The harder they fall

Hai cu un western, că n-am mai mermelit de ceva timp unul, cred că de la trilogia lui Sergio Leone. Și m-am oprit asupra lui The harder they fall, producție ce șade falnic pe Netflix.

Cum este cazul majorității filmelor de acest gen, premisa se bazează pe răzbunare, că altfel nu s-ar mai numi western, ci cowboy rânind la porci.

Nat Love (Jonathan Majors – Da 5 bloods, mai scapă drace de el, că este peste tot) a asistat neputincios la masacrarea familiei lui de mic copil și nemernicul care i-a trimis preafăcătorii la cele cerești l-a însemnat cu o cruce-n frunte să nu și-o mai facă singur la fiecare rugăciune.

Trecut-au anii și Nat Love s-a băgat într-o bandă de nelegiuiți care se ocupă cu jefuitul jefuitorilor. Cum providența are chef de jocuri murdare, iacă-tă că trupa lui Nat Love dă o lovitură unde nu trebuie, belind captura altei trupe de criminali, asta fiind condusă de către Rufus Buck (Idris Elba – The Suicide Squad, rămas pe platou probabil de la Concrete cowboy), nimeni altul decât marele bau-bau pe care Nat Love îl caută de-o viață să-i testeze rezistența balistică a trupului.

Cu 2 trupe de bandiți care se pregătesc de o mare vărsare de sânge la orizont, șeriful Bass Reeves (Delroy Lindo – Broken Arrow) nu știe cum să dezamorseze situația, dacă ar fi mai bine să-i convingă s-o dea la pace sau să facă o comandă mare de sicrie.

Of, of, of, potcoava mea ruginită, dona-i-aș o năsălie filmului, că tare nasol este.

Sunt unele filme care mă lovesc taman invers decât pe majoritatea, și The harder they fall pică în această categorie.

Nu m-a deranjat că filmul este plin de negri, cei mai mulți actori sunt cu #blm tatuat pe talpă. Nu, nicidecum, am trecut peste asta, că doar știm că Vestul Sălbatic colcăia de cowboy negri.

Nu m-a supărat nici faptul că muzica este complet nepotrivită, serios, reggae într-un western? Ce urmează? Paraziții la un parastas? Este absolut pe dinafară muzica rasta într-un asemenea film, nici nu-ți vine să tai un scalp când o auzi, ci să fumezi pipa păcii.

Nici măcar faptul că-i rasist nu a fost o chestie care să mă oripileze, când ajung ăștia în White City găsesc un oraș la propriu alb, de la praful de pe drum până la culoarea clădirilor. Dacă făceau albii un film cu un Black City plin de negri și cu negru peste tot, cred că se făcea lumea țăndări. Dar așa este OK, că omul alb trebuie acum să sufere opresiuni cum au suferit negrii, că aparent cică se echilibrează balanța.

Vă întrebați atunci ce m-a deranjat, dacă am trecut peste bubele astea pe care deja le-am scris.

Apăi mă nene, dacă te numești western, dă-mi în paștele mă-tii western, adică pistolari care se duelează, confruntări sângeroase, trădări mișelești, acțiune ecvestră, ceva care să mă facă să mă simt într-un film western.

Nu este suficient să-mi prezinte doar decorurile evident false de oraș tipic al Vestului Sălbatic.

Dă-o-n tutunul meu nemestecat că m-a scos din sărite filmul ăsta.

După ce că este lung ca dracu, 80% din timp este cu nimic despre nimic, cea mai mare parte a duratei pistolarii se duelează în poeme tragice și cimilituri lirice, de parcă eram la un concurs de poezii, nu de găurit pieptul adversarilor.

Știți cât de mult vă enervează momentele din filme când personajele în loc să tragă să rezolve problema, stau de povești și de dezvăluiri de planuri malefice? Ei bine, tot ce ați văzut până acum durează cât un haiku, în The harder they fall durează cât Luceafărul.

M-am plictisit imens pentru că niște cowboy nelegiuiți o ardeau filozofic și poetic în loc, nu știu, poate cer prea mult, să se împuște.

Filmul vrea să fie mai elevat, dar ratează la greu, cred că este primul, sau printre puținele, la care am dat fast forward pentru că pur și simplu nu mai suportam dialogurile așa-zis sofisticate, dar lipsite de substanță.

V-am zis că scenariul populează filmul cu prostălăi? Nu știu cum au supraviețuit până atunci în acea poveste fictivă, că acțiunile lor din film sunt lipsite de logică.

Avem o gagică pistolară căutată care are o misiune de recunoaștere într-un oraș inamic. Ea ce plan concepe? Se duce boț în amiaza-mare fix în mijlocul ălora răi. Ce să vezi mare surpriză, este capturată. Cum o salvează gagiul? Xeroxând planul ei. Altă mare surpriză. Și el este capturat.

Sunt scene complet lipsite de logică, ratate la editare, intră șeriful într-o bodegă, scoate pipa să fumeze, apoi scena continuă fără ca el să folosească pipa. WTF????? De ce mai este acea scenă în varianta finală? Doar să creeze un fals moment de tensiune?

Ah, și să nu mai zic că oamenii nu s-au sinchisit să scoată la editare scenele în care erau la vedere clădirile false, de platou de filmare. Doamne ferește, de ce să depună atâta efort? Las` că merge și așa, că-i cu negri și n-o să aibă nimeni curajul să cârâie că-i facem imediat rasiști.

De asemenea, Colgate poate face din acest film o reclamă la pastă de dinți la cât de albi și simetrici sunt ai ăstora, apăi dacă cei din Vestul Sălbatic au dinții perfecți, noi ăștia din mileniul 3 ce scuză avem?

Și anacronismele nu se opresc aici, personajele folosesc un limbaj absolut modern, total diferit față de ceea ce se vorbea cu peste 150 de ani în urmă. N-oi fi trăit eu în perioada aia, dar tocmai ce am recitit Amintirile din copilărie a lui Creangă, jumătate din carte n-am priceput-o ca urmare a arhaismelor, în timp ce ăștia din film o ard în neologisme de parcă azi a avut loc acțiunea.

Rar mi-a fost dat să văd un film care să mă enerveze atât de mult, nu știu ce a vrut să fie, dar în mod clar nu-i western, dacă așa crede că reinventează genul, crede prost, nu te apuci să transformi roata în triunghi că mai rău faci.

Singurul aspect pozitiv al filmului este partea finală în care dă Domnul și se pun în sfârșit personajele pe cafteală autentică, sângeroasă, brutală, așa cum șade bine unui western. Ah, și o piesă șmecheră de tot când intră banii-n oraș. Care nu e reggae.

Dar atât, filmul a adunat o distribuție de excepție, practic spuma cea vestită a actorilor POC de acum, avem pe lângă cei trei pomeniți anteriori, alte prezențe precum Zazie Beetz, Regina King, LaKeith Stanfield și alții. Însă n-am putut să iau filmul în serios, este prea suprarealist, un stil nepotrivit unui western, prea se vrea a fi o copie a la Tarantino și doar finalul incandescent mă face să-i smulg 3 dinți de aur.

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

 

 

About admin

Check Also

Creed III

Creed III

Adonis se întoarce în ring odată cu Creed III. Dar fără Rocky care a dispărut …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *