Super me

Qi huan zhi lv sau Super me a primit girul partidului comunist din China în 2019 și a făcut ochișori pe Netflix abia în 2021.

Scris și regizat de Zhang Chong (regizor activ doar în anul 2019 cu 2 filme), Super me are o premisă destul de intrigantă la prima vedere.

Sang Yu (Talu Wang) este un scriitoraș ratat ce n-are niciun fel de inspirație la scris, talentul său dându-se în stambă mai mult în domeniul muzical pentru că mațele îi ghiorăie într-un ritm îndrăcit. Ca atare, ciuciu scenarii, canci bani, nema haleală, vax chirie plătită. Cauza necazurilor sale este insomnia provocată de un coșmar recurent în care un demon fumuriu îl urmărește în vis noapte de noapte cu scopul precis de a-l ucide pe Sang Yu. Din ce motive? Bună întrebare, n-am răspuns.

Plimbat pe la destui doctori, Sang Yu tot nu află sursa acestor coșmaruri interminabile, iar lipsa somnului îl termină psihic, bani n-are, foame îi este, îi lipsește și curajul de a aborda o veche cunoștință din adolescență pentru a-i cere un stingător că i s-au aprins călcâiele după ea.

La un moment dat, tot fugind prin somn de demonul misterios, Sang Yu își dă seama că poate aduce cu el din vis obiecte de valoare, astfel încât devine bogat peste noapte, fapt ce aduce atât avantaje ostentative, cocălărești și sclipicioase, dar și probleme gangsterești și nu numai.

După cum observați, premisa este destul de originală, câți dintre noi nu și-ar fi dorit să aducă din visele cele mai umede ceva prețios în realitate?

Păcat că această idee este transformată într-un film destul de plictisitor și superficial care repetă inutil secvențe aproape identice în care Sang Yu se bagă la somn, se luptă cu demonul și aduce apoi cu el cine știe ce comoară care-l face mai bogat pe zi ce trece pentru ca a doua noapte să o luăm de la capăt.

Însă la un moment dat vine și nota de plată.

O mare parte din film nu se petrece nimic spectaculos din punct de vedere al acțiunii, Super me fiind mai mult o comedie romantică în care Sang Yu încearcă să-și cucerească domnița după care salivează zilnic, Hua Er (Jia Song – Shock wave).

Bașca, Super me este plin de pilde înțelepte mai ceva ca Sectorul 1 de gunoaie. Prezintă pe îndelete superficialitatea umană și modul în care se schimbă percepția asupra unui om în momentul în care acesta își trage o haină de fiță pe el și te inundă în bani.

Dar tot filmul ne și arată că mercantilul este perisabil, doar iubirea adevărată este eternă, povețele fiind unele clasice cinematografiei chinezești impregnată de elemente fantastice. Demonii sunt reprezentări ale nimicniciei umane, comorile prețioase din vis sunt simple himere fără greutate spirituală, iar întreg filmul poate fi interpretat ca o satiră acidă la adresa unei societăți tot mai cufundate într-un consumerism gol de conținut care duce încetul cu încetul la pierderea din vedere a esențialului vieții.

Să las însă poliloghia profund filozofică deoparte și să revin un pic la fantezia din film. Însă revin cam de pomană, credeam că voi avea parte de ceva aventuri fantastice, dar Super me scârțâie rău la acest capitol, se concentrează prea mult pe partea asta contemplativă și uită că în timp ce creierul molfăie la învățăturile orientale, trebuie cumva distrat și ochiul să nu se plictisească.

Ori aici mi-a sunat la ușă de câteva ori căscatul pentru că nu se petrecea nimic incitant, după prima scenă mai acătării, celelalte au fost doar repetiții cu mici variațiuni care nu m-au captivat deloc. Când a adus Sang Yu prima sabie în realitate îmi frecam mâinile de bucurie abia așteptând să-l văd cum încinge niște demoni buclucași, când colo el face ca orice ciorumbel care dă de fer și-l duce la amanet.

La un moment dat, povestea devine și cam confuză, nu mai zic că nu explică nimic, cum și de ce Sang Yu se află în situația respectivă, iar finalul mi-a dat direct BSOD (blue screen of death) pentru că n-am mai priceput nimic.

Chiar dacă efectele speciale nu vor câștiga vreun premiu, locațiile din vis arată chiar apetisant, pline de imaginație și mult aur, dar în afară de premisa inventivă și aspectul alegoric nu aș avea multe lucruri de laudă la adresa lui Super me, de aceea mă rezum să dorm doar 5 ore pe noapte.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Hunt

Hunt

PRI 039 Hunt (Heon-teu) este un thriller de spionaj sud-coreean plasat în anii `80 lansat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.