The chaser

Înainte de I saw the devil a fost Chugyeokja sau The chaser, un thriller sud-coreean din 2008, unul din primele filme văzute din acea țară și care mi-a deschis apetitul pentru asemenea producții într-o vreme în care eram îngust la minte și nu concepeam urmărirea altor filme care nu erau de la Hollywood. Ehe, ce s-au mai schimbat vremurile.

🎬 Premisă

În The chaser dăm actele la control lui Joong-ho (Kim Yoon-seok – Mogadisyu), un fost detectiv care acum a trecut de cealaltă parte a baricadei, îi place cu undița, dar în sens figurat, transformându-se în pește uman, având și el câteva fetițe producătoare de endorfine.

Deși este protejat de foștii săi colegi, Joong-ho nu prea se pricepe la îndeletnicirea asta, stă prost cu cașcavalul, mai ales că lucrătoarele îi tot dispar pe bandă rulantă.

Rămas în pană de marfă carnală, Joong-ho apelează la fundul sacului, luând-o pe sus pe Mi-jin care, cu mucu-n nas și tusea-n gât, se duce pe treaba ei. Dar drăcie împuțită, și Mi-jin se face nevăzută-n eter.

Joong-ho suspectează că-i lucrat pe la spate de cineva care-i fură negustoresele de plăceri trupești și își aduce aminte că a fost detectiv și mai știe ceva meserie.

Cum era de așteptat, în schemă se bagă și un criminal căruia nu îi plac filmele, ci doar serialele.

💭 Comentariu

The chaser nu-i deloc cum vă așteptați, n-are strop de mister în ceea ce privește identitatea criminalului, atât noi, cât și protagonistul nostru, aflăm repede cine este și ce hram psihopat poartă dementul ce umblă cu scula-n mână.

Filmul ne azvârle într-o cursă furibundă (de unde și titlul) a lui Joong-ho de a pune mâna pe mojicul care-i despică sadic aparatura muncitorească.

Pelicula nu-i atât de violentă pe cât i se duce buhul, are momente de-o brutalitate rapace, dar destul de suportabilă pentru stomacurile mai sensibile.

Aș putea spune chiar că The chaser este o comedie neagră, mai ales datorită limbajului extrem de pestriț folosit de Joong-ho și tradus excelent, fără eternul „La dracu`‟ pudic folosit pe vremurile casetelor video de către Irina Margareta Nistor.

Scenariul îl aruncă pe Joong-ho în tot felul de situații nepotrivite, punându-i în permanență piedici în misiunea lui de a-l bumbăci până-n cazanul diavolesc pe cel care-i ia pâinea de la gură.

Poliția inaptă, procurorii delăsători, primarul căcăcios, criminalul alunecos, acolitul bătut în cap, parcă toată lumea s-a pus contra lui Joong-ho.

Interesant este faptul că ajungi să-l îndrăgești pe Joong-ho, deși este, la rândul lui, un infractor. Dar carisma lui inepuizabilă, sictirul șarmant față de toți și toate, limbarița lui spurcată și voința implacabilă de care dă dovadă în dorința de a-l pedepsi pe făptaș te cuceresc iremediabil, chiar dacă ar fi în stare s-o răpească pe fiică-ta sau nevastă-ta, după caz, și să o trimită la produs.

Practic, în acest personaj regăsim un Yin Yang antagonist care trage de noi în două direcții: ba trebuie să-l urăști că-i totuși un traficant de curve, ba simți imboldul de a-l îndrăgi pentru că trece prin ciur și dârmon pentru a-și proteja salariatele la negru.

Dar filmul se împlântă zdravăn și în teritoriul thrillerului tensionat pentru că Joong-ho nu vrea doar să-l pedepsească pe criminal, are și o misiune adiacentă care conferă o aură de necunoscut producției.

Aici The chaser este extrem de perfid cu spectatorul, ne spune direct cine-i făptașul, dar ne perpelește într-o ceață continuă în privința unui alt fir narativ strâns legat de cel principal.

Este suficient să scriu că am înjurat cu năduf de câteva ori pe parcursul filmului, dar am și jelit la loc comanda pentru că la fel ca în The man from nowhere, avem o fetiță drăgălașă lăsată de izbeliște.

Singurul palier unde nu excelează The chaser este la acțiune, să nu vă pregătiți temeinic pentru cine știe ce balet sângeros perfect coregrafiat pentru că aici luptele nu au valențe artistice plăcute ochiului prin simetria loviturilor sau eleganța schemelor aplicate.

Nu nene, ăștia și-o dau parte în parte cu ce au la îndemână ca ustensile contondente, se caftesc pe unde apucă și-și cară pumni și picioare cu nemiluita într-un stil grosolan, spre marea bucurie a chirurgilor plastici care fac o avere remodelând mutrele pocite în film.

🏆 Verdict

The chaser nu are o structură narativă clasică, este previzibil doar când vrea asta, cum ar fi dezvăluirea rapidă a criminalului, dar în rest nu știi ce urmează să se întâmple pentru că-ți dă busola peste cap în primul sfert de oră.

Cu o actorie de excepție, mai ales din partea lui Kim Yoon-seok care face un rol magistral, și cu un scenariu șugubăț și macabru, emoționant și sângeros, dramatic și tensionat, The chaser ne arată cât de experți sunt sud-coreenii în acest gen de filme.

Nu se ridică la nivelul producțiilor pomenite anterior, cărora le-am oferit premiul I cu coroniță, și asta din cauza unei acțiuni nu prea interesante, dar The chaser este un thriller superb, care merită lăudat, dar și înjurat pentru unele decizii îndrăznețe care nu vor pica bine la stomac spectatorilor.

Nu știu de ce mi s-a făcut brusc poftă de o ciorbă de știucă, dar vă las în pace și mă retrag să mă îmbuib cu 9 castroane, `tu-i băcănia mă-sii de film.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Brahmastra: Shiva

Brahmastra: Shiva

M-au apucat toate frisoanele calde când am văzut trailerul la Brahmastra: Shiva pentru că arăta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.