The innocents

L-am găsit pe De uskyldige (The innocents) din întâmplare, căutând ceva de relaxare după o serie de filme de Oscar care m-au lăsat bosumflat.

Și m-am lovit de această producție norvegiană absolut necunoscută mie.

Hai pe cai să vedem cu ce ne încălzește acest film nordic.

🎬 Premisă

De principiu, este despre copilărie, dar nu-i deloc cea a lui Ion Creangă cu pupăza din tei și cu cireșele.

Într-un bloc de locuințe oarecare poposește o familie formată din 4 membri, cuplul căsătorit și 2 fete minore.

Zvăpăiată este cea mică, Ida, care nu prea are stare și tot vrea să iasă la joacă. Dar mă-sa nu o lasă singură, ci o obligă să o scoată la aer proaspăt și pe sor-sa aia mare, Anna, să rămână și părinții un pic singuri, să mai respire și ei.

Nu știu cum să o scriu mai elegant, Anna este retard….ăăă, este deficitară de deșteptăciune, este incompletă intelectual, este găunoasă-n glagorie. Este mai bine așa?

Așa, și De uskyldige (The innocents) ne prezintă cum 4 puradei se tot joacă ei în groapa cu nisip, așa cum o făceam și noi în copilărie. De astea 2 am zis, mai avem o indiancă, așa mi s-a părut, cu fața parcă modelată de Picasso, și singurul mascul din grup, și ăsta tot moacă de indian avea.

💭 Comentariu

Bun, și care-i toată treaba? Ce mare brânză că se joacă niște copii.

Ei bine, așa cum scrie și în premisa de pe IMDB, deci nu-i mare spoiler, unii dintre ei au un început de superputeri. Nouă ne mijesc tuleiele în chiloți și mameloanele-n tricouri, ăstora le cresc superputeri peste noapte.

Filmul este bizar și sadic, deși n-ai fi crezut citind premisa inițială, dar fiind vorba de niște copii care au o curiozitate nativă în ei, jocurile la care se dedau cresc în intensitate și în cruzime.

Este o scenă destul de greu de îndurat de iubitorii de animale, care are potențial de coșmar machiavelic. Și asta nu este nimic, fiind doar începutul.

Știți și voi perioada copilăriei, când experimentați tot felul de prostii, vă luați la harță din orice nimic, vă supărați pe vecinul că nu știu ce și nu știu cum.

Acum imaginați-vă că aveți și ceva puteri în trupul firav și nici nu conștientizați rezultatele acțiunilor voastre.

De uskyldige (The innocents) este destul de interesant, combină inconfortabil pentru spectator inocența juvenilă cu malițiozitatea morbidă, din acest amestec reieșind o peliculă care captează atenția, deși nu îți face plăcere să o urmărești.

Nu că ar fi exagerat de bolnavă, sadică, grotescă, monstruoasă, dar plasând premisa în lumea copiilor De uskyldige (The innocents) capătă o aură stranie, parcă vrei să te uiți să afli ce le mai bubuie prin cap ăstora mici care au trecut de perioada descoperitului utilității organelor intime din dotare, neavând vreun interes pentru ele, și au ajuns la experimentatul unor puteri cu potențial distructiv.

Dar, în același timp, te ia cu frisoane ceea ce vezi.

De uskyldige (The innocents) nu-i de groază, dar este îngrozitor pentru că dacă treaba cu superputerile ar fi reală, atunci cu siguranță filmul ar prezenta niște situații verosimile.

Că până să ajungem adulți competenți-n creier, suntem niște puradei prostovani, ofticoși, ranchiunoși, fără minte multă.

Mi-a plăcut modul în care este realizată filmarea, transmite o grandoare pe care De uskyldige (The innocents) nu o are, dar știe să construiască scenele de așa natură încât tensiunea începe să bolborosească și să-i sară capacul de la atâta presiune acumulată.

Copiii care joacă rolurile principale sunt teribil de buni în partiturile lor, te cufunzi imediat în micul lor univers singuratic în care sunt doar ei și oricine altcineva devine automat un intrus inamic.

Din păcate, adulții sunt de pomană, nu sunt deloc intelectuali prin deciziile pe care aceștia le iau. Poate scenariul a vrut să ne spună că părinții zilelor noastre sunt cam impasibili la educația celor mici și îi lasă de izbeliște să hălăduiască pe unde vor, atât timp cât vin seara la masă.

🏆 Verdict

Este o versiune mai creepy și mai tânără a lui The new mutants, că ăia acolo deja erau adolescenți, cei de aici nu-s atât de copți.

Nu-i vreo capodoperă măiastră, dar De uskyldige (The innocents) este suficient de original pentru a nu putea fi uitat ușor, având și potențial de a se cuibări în mintea celor mai sensibili.

De uskyldige (The innocents) are câteva momente oripilante ca urmare a ambientului în care are loc acțiunea, și m-a atras suficient de mult încât să urc 7 etaje pe scări, fără lift.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Rosemary`s baby

Rosemary`s baby

Îmi cer scuze dacă nu este tocmai în regulă să atac Rosemary`s baby având în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *