The unbearable weight of massive talent

The unbearable weight of massive talent, ce titlu talentat și greu de pronunțat, este un film cu Nicolas Cage (Face/Off).

Înainte de a ofta și de a pufni a lehamite, că doar știm în ce cocini cinematografice s-a cam scăldat Nicu` lu` Cușcă în ultimii ani, hai să nu preopinăm până nu vedem ce hram poartă.

🎬 Premisă

În The unbearable weight of massive talent rolul jucat de Nicolas Cage este chiar Nicolas Cage (The rock).

Câștigător de Oscar pentru actorie, dar căzut în patima cheltuielilor imense cauzate de toate prostiile cumpărate, Cage acceptă toate mizeriile de roluri pentru că actoria-i o slujbă și are nevoie de salariu.

Însă când ajunge la fundul butoiului, impresarul său Fink (Neil Patrick Harris – 8-bit Christmas) îi propune ceva mai bizar, dar bine plătit.

Să accepte invitația unui interlop spaniol, Javi (Pedro Pascal – The bubble) de a petrece câteva zile pe domeniul acestuia.

Jignit la început de această propunere, Cage acceptă când află că plata este de un milion de dolari, iar cămătarii îi bat la ușă.

La mijloc se mai bagă și CIA, cu o treabă periculoasă pentru Cage, intervine și un scenariu de film, iar lucrurile degenerează destul de rapid în această comedie.

💭 Comentariu

Filmul ăsta ca visul unui meme transformat în lungmetraj, pentru că asta reprezintă The unbearable weight of massive talent, un bazin imens de meme-uri, un film meta cu un fir narativ meta cu glume meta în care Cage își îmbrățișează statutul de generator de poante cu privire la cariera lui actoricească scufundată în abisul datoriilor.

Cage n-are nicio reținere în a se lua în bâză cu privire la deciziile dezastruoase pe care le-a luat de-a lungul carierei.

În același timp, contracarează cu o aroganță impertinentă demnă de o divă fițoasă și nici măcar nu poți să-l condamni pentru asta.

Și această combinație inedită generează destule momente în care râsul este actor principal, interpretând roluri de la caterincă bengoasă la celebra dărâmare a zidului cu numărul patru.

Comedia este ingredientul principal din The unbearable weight of massive talent și pot spune că este una reușită, dar trebuie să ai ceva cunoștințe despre filmele în care a jucat Nicolas Cage, altfel o să cam ragi la măgarul la Polul Nord, neînțelegând ce cauți prin peisaj.

Oho, și respectul meu pentru Cage a urcat câteva trepte, pentru că se ridiculizează chiar neașteptat de mult, luând în colimator niște roluri infame care l-au transformat în batjocura Internetului. Chiar că are niște cojones de o greutate insuportabilă.

Aplaud trailerul pentru că n-a lăsat să transpire niște scene demne de reputația lui Cage, pe cât de exagerat este el în interpretările sale, pe atât de nebunești și chiar „watafiste‟ sunt respectivele momente.

Dar The unbearable weight of massive talent nu se bazează doar pe acest giumbușluc scenaristic, vine și cu o poveste interesantă, bine închegată, care nu lasă niciun moment fad și plictisitor să evadeze înspre ecran.

Mai tot timpul ai parte de scene captivante, fie că este vorba de miștocăreala pe care Cage și-o aplică singur, fie că discutăm de evoluția bromance-ului dintre Cage și Javi, fie că suntem aruncați în mijlocul unei acțiuni decente, că doar de asta se bagă pe fir și CIA, filmul știe să ne mențină interesul într-o alertă permanentă, fără să ne și obosească.

Trebuie să admit că dacă nu era acest tertip, cu Cage fiind Cage, și doar interpreta un actor inventat, filmul nu ar fi primit atât de multă atenție, pentru că nu mai avea același farmec și povestea era analizată mai profund pentru a descoperi că nu-i decât una normală și fără prea multe sforțări de originalitate.

Însă modul în care a fost gândită aduce un strop zdravăn de imaginație și am râs o grămadă, m-am distrat copios, am percutat la relația dintre Cage și Javi, m-am și întristat pe alocuri pentru că filmul prezintă și aspecte mai sumbre din viața lui Cage.

Parcă știind că-s mare fan Con Air, filmul mi-a dat KO pentru că începe fix cu faza de final a acelei pelicule, cu tot cu How do I live, și instant m-am înmuiat și m-am transformat în spaghete umane, pentru că m-a lovit direct în suflet.

Odată cu The unbearable weight of massive talent, Nic Cage își cimentează rolul de actor atât excelent (are un Oscar cu numele lui), dar și over the top (prea multe roluri pentru a le enumera), care n-are grețuri în a se deda la cele mai inapte scenarii, dacă asta îi asigură o pâine pe masă, însă talentul nu are cum să și-l piardă, demonstrându-l și prin producții care merită toată atenția, precum recentul Pig și, de ce nu, acest film.

Pe mine m-a impresionat și Pedro Pascal, că nu-i foarte ușor să joci rolul unui fan al lui Cage, interpretând alături de Cage, iar privirea uimită și drăgăstoasă, deopotrivă, din ochii lui Pascal contribuie la senzația de ciudățenie călduroasă pe care o emană filmul.

🏆 Verdict

Având în vedere contextul din film, mă așteptam la mai multe cameo-uri celebre, dar am rămas cu pofta în cui.

Și ca un alt mic aspect negativ, povestea este previzibilă nu prin deznodământul acțiunii întreprinse de CIA, ci chiar prin finalul mai mult decât meta care era destul de evident, pentru că nu-i prima oară când este folosit.

Cât despre partitura lui Cage, n-avem decât să speculăm, pentru că nu știm cu exactitate care este realitatea, fie Cage îl joacă pe Cage cel adevărat, fie o versiune caricaturizată a lui, una imaginată de public pe care Cage a acceptat-o cu brațele deschise.

Oricum ar fi, The unbearable weight of massive talent este unul dintre cele mai bune filme în care Cage apare în anii recenți. Zic doar apare, pentru că nu știu dacă a interpretat cu adevărat sau doar a fost el însuși.

Incitant, distractiv, amuzant, emoționant, chiar tulburător pe alocuri, dar și previzibil și prea insistând pe sămânța primordială care a dat naștere filmului, The unbearable weight of massive talent mă determină să-i revizuiesc de 8 ori scenariul.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Naked

Și eu când mi-o caut, apoi mi-o fac cu mâna mea. Parcă dinadins le găsesc. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.