladesh, chipurile, și se lasă cu munți de cadavre, mormane de autoturisme distruse și cu destule clădiri grav afectate de un Tyler Rake intrat pe modul turbo/turbat.
Acțiunea este fluentă, vizibilă, cinetică, filmată excelent, există o secvență lungă care dă senzația unui singur cadru, ca în 1917, de toată frumusețea, care mi-a tăiat răsuflarea și m-a aruncat brutal în mijlocul dezordinii turbulente și mortale din film.
Are curajul să meargă până într-acolo încât devine scandalos cu o anumită scenă de bălăcăreală contondentă care te face să-ți pui câteva întrebări cu privire la starea mintală a scenaristului.
Povestea? Dă-o dracu, nici nu mai contează, partea de fond este suficient de bine închegată încât să facă legătura între scenele epice de cafteală șmecheră.
La un asemenea film aștept un lucru din două: dacă nu are poveste bună, să-mi dea acțiune să mă satur, sau dacă nu prea o bunghește pe acțiune, să mă țină interesat cu un scenariu beton.
Extraction intră la prima categorie, nu se sinchisește prea mult cu caracterizarea lui Tyler Rake, ne oferă câteva frânturi scurte de narațiune (livrată cam grosolan, fără un dram de subtilitate) cu privire la viața lui, și cam atât.
Ăia răi sunt pur și simplu răi, clișee umblătoare cu pușca-n mână și înjurătura-ntre dinți și este suficient să îi urăști, mai ales că ……, of, mă opresc.
Recunosc că m-a surprins un anume schepsis din film, nu mă așteptam, dar prea puțin să ridic scenariul la un nivel lăudabil.
Ah, să nu uit, poate unii vor să știe aceste amănunt, Extraction dă naștere unei noi categorii de filme, dacă în USA avem Hollywood și în India avem, în principal, Bollywood, pare-se că Extraction este HoBollywood pentru că filmul este poliglot, o bună parte din el fiind vorbit în hindi. Dar nu se cântă, dacă erați îngrijorați cu privire la acest aspect.
Să mă ierte Chris Hemsworth, că nu vreau să mă strivească mortal cu pătrățelele lui, dar nu prea este prieten cu actoria când necesită momente îndelungi de emoție, pentru că are aceeași expresie și când apasă pe trăgaci și când trebuie să o dea pe jelanii.
Am regăsit-o cu drag în film și pe Golshifteh Farahani ce a mai înfrumusețat în roluri secundare filme ca Santa & Cie, The upside, Dead men tell no tales sau Exodus: Gods and kings.
Pentru a vă bucura pe deplin de film trebuie să vă setați așteptările la un nivel corespunzător, pentru un scenariu coerent recomand alde The godfather, dacă însă vreți o acțiune non-stop tâmpă, dar extrem de bine executată, atunci Extraction este o opțiune numai bună de luat în calcul.
Pe mine m-a încântat la nivel vizual cât să îi dau 8.
(4 / 5)Trailer, unul artizanal, mai scurt, fără spoilere, că ăla oficial de peste 3 minute povestește tot filmul: