Secretul lui Zorillo

Netflix m-a prins în mrejele sale cu Secretul lui Zorillo, acest blockbuster al comediei românești din 2022.

Cum în perioada lui în cinematografe am avut alte interese, l-am descoperit acum pe Netflix.

🎬 Premisă

Acțiunea din Secretul lui Zorillo ne poartă prin vremuri dacice când, împinși de la spate de a scăpa de invazia romană, strămoșii noștri își îndreaptă rugile către Zamolxis pentru o salvare miraculoasă.

Supraviețuirea semințeniei noastre zace-n mâinile unui trio format din Zdrelos (Văru` Săndel – Pup-o, mă!), Zorillo (Alin Panc – Pup-o, mă 2! Mireasa nebună) și Bezmetis (Iulian Ilinca), două treimi din Pup-o, mă!, plus Frankfurt din Vacanța Mare.

Însă găsirea iluzoriului pârș argintiu care le-ar rezolva problemele se dovedește una deosebit de dificilă.

Nu doar că romanii colcăie la fiecare colț de stradă pietruită, asta n-ar fi marea lor problemă, dar impedimentul principal este că ai noștri protagoniști au creierul mai bolovănos decât rocile montane.

Se mai procopsesc și cu vizita noului împărat Hadrian, că ăla vechi, Traian (dacă ați auzit de el), tocmai s-a lansat către paradis, lăsându-i pe alții să-și bată capul cu dacii deloc obedienți.

💭 Comentariu

Cum n-ați auzit de Secretul lui Zorillo? Hai măi, că a rupt în box office, având incredibilele încasări în cinematografe de 11.700 de dolari. Nu, nu din vânzarea de semințe la intrare, ci din bilete.

Ideea filmului este una copiată din comediile franțuzești a la Asterix și Obelix sau mai recentul RRRrrrr!!!, neavând nimic original în ea.

Plagiatul ăsta n-ar fi nicio crimă, că doar sunt reciclate ideile pe bandă rulantă, muza inspirației fiind de mult sleită de puteri și dusă pe alte meleaguri.

Partea nasoală este că scenariul este unul dintre cele mai leneșe posibile, a crezut că este suficient aducerea unor elemente moderne în perioada de acum 2000 de ani și gata, umorul este garantat.

Atenție, anacronismele sunt peste tot, dar este ceva intenționat, însă prost implementat pentru că totul pare că a fost dus până la jumătate apoi abandonat în cel mai pur stil românesc, neavând inteligența necesară de a finaliza scena sau gluma pe cai mari.

OK, avem telefoane mobile, dar nu se vede nicăieri vreun turn de telefonie care să justifice funcționarea lor. Există și curent electric, dar nu zărim niciun stâlp de electricitate care să aducă un strop de credibilitate acestui melanj dintre prezent și trecut.

Totul se rezumă la: „Ha, uite telefoane pe timpul lui Burebista, râdeți mă, că e faină gluma‟.

Apreciez dorința de a crea o parodie sofisticată, că nu prea avem așa ceva în România, dar rezultatul final este unul catastrofal din acest punct de vedere.

Glumele sunt acolo, cel puțin sâmburii, dar n-a avut nimeni glagorie suficientă pentru a planta respectivele răsaduri să cultive niște poante cu adevărat amuzante.

Parcă mă uitam la scheciuri de acum 20-30 de ani în care atracția principală era reprezentată de moacele de proști incurabili pe care le făceau cei care se scremeau pe scenă.

Așa și în Secretul lui Zorillo, baza este prosteala emanată de personaje atât prin privirile bovine, cât și prin replicile tembele și prin acțiunile stupide la care se dedau.

Sunt glume despre pandemie, despre vreme, sunt trimiteri meta către personalități cu care avem de-a face aproape zi de zi, o dă și în Deadpool, cu replici menite să spargă al patrulea zid, personalele fiind conștiente că fac parte dintr-un film.

