Skyfire

Din lipsă de filme-n cinema am atacat colecția de pe avistaz și am găsit Skyfire, un disaster-movie made in China cu un cârmaci hollywoodian la timonă, anume Simon West (care a regizat printre altele și Con Air, unul din cele mai mișto filme guilty-pleasure ale mele). Cum pe la americani nu prea a găsit de muncă, a dat o raită prin China taman la fix să mănânce și gura lui o pâine.

Mare brânză de povestea din Skyfire nu este, dacă ar fi să găsesc o comparație pertinentă, imaginați-vă prima parte din Jurrasic world 2, dar fără dinozauri și fără bugetul extravagant.

Pe insula Tianhuo, una paradisiacă, logic, că doar nu făceau ăștia un film pe vreo fâșie de pământ stearpă și bolovănoasă, dormitează în liniște un vulcan. Un investitor american, că doar ei au creier prost, se gândește că ar fi mișto să construiască un imens parc de distracții că doar ce se poate întâmpla nasol pe o insulă vulcanică?

Să vezi drăcie necurată, vulcanul simte puricii umani cum îl pișcă de magmă și se gândește că este timpul să se trezească și să se scuture de musafirii nepoftiți.

Și se pornește tămbălăul piroclastic prinzând ca într-o pârnaie naturală câteva personaje alături de care suferim pe parcursul filmului.

În primul rând o avem pe Meng Li (frumoasa Hannah Quinlivan, și nu exagerez), o tânără vulcanolog ce se trage dintr-o familie pasionată de meseria asta periculoasă, un cuplu tinerel ce-și declară dragostea în cel mai romantic mod posibil (dar și periculos), dar și pe tatăl lui Meng Li, cu care aceasta are o relație turbulentă, pe care l-a cam ostracizat din motive precizate la început de film.

Skyfire nu este nimic special, ba din contră, scenariul este lipsit de vreun sâmbure de originalitate, urmează traseul erodat de atâtea și atâtea filme de gen încât nimic nu te va surprinde în film.

Dacă ați văzut Volcano, Dante`s peak sau Ekipazh, deja ați cam urmărit și Skyfire-ul de față a cărui întreagă poveste se rezumă la: Vulcanul face poc, oamenii se zbat să-și salveze viețile.

Deși se spune că este primul disaster-movie chinezesc cu buget mare, m-aș îndoi cu privire la această exprimare, se vede clar în film că efectele speciale sunt destul de șubrede și nerealiste în multe secvențe. Nu că aș considera asta un punct slab, chiar dacă scârțâie la greu, efectele speciale sunt spectaculoase și flamboaiante, livrând elementele bombastice pe care le aștept de la asemenea producții în care, trebuie să recunosc, mi se cam rupe de poveste, că este aceeași peste tot, și tot ce vreau este distrugere în masă și la scară largă. Sunt un om simplu, văd bubuieli decente și flăcări peste tot, mi-ai captat atenția.

Ei bine, din acest punct de vedere, Skyfire nu m-a dezamăgit, vulcanul își face ca lumea de cap în film și zici că este un munte cu suflet uman, că știe exact unde, când și cum să-și arunce bolovanii înflăcărați pentru ca personajele să scape ca prin urechile acului tocmai în ultima secundă. Nici nu se putea altfel, deși ne văităm de lipsă de realism în filme, imaginați-vă dacă personajele se salvau cu o oră înainte să lovească dezastrul. Nu mai avea niciun farmec filmul.

Că este plin de erori logice, științifice și de continuitate, bașca momentele conveniente apar la tot pasul, asta deja este din oficiu, niciun film din ăsta nu se sinchisește de asemenea amănunte neglijabile. Fie le accepți ca atare și nu le mai dai importanță, fie le cauți cu insistență și te vei enerva la culme. M-am lăsat păgubaș și am urmat prima variantă.

Avem și dramă, dar nu atât de multă pe cât așteptam și, culmea, vine de unde nu anticipam. Cel puțin pentru mine altele au fost scenele care m-au făcut să irosesc apă prețioasă.

Nu ar mai fi cine știe ce de spus, Skyfire este un film banal, nu prost, dar nici bun dacă este să mă raportez la valoarea lui artistică, este doar un spectacol vizual tâmp care nu îți va crește gradul de filozofie din bostanul păros, dar care te va distra pentru 90 de minute. Atât, nimic mai mult.

Deși îmi dau seama că la nivel intelectual Skyfire este o flatulație dată pe ascuns, sunt în limbă după astfel de filme, așa că pentru mine a fost decent, dar nu mai mult de 7.

Ah, să nu uit, poate-s eu nebun, dar ascultați cu atenție coloana sonoră de la început, la prezentarea filmului, oare și vouă vă sună extrem de cunoscută? Dintr-un anumit serial de renume mondial?

V-am zis cât de faină este Hannah Quinlivan?

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

About admin

Check Also

Decision to leave

Decision to leave

PRI 042 Decision to leave este un thriller neo-noir, romantic, de mister. Vine din Coreea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.