Shakespeare in love

Shakespeare in love1998

Shakespeare in love este printre cele mai controversate filme câștigătoare de premii Oscar.

Mai ales când vine vorba de titlul suprem.

Să nu trec peste, are 7 Oscaruri în total, pe lângă cel obligatoriu a mai înhățat pentru actrițe (principală și secundară), scenariu, decoruri, costume și coloană sonoră.

 

🎬 Shakespeare in love – Premisă

Povestea ne face cunoștință cu un tânăr Shakespeare (Joseph Fiennes – The mother) lovit de-o penurie exacerbată în muza peniței cu care-și scrie operele.

Cum foamea dă târcoale și nu o poate ocoli, trebuie să facă rost de bani pentru a-și potoli această nevoie biologică.

Deh, halba cu licoare potențatoare a halucinațiilor nu compensează mieunatul stomacal.

O flăcăruie de idee aprinde o nouă piesă, doar că îi ies tare greu cuvintele potrivite pentru a le așeza pe foaie, iar presiunea devine tot mai mare din partea finanțatorului.

Iată că în zare apare mândra supremă, inspirația absolută, aurora boreală dramaturgă, Viola (Gwyneth Paltrow – Infinity war), o moștenitoare a unei bogății la care râvnește un nobil perfid, lordul Wessex (Colin Firth – Empire of light).

Cum Will este sărăntoc lipit pământului și nici are titluri de viță regală, degeaba atentează la inima fetei, că societatea are alte cutume pentru măritiș.

 

💭 Shakespeare in love – Comentariu 🍿

Cum sunt un gentilom virtual, mă simt obligat să-mi îndrept conduita morală și să încep cu ceva laude la adresa acestui film.

Din punct de vedere al atmosferei acelei perioade, totul se prezintă sublim, nici nu are a face că pelicula este doldora de anacronisme grosolane și că-i una fictivă, vizual este mirobolantă.

Redă fidel, sau cum imaginez că ar fi trebuit să arate, viața de atunci, cu bune dar, mai ales, cu rele.

Nu este mare surpriză că iese în evidență costumația flamboiantă care defilează pe podiumul narativ cu fel și fel de veștminte care de care mai pompoase, evazate și complexe-n structură.

De asemenea, scenariul este unul brici la nivel de dialog. Ar fi fost și culmea să fie altfel având în vedere că-i despre viața (închipuită) a celui mai celebru autor de piese de teatru.

Așadar, replicile mustesc a lirism inteligent, sunt jucăușe prin insinuările lor, uneori mai desfrânate, și au o jovialitate intrinsecă suficient de subtilă, dar și destul de directă pentru a gâdila plăcut urechile.

La asta adaug și un rating R mamelar și tablou-l laudativ este complet.

Mno, dar cam atât pe partea de bine pentru că în rest filmul este o poveste banală de dragoste, așa cum am văzut zeci la fel și, probabil, vor mai fi sute și mii și de acum încolo.

El este artistul cu idealuri de preamărire, dar cu un scor de credit pe minus, ea este aristocrata oropsită de tradițiile înapoiate care vor să-i bage în pat un soț pe care nu îl iubește.

Chiar dacă scenariul inventează fapte ce nu s-au petrecut în viața reală a lui Shakespeare, asta nu înseamnă că vine cu surprize la pachet pentru că știi ce urmează să se întâmple.

La dracu, fix același lucru a fost premiat cu un an înainte la Titanic, ACEEAȘI poveste de dragoste dintre un artist talentat, dar lefter, și o boieroaică promisă unuia pe care îl disprețuia.

Dar măcar acolo am jelit că era și un vapor care se scufunda, plus că se mai murea pe bune, aici se crapă doar la sanchi, pe scenă.

Shakespeare in love

 

Așadar, cum nu avea alte cârlige care să-mi țină interesul agățat și să mă facă să-mi mulinez ochii spre ecran, la un moment dat am ațipit de plictiseală.

Nu că era filmul prost, ci pentru că nu se petrecea nimic captivant.

Trebuie să recunosc că m-am bucurat să recunosc atâtea nume celebre de actori care au și interpretat imperial, deși nu aș fi mers până acolo încât să azvârl cu Oscaruri în această categorie.

Aici au primit, pe lângă ropote de aplauze, și mult râvnitul omuleț auriu cele două actrițe care ies în evidență, Gwyneth Paltrow și Judi Dench (Belfast).

Cea din urmă apare preț de-o clipire, dar se pare că i-a impresionat pe votanți cu discursurile sale înălțătoare.

Ca o cârcoteală din asta de chițibușar, nu am reușit deloc să pun botul că Viola putea să treacă drept bărbat sau că peruca aia minusculă ar fi fost capabilă să-i ascundă ditamai podoaba capilară.

Ah, că tot am pomenit de schimbarea de gen de dragul interpretării scenice, pot să zic că filmul se ia un pic la trântă și cu inegalitatea asta dintre sexe.

Asta deoarece în acea vreme toate personajele erau jucate de bărbați, iar gândul că o femeie ar putea interpreta o partitură într-o piesă întuneca mintea înapoiată a oamenilor de atunci.

 

🏆 Shakespeare in love – Verdict 👍 sau 👎

Să nu se înțeleagă că-l fac albie de porci, că nu-i vreo cocină mefitică, doar spun că-i banal și lipsit de elemente care să îl facă memorabil pentru creierul meu.

Așteptam să vină cu ceva special, o garnitură mai sofisticată dacă felul principal era unul pe care deja îl mai mâncasem, însă nu a reușit să mă impresioneze cu cadrul general în care este plasată acțiunea.

Am circuitele legate în alt fel și nu mă ating astfel de producții care nu aduc cu ele o miasmă de originalitate.

Totuși, să-mi fie cu iertare, dar neofitul din mine o pune de-o rocoșenie și urlă că-i crimă o crimă abominabilă să-i dai Oscarul lui Shakespeare in love pentru cel mai bun film.

Mai ales într-un an în care au apărut Saving private Ryan (care este și în Top 100 AFI, topul care contează), Life is beautiful, American History X sau chiar The Truman show.

Toate sunt filme care abordează subiecte incredibil de serioase, care te provoacă intelectual și chiar îți răstoarnă percepția asupra oamenilor.

Pe când cel de față este o „pufoșenie‟ inofensivă, sunt 20 de filme asemănătoare care apar lunar pe Hallmark, doar că aici dă senzația că-i ceva deosebit datorită perioadei în care este filmul plasat.

Nu am fost luat pe sus de vreun fior de plăcere urmărindu-l, așa că nici nu pot să-i cumpăr mai mult de 6 bilete la premieră, și nici alea la VIP, ci mai în spate, cu plebea.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Inheritance

Inheritance

E o așa moleșeală în cinematografe încât am apelat la Netflix pentru o scurtă răcorire …

2 comments

  1. Sforăriile lui Harvey Weinstein. A vrut și el un Oscar ca producător, și l-a primit: https://www.vanityfair.com/hollywood/2017/12/shakespeare-in-love-and-harvey-weinsteins-dark-oscar-victory

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *