Toy story 4

Toy story 4

Au trecut aproape 9 ani de la cel mai recent Toy story, filmul  care părea că a încheiat o trilogie perfectă, dar Disney trebuie să facă bani și să mai vândă niște jucării, așa că, spre surprinderea tuturor, povestea continuă cu Toy story 4.

Am pe site recenzia primului Toy story, o animație magnifică și care a ridicat standardele în acest domeniu la un nivel foarte înalt.

Oare Toy story 4 a reușit să fie o continuare meritorie a acestei francize?

Să vedem însă în ce constă povestea din partea a patra a epopeii jucăriilor însuflețite.

Începem cu un flashback, cu despărțirea lui Woody de Bo Peep, păstorița delicată, plecată pe alte meleaguri. Apoi trecem rapid printre ani și ajungem în prezent, cu jucăriile lui Andy trecute în posesia lui Bonnie care crește și ea și ajunge la grădiniță.

Aici, pentru a-și omorî timpul în prima zi, îl creează pe Forky, un simulacru de jucărie formată dintr-o furculiță de plastic, niște gumă și sfoară colorată, dar care devine rapid favorita fetiței.

Nu trece mult timp și nou creata jucărie capătă și ea viață, spre surprinderea întregii trupe în frunte cu Woody. Însă Forky, ca un nou născut, este dezorientat, lovit în plex de o criză de existență și nu știe care este rostul lui în această lume nouă, singurul lui obiectiv fiind acela de a ajunge la gunoi, considerându-se gunoi. Este luat de către Woody sub aripa lui protectoare, dar în timpul unei călătorii, Forky se pierde de restul jucăriilor, generând astfel o serie de aventuri care de care mai zgubilitice și năstrușnice, dar și periculoase, în încercarea lui Woody & Co să-l recupereze pe Forky pentru a nu o dezamăgi pe Bonnie.

Pe parcursul acestor aventuri ne întâlnim cu personaje noi și drăgălașe, revedem jucării vechi de mult pierdute, totul într-un film ca la carte, căruia nu ar fi trebuit să îi găsesc cusur.

Dar, pentru că pentru mine a existat un mare dar, lui Toy story 4 parcă îi lipsește ceva, și anume emoția.

Special am călătorit să văd varianta subtitrată, pentru a nu pierde ceva din magia filmului, dar oricât porunceam sufletului să verse lacrimile de rigoare spre final, nu am reușit să fiu emoționat, deși modul în care se derula povestea cerea asta. Poate nu este vina filmului, ci a mea, cert este că nu mi-a trezit emoțiile la care mă așteptam.

Scenariul este unul destul de amuzant, poate cel mai ilar dintre toate filmele Toy story prin personajele nou introduse precum Duke Caboom (Keanu Reeves), un motociclist cascador canadian lipsit de încredere sau cuplul Ducky-Bunny (Key și Peele), două jucării de pluș siameze ce fac deliciul publicului.

În Toy story 4 nu avem un personaj negativ, cel puțin nu unul cu adevărat rău. Și mă abțin să spun mai multe.

Filmul este foarte antrenant, cu multe secvențe alerte, uneori chiar destul de tensionate mai ales pentru cei mici, Woody și ai lui având de-a face cu o pleiadă de păpuși terifiante ce aduceau, prin mișcări și comportament, cu o invazie zombie.

Așa cum șade bine unei producții Pixar, Toy story 4 este doldora de mesaje adulte, este în primul rând despre maturizare, despre lăsatul trecutului în urmă și atacat cu încredere și speranță viitorul, despre descoperirea sinelui și înfăptuirea acelor activități care ne fac fericiți și alte asemenea teme care vor zbura cu viteză maximă peste scăfârlia celor mici care se vor distra de minune la năzbâtiile la care se dedau jucăriile pline de viață.

Nici măcar Toy story 4 nu scapă de molima feminismului destul de forțat pentru că o reîntâlnim pe Bo Peep, dar complet schimbată, de la o jucărie cuminte, gingașă, acum avem de-a face cu un adevărat Indiana Jones feminin. Am înțeles ideea din spatele acestei transformări drastice, dar este complet lipsită de logică în acest univers imaginat de Pixar pentru că-și încalcă propriile reguli. Dacă introduceau un nou personaj cu aceleași caracteristici ar fi fost mai normal. Să nu mai zic că anumite personaje au un comportament contrar cu ceea ce am fost obișnuiți, de parcă scenariștii au uitat că există alte 3 filme anterioare.

Povestea devine încâlcită pentru că are prea multe fire narative, multe dintre personajele din primele 3 filme trec pe plan secund și sunt de pomană aici, consider că Toy story 4 trebuia să se concentreze asupra unei singure povești, nu să îngrămădească atâtea scenarii într-un singur film pentru că devine confuz pe parcurs și ne bombardează cu atâtea personaje care, chiar dacă drăguțe, nu sunt suficient dezvoltate într-un timp atât de scurt.

Fiind vorba de Pixar, nu prea am ce comenta despre partea tehnică, una cu adevărat ireproșabilă, așa că nu mai insist.

Toy story 4 este distractiv per total, drăguț, dar nu se ridică nici pe departe la calitatea de la care mă așteptam de la film care poartă un asemenea titlu.

Deși vizual este superb, are o coloană sonoră interesantă și destule glume amuzante, Toy story 4 nu a reușit să mă emoționeze mai deloc și povestea este cam împrăștiată, încercând să alerge după mai mulți iepuri deodată.

Chiar îmi pare rău, dar nu pot să îmi calc pe inimă pentru mai mult de un 7, mi s-a părut că filmul nu a apărut pentru că a existat o idee sclipitoare, ci pentru că trebuia să apară deoarece money, money, money….

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

My neighbors the Yamadas

My neighbors the Yamadas

Hôhokekyo tonari no Yamada-kun, nah, jucați-o p-asta. Hai să vă scutesc de un chin, este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *