The mermaid

În 2016 Stephen Chow lua lumea pe nepregătite, mă rog China, cu filmul Mei ren yu sau The mermaid, un film piscicol cu evidente inspirații din basmele cu sirene.

🎬 Premisă

Momeala filmului constă într-un Golf Verde foarte atractiv pentru investitori, o bucată de pământ acvatic câștigată la licitație de bogătanul tinerel Xuan (Chao Deng – Shadow).

Mustăcioara corbului este un afacerist lipsit de scrupule, care are în minte doar bani și iarăși bani, ce nici măcar nu bagă-n seamă, fraierul de el, bucățica apetisantă cu craci lungi care îi tot dă târcoale, Ruolan (Yuqi Zhang), în speranța de a-și împreuna averile pentru a procrea un imperiu conglomerat.

Cu nasul pe sus și aroganța pe cele mai înalte culmi, Xuan este nepăsător la apariția unei tinere cam împiedicate și mult prea sărăntoace, Shan (Yun Lin) care vrea doar câteva momente singură cu Xuan să-i declare iubirea ei eternă.

Numai că Shan nu-i un om oarecare, de fapt nici nu-i ființă umană, ci este, pam-pam, tremură râma-n cârlig, o sirenă. Dar nu-i deloc o sirenă obișnuită, ci una asasină, al cărei scop este spintecarea definitivă a lui Xuan pentru a opri distrugerea habitatului natural al sirenelor, distrugere cauzată de exploatarea ordonată de magnatul chinez.

💭 Comentariu

The mermaid este un film cu un mesaj ecologist livrat fără menajamente și nu este greu de imaginat la ce se referă, anume la mătrășirea într-un ritm accelerat a faunei marine de către apetitul tot mai mare al oamenilor de a scoate bani din apă sau de a se înfrupta pe săturate cu haleală acvatică.

Dar acest mesaj care dăinuie pe tot parcursul filmului este îmbrăcat sub forma unei comedii trăsnite, ce pare că se adresează mai mult celor mici. Însă doar pare.

The mermaid, în ciuda scenelor pline de panaramă amuzantă și caterincă uneori ieftină, alteori inteligentă, este un film mai serios decât vezi la suprafață.

Într-adevăr, în centrul filmului este o previzibilă poveste de dragoste, hai nu fiți bosumflați, că n-am dat niciun spoiler, ați văzut Mica sirenă, știți despre ce este vorba.

Trebuie însă să vă puneți costumul de scafandru și să înotați mai în adâncul oceanului narativ pentru a descoperi ceva cu adevărat tulburător, care vă va oripila prin imaginile devastatoare prezentate, dar vă va și deschide ochii cu niște replici menite a vă îngheța sângele-n vine.

Stephen Chow reușește o combinație stranie de comedie ridicolă infantilă cu acțiune violentă de și adulții vor avea probleme să o urmărească, tonul (nu, nu-i o glumă cu pești) fiind cam alunecos și evaziv, când o ia într-o direcție, când subit se duce în cu totul altă atmosferă.

Nu am pus botul la mămăliga oferită în perioada navigării în zona comică, erau niște glume ușurele bazate în special pe polaritate, adică una ni se spunea, ca apoi imediat se făcea ceva total opus.

Nu știu cum a reușit The mermaid să treacă de cenzura partidului comunist, că-s dume neobrăzate, cu o evidentă tentă sexuală, uneori deloc subtilă, ba chiar se face aluzie și la homosexualitate.

În schimb, am fost agățat în cârlig când The mermaid a decis să treacă la partea serioasă și de pe la jumătate, când treaba deja se împuțise (mă abțin să apelez la o glumă pescărească derizorie), am fost captivat de direcția spre care navighează filmul.

Nu plantați încă nada că n-am pomenit de partea tehnică. Aici The mermaid, în clasicul stil al filmelor chinezești care nu-s pe extravaganță, deși a avut un buget generos, nu impresionează prin efectele speciale, iar bucățile cu sirenele nu-s atât de pregnante încât să deranjeze prin CGI-ul cam învolburat și subțirel pe alocuri. Uneori excelează, alteori îți freamătă nările la cât de nasol arată.

Are, totuși, momente interesante, să le zic așa, când sirenele ne arată de ce sunt în stare, mai ales bunica sirenă care stă bine pe musculatura cozii cu o anvergură impresionantă.

Că mai uită Shan să meargă cu pași mici (deoarece, luând-o logic, altfel nu poate din punct de vedere anatomic), că se mai răscrăcărează din când în când (deși coada nu îi permite asta, deci lucru imposibil pentru o sirenă), ce să zic? Erori tipice din neatenție, lipsă de interes, lene și dormit în post la editare.

Hai că nu vă las chiar așa pe uscat, trebuie să pomenesc de cele două prezențe feminine superbe cu care ne clătim ochii din toate pozițiile de ți se îndulcește toată saramura.

🏆 Verdict

The mermaid nu-i deloc vreun punct de reper când vine vorba de filme cu sirene, fiind doar decent per ansamblu, nu sparge vreun baraj al originalității, dar este plăcut de urmărit dacă nu ești deranjat neapărat de poantele cam fără gust.

M-a enervat un pic comedia nesărată, dar a compensat partea serioasă și brutală dinspre final, și cu jumătatea secundă o să rămân în memorie, acolo fiind înghesuite și momentele emoționante.

Ca fapt interesant, pentru o bună bucată de vreme The mermaid a fost cel mai șmecher film la box-office în China până l-a naufragiat Wolf warrior 2.

Termin aventura apoasă fără a copia stilul pescăresc de a exagera captura și hrănesc The mermaid cu 7 pui prăjiți.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Fighter in the wind

Fighter in the wind

Am urmărit Fighter in the wind (Baramui paiteo) în urma unei recomandări primite în ceea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.