The guilty

O să încerc să nu mă plagiez singur pentru că deja am făcut The guilty, dar în varianta lui originală, cea daneză.

Cum americanilor nu le place neam să citească în general, darămite subtitrări, că le implodează creierul urmărind filmul simultan cu cititul subtitrării, ăștia de la Hollywood au zis că dau lovitura dacă refac filmele altora, că ei oricum nu mai bubuie de imaginație de ceva vreme.

Așa că Antoine Fuqua (The equalizer) l-a vârât în proiect și pe Jake Gyllenhaal (Nightcrawler) și a purces nu la adaptarea filmului, ci la copierea lui scenă cu scenă.

Joe Baylor este un curcan retrogradat pentru o zi la munca minuțioasă de a răspunde la apelurile de urgență, că nah, aparent oricine poate face această meserie, că ai sau nu pregătire temeinică în domeniu.

Cum se sictirește el pe tura lui, tot preluând apeluri care de care mai insignifiante, o duduie îl sună terorizată în voce și răpită în trup, cerându-i ajutorul.

Joe se activează imediat și încearcă să lase deoparte problemele personale pentru a o ajuta pe Emily care, din nefericire, nu-i poate da prea multe detalii care să indice locul în care se află. Așa că Joe trebuie să pună la bătaie toate abilitățile sale profesionale și cunoștințele polițienești pentru a depista locația răpitei.

Teoretic, n-aveam ce căuta să urmăresc filmul și să și scriu despre el pentru că n-am cum să îl tratez ca pe o producție de sine stătătoare, văzându-l în varianta daneză, tot ce se petrece aici este lipsit de zvâc, tensiune și suspans, pentru că știam pas cu pas ce urmează să se întâmple.

Singura mea curiozitate felină care m-a împins să casc gura la film a fost aceea că a apărut un nou scenarist, Nic Pizzolatto (The  magnificent seven), care a scris destule episoade din True detective și am crezut că prezența lui va duce la perierea scenariului danez și eliminarea erorilor care m-au deranjat la original.

Ei aș, păcate amărâte, nici nu știu ce caută numele lui acolo pentru că și o femeie de serviciu cu 2 clase care abia știe să scrie putea schimba numele personajelor pentru că la asta se rezumă noul scenariu. În rest este identic cu cel danez.

Ba nu, să nu mă trăsnească păcatele că mint, există o diferență, aici personajul principal este mai brut, mai țâfnos, îi sare repede muștarul și înjură de parcă este pe stadion.

Aceleași baliverne neverosimile apar și aici, același mod de lucru total nerealist, nici nu trebuie să fii expert în 112 să îți dai seama că nu așa trebuie vorbit cu apelanții care au sau nu probleme serioase, păi dacă vorbea așa una de la linia fierbinte cu onaniștii săi, nu mai avea niciun client.

Greul în The guilty cade, așa cum este de anticipat, pe Jake Gyllenhaal, că ăsta-i film de pandemie, doar cu el petrecem timpul, cu el și câteva monitoare, dar interpretarea lui, cel puțin pentru mine, lasă de dorit, pare prea exagerată, prea „over the top‟, nu are acea serenitate scandinavă pe care a demonstrat-o Jakob Cedergren, al cărui personaj își menținea comportamentul serios și calm indiferent de situație.

Aici Joe urlă ca descreieratul și, chestie și mai neverosimilă decât orice altceva în film, nimeni nu-l dă afară de la post pentru că își înjură apelanții, pare-se că ar fi ceva normal.

N-are sens să pomenesc ceva de twist-uri, surprize, turnuri neașteptate, pentru că îmi erau cunoscute. Dar chiar și așa, presupunând că este pentru prima oară când văd filmul, cum mi-am dat seama la Den skyldige de șmecherie, așa mi-aș fi dat seama și aici, din moment ce dialogurile dintre Joe și Emily sunt aceleași.

Nu știu dacă să le zic rușine sau măcar să le bat un pic obrazul, dar nu se poate chiar așa, să iei mot-a-mot ce au făcut alții și să te lauzi că ai realizat un film.

Sunt și niște erori ridicole, nu mai rețin exact dacă-s preluate din original, dar ia Joe telefonul personal, este ora 06:11, vorbește 3 minute la el și se face ora 06:22.

Și nu s-au abținut să nu bage un veceu neutru în film, că nah, trebuia să fie ceva de wokeism prin peisaj.

Deși ar trebui să îi dau aceeași notă ca lui Den skyldige, n-o s-o fac, îi elimin două trese pentru că nici măcar nu s-au sinchisit să îmbunătățească scenariul, ci l-au luat cu bune și, mai ales, cu rele și doar l-au tradus, de aceea îl apelez doar de 4 ori, că este suficient.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Escape room: Tournament of champions

Dacă vă vine a crede, iacă-tă avem un nou sequel, de data asta la Escape …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *