Tumbbad

De Tumbbad am dat din întâmplare urmărind pe YouTube un clip video cu reacții la diferite efecte speciale. Și unul din clipurile analizate provenea fix din Tumbbad. Și acum urmează bromura pentru mulți, deși nu este cazul, Tumbbad este un film indian. Însă este unul scurt, de o durată considerată normală și nu are cântece ce-ți clatină mintea.

Povestea din Tumbbad este fermecătoare pentru că filmul este unul mitologic, bazat pe scrierile antice indiene, iar subiectul este fascinant, cel puțin pentru mine, pentru că provine dintr-o cultură destul de puțin cunoscută. Subiectul este Zeița Prosperității, divinitatea care a născut 160 de milioane de Dumnezei, dar primul născut, Hastar, i-a rămas cel mai apropiat inimii. Însă Hastar se dovedește un nenorocit care vrea să fure tot aurul și toată mâncarea. Reușește să pună mâna pe aur, dar este împiedicat să ia și haleala.

Și pornind de la această povestire mistică, Tumbbad construiește o poveste în etape, pornind din 1918, apoi făcând două salturi temporale  semnificative, de peste o decadă fiecare. În prim plan se află Vinayak, în diferite ipostaze ale vieții (copil sărac, adolescent doritor de faimă, adult cătrănit) care vrea cu orice preț să pună labele pe averea lui Hastar, considerând că nu este doar un basm această istorisire, ci chiar o realitate, iar bănetul este dosit într-o mănăstire izolată din Tumbbad acolo unde mama lui are grijă de un mare duhovnic.

Mit sau realitate? Tumbbad are răspunsul.

Filmul are un farmec aparte, unic prin prospețimea premisei și modul alegoric în care povestea este transpusă pe ecran.

Nu m-am informat în prealabil, dar după ce am urmărit filmul, m-am interesat cam cât a costat producția. Și am rămas stupefiat să aflu că a costat doar 700.000 dolari. Și tot nu pot să cred că acesta este prețul filmului.

De ce spun asta? Pentru că Tumbbad, chiar dacă nu este un film de acțiune fulminantă, are câteva scene cu veritabile tente horror ce au necesitat efecte speciale și nu or fi ele etalon în acest domeniu, dar sunt eficiente. Sunt folosite foarte multe efecte practice și bleah, nu avem parte de parcimonie când vine vorba de elemente de groază.

Nu că bagă teroarea-n tine de nu mai poți dormi decât ziua cu soarele-n față, însă creează câteva scene scârboase care te fac să tresari cu ajutorul unor tertipuri simple, nesofisticate (voci umane care nu sună cum trebuie sau profeții înfiorătoare), dar bine folosite și eu unul mă declar satisfăcut.

Sunt prezente și câteva cadre originale, născute din imaginația debordată care vine la pachet cu o asemenea elucubrație mitologică, și am rămas impresionat de anumite torturi (să le zic așa) la care sunt supuse personajele ca urmare a propriei prostii.

Piesa de rezistență mi s-a părut a fi timpul petrecut în pântecul divinității primordiale.

Tumbbad este și dramatic pentru că nu este o simplă poveste despre zeități plăsmuite de-o minte săracă, este și o satiră picantă cu privire la conflictul dintre ceea ce crezi că-ți dorești și ceea ce ai cu adevărat nevoie. Duce un pic cu gândul la Aladdin unde duhul își bate joc de dorințele oamenilor pentru că ele nu sunt deloc explicite și, în realitate, nu sunt atât de inteligente pe cât am crede.

Și aici avem parte de o lecție de moralitate cu privire la bogăția care corupe până și cele mai simple suflete, iar dorința de mult, tot mai mult, are efecte devastatoare asupra neputincioasei minții umane, sclava materialului, fără cale de salvare, damnată la un chin etern în perpetua ei încercare de a se minți că aurul reprezintă țelul suprem în viață.

Tumbbad are și câteva momente în care stagnează și povestea deraiază un pic de pe șinele scenaristice și se scaldă în apele învolburate ale dominației britanice, timp în care mi-am pierdut interesul și mă rugam de film să revină la povestea de bază, la Hastar, la imortalitate, la Zeița Prosperității și la pântecul ei cel generator de teribile monstruozități.

Nu sunt mari vedete în film, gen vreun actor ce are în buletin și numele de Khan, dar asta nu are nicio relevanță, nu actorii fac filmul aici, ci povestea.

Tumbbad arată excelent pentru disponibilitățile financiare avute la îndemână și dacă mai zic și cine a creat coloana sonoră, Jesper Kyd, cel din spatele muzicii din unele jocuri precum Hitman, Borderlands sau Assassin`s creed, atunci poate v-am convins să-i dați o șansă acestui Tumbbad care pentru mine se situează la 8 monede de aur.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Howling

A venit timpul să-mi înfig colții în Howling (Ha-wool-ling), titlul din paranteză dând de gol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.