Chiar se face caterincă în acest sens, dar nimic inspirat, poantele sunt insipide, sărace în conținut, lipsite de vreun intelect anume, ba chiar o glumă slabă devine laitmotiv, fiind repetată de câteva ori, în ideea că la un moment dat vom zâmbi.

Încearcă să fie profund scenariul (apropo, este plin de cacofonii, oarecum de iertat, suntem în Dacia, nu în Academia Română), dar este la fel de subtil ca țâțele Mariei Magdalena. Nu, nu-i blasfemie, nu mă refer la cea din Biblie, ci la „diva‟ de Instagram de aici: @1800leavemaryalone. Nu vă pun poze, că vă traumatizez.

Se încearcă generarea unui umor și de nume, prin stâlcirea unor cuvinte și transformarea lor în unele cu rezonanță latină, dar totul emană proverbiala lene autohtonă, dacă punem sufixul „us‟ unor cuvinte nasoale, gata, sigur oamenii vor râde. Ei bine, nu, nu au râs.

Dar, că nu-s atât de infect în cuvinte, există și un dar de bine, a fost o glumă la care m-a pufnit râsul, una singură, și o poantă meta amuzantă, nu foarte inteligentă, că pe asta o spunea un oarecare de pe stradă dacă îl puneai să-ți zică o dumă pe loc despre un anume meteorolog, dar m-a făcut să icnesc un pic.

Partea de actorie scârțâie, în afară de câțiva care sunt obișnuiți cu asemenea producții, ceilalți, de fapt celelalte, sunt fufe cu botic botoxat adunate de prin studiouri muzicale sau de videochat care n-au nicio treabă cu actoria reală, poate prin alea porno să-și găsească locul.

Dar, mă rog, de gustibus non est disputandum (că tot suntem în epoca limbii latine), fiecare cu preferințele lui.

În rest, ce ar mai de spus?

Peisajele sunt faine, filmul se aude bine, neașteptat de bine, deși asta n-ar trebui să fie o laudă, ci ceva normal. Iar muzica are prea multă Macarena în ea. Și cam atât.

🏆 Verdict

Filmului Secretul lui Zorillo (chiar, care-i secretul lui până la urmă?) îi lipsește cu desăvârșire farmecul comediilor după care a împrumutat miezul narativ, de vină fiind scenariul care a vrut, dar n-a putut. Hăhăiala nu prea mai ține în zilele noastre.

Nu este de ajuns doar ideea, trebuie să fii capabil să o transpui și într-un scenariu competent, să o dezvolți cum trebuie, să gâdili muza să-ți dea inspirație divină.

Ori în Secretul lui Zorillo domnește banalitatea searbădă, fără vreun gust victorios.

Culmea este că putea ieși ceva de laudă dacă la cârmă erau oameni care se pricepeau la umor, însă Secretul lui Zorillo a dat rateu încă de la decolare, dovadă fiind și performanța jenantă din cinematografe.

Nu pot spune că-i atât de prost încât să mă deranjeze la stomac precum producțiile infecte ale celor de la 5Gang, dar nu-i nici vreun elixir salvator, așa că trimit în Dacia pentru o invazie rapidă doar 4 legiuni romane.

Cică ar urma partea a doua, dar oare cine mai finanțează sequelul având în vedere dezastrul din box office al primului? Poate Netflix, că altcineva n-ar fi atât de idiot să își pună banii la bătaie, știind sigur că îi va pierde.

2 out of 5 stars (2 / 5)

 

Ce mi se pare mai trist este faptul că și subtitrarea Netflix este pe măsura inteligenței scenariului, la așa film au pus un analfabet să facă subtitrarea.

Vă las mai jos niște exemple de eșec educațional.

 

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

About admin

Check Also

Naked

Și eu când mi-o caut, apoi mi-o fac cu mâna mea. Parcă dinadins le găsesc. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.