Spiritwalker

Am așteptat ceva timp până am putut urmări Spiritwalker pentru că, din păcate, încă n-am învățat coreeana, dar iată că a venit momentul să disec acest film obscur pentru audiența globală.

🎬 Premisă

Premisa este una care nu este atât de des folosită în zilele noastre pentru că devine confuză și trebuie să fii foarte atent în urmărirea firului narativ.

Vă urc din prima într-o mașină ce tocmai a avut un accident, iar supraviețuitorul este lovit de amnezie, neștiind cine este, cum îl cheamă și care-i scopul său pe acest pământ.

Nici măcar propriul chip nu și-l recunoaște. Norocul lui este că un vagabond îl ajută cu un apel la ambulanță.

Doar că, și de aici se declanșează nebunia din Spiritwalker, accidentatul nostru, căruia îi vom spune Umblătorul (Yoon Kyesang – The outlaws), se trezește subit în corpul unei alte persoane.

Pam-pam, asta este premisa, el, Umblătorul, cel fără amintiri și fără trup, își ia viză de flotant la fiecare 12 ore și ocupă clandestin corpul unei alte persoane.

În acest timp trebuie să încerce să afle cine este cu adevărat și să se caute pe sine însuși, la propriu, spiritul să-și găsească fizicul.

Cum a ajuns în această situație? Nimeni nu știe de la început, asta vom afla alături de Umblător în peripețiile sale investigative.

💭 Comentariu

Premisa este o combinație de Quantum leap și Memento, dar dusă la extrem, prin durata scurtă în care șade în trupul câte unei persoane străine.

Vă dați seama că scenariul este unul complicat, alambicat, plin de tensiune și care te scormonește neîncetat în căpșor pentru că misterul este greu de descifrat, mai ales că Spiritwalker este criptic și nemilos cu spectatorii.

Nu ne servește deloc mură-n gură soluția, nu ne supune unor narațiuni infinite în care să ne fie explicate ca la băloșii cu lobotomia proaspăt executată ce și cum, ci ne lasă de izbeliște, într-o ceață totală, să ne prindem singuri.

Și asta este de laudă, pentru că suntem puși în aceeași situație ca personajul principal, Umblătorul, ce știe el, aia știm și noi. Adică nimic pentru început.

Ceea ce imprimă miezului poveștii un ritm alert este o chichiță a scenariului care face ca Umblătorul să posede doar anumiți oameni, dar spre menținerea efectului delicios al filmului pe plan cerebral, o vă las încuiat în seif acest amănunt.

Spiritwalker nu-i doar un thriller îmbârligat, plin de răsturnări de situație care apar de fiecare dată când Umblătorul își schimbă gazda, dar este și un film de acțiune bine pus la punct, așa cum le stă bine sud-coreenilor.

Spre surprinderea Umblătorului și, implicit, și a noastră, acesta se trezește rudă cu Liam Neeson în vremurile lui bune pentru că din negura subconștientului i se trezesc, atunci când este nevoie, câteva seturi de abilități contondente și impregnate de arte marțiale taman când îi frige buza mai mult.

Deci avem secvențe de acțiune în care luptele corp la corp sunt ingredientul principal, nu multe, că nu-i bine să exagerăm, dar suficient cât să dea creierului un răgaz să încerce să rezolve teza existențialistă a personajului.

Ah, plus că atunci când nu sunt împărțiți pumni cu mărinimie, ies la careu armele, și aici tot în doze moderate, dar ăsta-i farmecul lui Spiritwalker, îți dă din toate câte puțin, nu te îmbuibi cu nimic, dar la final ești sătul.

Nu lipsește nici comedia, deși n-ai crede că un asemenea subiect greu filozofic s-ar preta la așa ceva, dar ancora, punctul de sprijin, la care Umblătorul revine de fiecare dată pentru ajutor, generează câteva scene ilare ca urmare a îngăimăcelii amărâtului care este asaltat mereu de persoane necunoscute care pretind că-s amici cu el.

Ce-i drept, la un moment dat devine un pic greu de urmărit și de ținut ritmul, mai ales spre final, când lucrurile devin mai clare dar, culmea, și mai confuze, și a trebuit să fac un efort suplimentar să mă concentrez să țin evidența personajelor pe care Umblătorul le-a penetrat spiritual.

Și acum, după ce am urmărit filmul, parcă nu-s atât de satisfăcut de concluzia din Spiritwalker, drumul spre destinație este unul cu multe serpentine intelectuale, dar am fost un pic dezamăgit când călătoria m-a adus nu în vreo locație exotică, dar într-un cartier infam de la marginea unei metropole oarecare.

🏆 Verdict

Spiritwalker este mișto (ce cuvânt inteligent am găsit și eu), bun prin modul în care îți dezvăluie întregul hățiș al pânzei narative complicate în care se zbate Umblătorul și a meritat așteptarea, nu-i chiar excelent, finalul este cam banal și actorul principal nu-i foarte carismatic, dar merită să-l hrănesc cu 8 hot-dogs.

La dracu, ce revigorant este să urmărești un film matur, serios, neîntinat de binecunoscutele agende sociale obligatorii, făcut doar pentru că are o poveste bună, nu pentru a ne bate la cap cu deja obositele hashtaguri pe care am început să le urăsc, nu că aș fi contra lor, ci pentru că-s folosite fără cap.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Water Gate Bridge

Water Gate Bridge este denumit și The battle at Lake Changjin II, să fie mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.