South Park: Joining the Panderverse

South Park: Joining the PanderverseTrebuia să o spună cineva sub formă măcar animată.

Și cine altcineva să o facă în afară de South Park: Joining the Panderverse?

Nu-i chiar un film, mai degrabă un scurtmetraj, dar are multe de comentat.

 

🎬 South Park: Joining the Panderverse – Premisă

Cartman simte că este ceva în neregulă în micul său univers în care rasa albă este predominantă și plină de privilegii.

Începe să se viseze femeie de culoare și asta îi dă coșmaruri infinite al căror foc este întreținut și de balamuta de Kathleen Kennedy care stă cu woke-ul în gură.

Invadat de peste tot de schimbările de rasă și de gen suferite de îndrăgitele lui personaje din filme, Cartman descoperă că universul său tocmai este pe punctul de a intra în coliziune cu altul asemănător, dar în care woke-ul este la putere.

 

💭 South Park: Joining the Panderverse – Comentariu 🍿

Nu știu sau nu pricep cum a reușit acest scurtmetraj să apară pe micul ecran fără să fie boicotat de cei de la Disney pentru că nu pot decât să exclam WOW!!!

Ce-și mai bate bongul carnal de multicorporația lacomă rămasă în pană de idei și care a ajuns să scoată același film la infinit, doar cu mici modificări nesemnificative.

Ah, și plin de diversitate, cât mai multă diversitate, toată diversitatea din lume dacă se poate, chiar dacă nu are nicio logică în poveste sau în perioada temporală în care este plasat firul narativ.

Avem film setat la Polul Nord în anii 1400 printre eschimoși? Să fie personajele negre, n-are a face că n-aveau ce căuta acolo.

Facem documentar despre cine a cucerit pentru prima oară vârful Himalaya? Cel puțin, prima cățărare confirmată a fi de succes? Super, să fie o femeie, ce mai contează că în realitate a fost vorba de doi bărbați, Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay.

Ați priceput ideea.

Știu, sună discriminatoriu să fii contra acestui val, dar animația face o treabă excelentă demonstrând de ce nu-i deloc așa.

Și cum este folosit acest atac mediatic stupid doar ca scuză pentru a ascunde lipsa de imaginație și eventualele eșecuri financiare.

Nu că-i studioul imbecil și vrea să gâdile cu degetul floricica unei mici minorități care nu aduce succesul dorit, că de aia e minoritate, ci pentru că majoritatea este rasistă, homofobă și misogină, nu?

Nu că-i studioul leneș și nu face altceva decât să ia povești clasice și să le adapteze forțat la timpurile noastre, schimbând personaje îndrăgite în mod nejustificat în loc să creeze povești noi, ci pentru că majoritatea este rasistă, homofobă și misogină, nu?

Acest episod special din longevivul serial nu are nicio greață în a le zice direct, fără menajamente, lovind fără teamă în colosul Disney, principalul culpabil al acestui fenomen care năpădește industria de profil.

Și terfelita de căpătâi este Kathleen Kennedy care a reușit să pună pe butuci atât franciza Star Wars, cât și cea cu Indiana Jones.

Este deosebit de brutal aici, povestea strălucind când vine vorba de acest fir narativ principal.

South Park: Joining the Panderverse

 

Mai este unul secundar legat de AI și de prostirea generală a populației care nu mai este în stare să facă nimic, dar nu este atât de impresionant pentru că deja l-am văzut în Idiocracy.

Însă, că vine și marele dar neașteptat de unii, filmulețul este echilibrat cu critica lui.

Nu ia în bășcălie doar ideea leneșă a multiversului folosit când nu ai inspirație.

Sau nu atacă doar „spălarea artistică‟ în sens invers care-i plină de ipocrizie, că dacă zici de „whitewashing‟ că este nasol, bravo, lupți pentru egalitate și diversitate, dar dacă zici de „blackwashing‟ că e de porc, huoo, ești rasist, deși este vorba despre ACELAȘI LUCRU.

Nu, beștelește și partea opusă a taberei, adică fanii toxici care nu mai sunt mulțumiți de absolut nimic și care văd woke în orice personaj divers pus pe ecran, chiar dacă se integrează perfect în poveste și acolo îi este locul.

Îi condamnă virulent și pe „pivnițarii‟ de canapea care inundă rețelele sociale cu vitriolul lor dezgustător care emană un rasism bolnav, o homofobie excesivă și o misoginie apocaliptică.

Pentru că, nu-i așa, orice monedă are două fețe.

Cu cât țipă unii mai tare, cu atât se ambiționează și mai abitir ceilalți și uite așa intrăm într-un cerc vicios fără ieșire.

 

🏆 South Park: Joining the Panderverse – Verdict 👍 sau 👎

În ciuda cuvintelor de bine pe care i le-am adus, fiind total în asentimentul episodului, acesta nu  spune nimic nou sau ceva din ce nu știam.

Și nu vreau să cad în capcana societății actuale atât de obișnuită cu defectul și prostia încât ridică, uneori, normalitatea la rang de excepțional.

Când tu ești analfabet get beget este normal să-l vezi ca pe un geniu arogant pe cel care știe că 2+3=5 fără să socotească pe degete sau să folosească un calculator, deși este doar un om normal dacă am fi trăit într-o lume normală.

De aceea, deși sunt de acord cu dojana aplicată de filmuleț ambelor tabere combatante, ungându-mă la suflet, nu pot spune că a rupt norii prin originalitate.

Este bun, cât să mai primească 8 sezoane extra, dar atât, nimic mai mult.

4 out of 5 stars (4 / 5)

YouTube #shorts

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Earwig and the witch

Earwig and the witch

Earwig and the witch este un alt film (oare de ce?) regizat de Gorô Miyazaki, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *