Siccîn 2

Unde-s 2 groaza crește, așa că m-am repezit ca turcii-n plăieșii lui Ștefan cel Mare să urmăresc Siccîn 2, că tot șade el frumos în biblioteca Netflix.

După Siccîn 1 care a fost decent în cel mai bun caz, evident după gustul meu, nu era prea entuziasmat de acest Siccîn 2.

Dar nici nu începe bine filmul, că deja pune gaz pe foc cu o acțiune greu de înțeles din partea unui personaj. Nici scenariul nu se sinchisește să facă lumină, așa că trecem mai departe, peste ceva vreme, într-o altă casă unde regăsim familia formată din Hicran, soția, și Adnan, soțul.

O tragedie incomensurabilă se petrece, de până și Thanos s-ar uita chiorâș la mănușa lui, și încep să apară belelele în sânul familiei devastate.

Toată tărășenia se bazează pe mitologia otomană care este sadică rău după ce am putut să-mi dau seama după primele 2 filme. Nu prea este în regulă să te pui rău cu cineva pe la turcaleți, că nu știi cum respectiva persoană are ceva bucurii la vreun diavol împelițat sau la vreun demon satanic care abia așteaptă să facă prăpăd în rândul sufletelor nebănuitoare. Bașca, avem în prim-plan și un cimitir care numai vesel nu este.

Nu știu care a fost cauza, poate m-a prins într-o dispoziție sugestionabilă, într-o stare în care eram ușor impresionabil, dar Siccîn 2 este un film de groază de mare efect, mai am de văzut din seria asta, poate or fi și mai bune, dar ăsta, cu un pic de exagerare, este Atterados-ul turc.

Povestea nu pare a fi foarte coerentă, blestemul năzdrăvan nu își anunță clar scopul și durata vizitei, filmul tinde mai mult spre dramă telenovelistică de Kanal D, că este cu jelanie multă, prea multă, exagerat de multă, dar suge-mi-ar ciubucul de nu m-a sperat Siccîn 2 de mi-a căzut singură măseaua de minte.

Are niște sperieturi de toată frumusețea și foarte eficiente, chiar dacă multe dintre ele vin la pachet cu decibelii vieții, dar imaginile prezentate sunt de-a dreptul terifiante.

Alea pe care le anticipezi la secundă nu sunt atât de pline de grozăvii pentru că te aștepți la ele, dar cele pe care nu le miroși, pfff, dacă aveți sfincterul mai larg din diverse motive, s-ar putea să dați rapid o fugă la mașina de spălat.

Un mare bravo merită cei care s-au ocupat de efectele practice, că pe asta se bazează filmul, că nah, de unde bani de computere și alte bălării tehnologizate? Nu nenicule, ăștia o ard în stil arhaic, totul practic, alegând și anumiți actori care te bagă-n sperieți doar cu simpla lor moacă brăzdată de diverse machiaje, încât te rogi să nu cumva să înceapă să se și strâmbe, că este groasă treaba.

Regizorul a reușit să nască o atmosferă morbidă și mizeră, peste tot unde arunci ochii este decrepitudine, delăsare, mizerie, scârboșenie, „fecaloșenie‟, imagini suficient de grotești încât să te oripileze ele singure, fără să mai apeleze și la blestemele care duc groaza la înălțimea lui Burj Khalifa.

Siccîn 2 n-are milă de nimeni, oamenii cad ca spicele sub seceră, animalele devin recuzită pentru tot felul de incantații mistice și, în general, senzația transmisă de film este una de șoc total.

Și ce nu anticipam neam, mai ceva cum nu anticipau ungurii surpriza de la Posada, Siccîn 2 are pregătite și câteva twisturi de m-a lăsat mască, nu mă așteptam să fie chiar atât de subtil și de contorsionat scenariul.

Chiar dacă pare că sunt prea laudativ, nu mă feresc de cuvinte, Siccîn 2 este un film horror foarte bun, care are curajul să prezinte anumite secvențe care mie mi-au sculat tot părul de pe mine, de parcă băgasem degetul ud în priză.

Plus de asta, locațiile din film aduc aminte de casele bătrânești ale bunicilor de la noi, cu sobe antice, cu împletituri înflorate pe pat, cu mămăițe chitite pe rugăciuni, cu cișmea în curte, ce să mai, dacă nu o rupeau personajele pe turcă, puteai jura că este filmat în România.

Singurele carii pe care le am contra filmului sunt lălăielile prea exagerate, deși sunt justificate din cauza tragediei de la început, dar la un moment dat devin enervante, și unele montaje făcute doar de dragul de a îngrămădi cât mai multă scârboșenie la un loc. De asemenea, m-a bătut la cap cu cimitirul vieții de eram gata să-mi iau un loc de veci acolo, dar per ansamblu, el nu prea are legătură cu filmul. Însă filmul în ceea ce privește sperieturile, sunt ca turcii în bancurile cu Ștefan cel Mare, fără număr, Măria Ta.

Am rămas impresionat de Siccîn 2, așa că mă grăbesc să închiriez camera cu numărul 9 din hotelul din film.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Link IMDB

About admin

Check Also

There`s something in the barn

There`s something in the barn

Avalanșa de filme de Crăciun a adus și There`s something in the barn care este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *