Toubab

ToubabPRI 086

Pe HBO Max am dat, la recomandarea Cinefilia, peste Toubab, un film german din 2021.

 

🎬  Toubab – Premisă 🕮

Protagonistul filmului este Babtou (Farba Dieng), un neamț de origine senegaleză, care iese de la pușcărie. N-apucă bine să miroasă gustul libertății, că intră instantaneu în belele.

De data asta statul german nu mai are chef să-l țină pe haleală de trei ori pe zi și cu chirie gratis, așa că găsește un motiv de a-l expulza în câteva săptămâni din țară.

Deși născut și crescut în Germania, Babtou n-are pașaport, doar permis de ședere.

De aici apar o serie de complicații pentru el deoarece Babtou va încerca să găsească diverse metode pentru a rămâne în țară. Că doar ce să facă-n Senegal?

Una dintre acestea fiind căsătoria.

Însă cu cine? Că nimeni nu-l iubește.

Sau???

 

💭 Toubab – Comentariu 🍿

Premisa filmului nu-i născută chiar ieri, deoarece producții cu căsătorii de conveniență au fost destule, îmi vine în minte I now pronounce you Chuck & Larry care-i realizat cam pe același sistem.

Unde păcătuiește grav filmul, și mi se pare impardonabil, este la calitatea personajelor principale.

Sunt niște tineri certați în permanență cu autoritatea, care fac numai boacăne sinonime cu încălcarea legii și nici măcar nu realizează că au un comportament prostesc.

Ei trăiesc cu impresia că așa este normal, să blocăm intersecții că ni s-a sculat de petrecere, să bem ca porcii și apoi să facem gălăgie, să mai vindem un pic de droguri, că nu-i mare bai, să ne dăm la curcanii cu uniformă să părem șmecheri.

Toate astea sunt făcute de personaje principale pe care ar trebui să le îndrăgim și să fim alături de ele.

Toubab

 

Mie nu au reușit să-mi cultive prea multă empatie pentru că își meritau cu vârf și îndesat pedepsele, nici eu nu aș vrea pe cineva în ograda mea care să recurgă în permanență la asemenea tâmpenii.

Deși trec prin destule peripeții care îi fac mai umani și mai înțelegători, tot n-am putut nutri prea multe sentimente pozitive pentru ei.

Dacă puteți trece peste acest aspect, atunci Toubab este un film drăguț care vine la pachet cu niscai momente umoristice, dar destul de firave.

Pare mai mult o dramă despre modul în care persoanele de altă orientare sexuală decât cea împământenită drept normală sunt tratate.

Și se joacă un pic și cu statutul imigranților din Germania.

Aici nu-mi dau cu părerea, că văd doar din afară, nu-s versat pe acest subiect, dar am putut observa că nu-s pictați în cele mai favorabile tușe persoanele care nu se încadrează în tiparul arian.

Însă să nu credeți că Toubab este rasist, că nici blonzii cu ochi albaștri ce ar purta cu mândrie zvastica-n piept nu-s mai breji în acest film.

 

🏆 Toubab – Verdict 👍 sau 👎

Când vine timpul să trag linie, nu pot spune că filmul mă determină să-i acord prea multe vize de intrare în țară.

Nu-i suficient de comic încât să râd în hohote, dar nici prea dramatic să mă apuce vreo jelanie mortuară.

Abordarea acestui subiect putea fi una mai îndrăzneață, însă se rezumă la niște platitudini lipsite de orice risc narativ.

Mi s-a părut că joacă la siguranță, nedorind să scormonească prea mult prin această tematică bogată în motive de ură rasială nejustificată și de homofobie prostească nedemnă de o specie, chipurile, evoluată.

Eu unul, că atât pot la momentul actual, am să-i confecționez doar 6 pașapoarte.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Le salaire de la peur

Le salaire de la peur

PRI 089 Le salaire de la peur este un film de acțiune francez din 2024 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *