Two

Two sau Dos (pe spaniolă, bre, nu pe română) s-a aciuiat pe Netflix și nu s-a chinuit prea mult să mă convingă să-l văd pentru că premisa este una destul de scabroasă.

Scenariștii s-au uitat cu admirație la The human centipede, dar cum era pandemie, miriapodul uman a fost transformat aici într-un duo contopit chirurgical.

David (Pablo Derqui, ăsta e dat dracului, a jucat și în Dos de dos) și Sara (Marina Gatell) se trezesc amnezici și despuiați într-o încăpere străină, fără a se cunoaște unul pe altul. După mirarea și țipetele de rigoare (m-ai violat boule, ce mătărângă mișto ai / nu te cunosc vaco, stai bine pe mameloane), cei doi fac o descoperire înfiorătoare, nu se pot dezlipi unul de altul, nu că ar fi magnetism puternic între ei, ci sunt cusuți la nivelul abdomenului.

Filmul este foarte scurt, are 71 de minute cu tot cu creditele de final, așa că protagoniștii n-au timp de lamentat, trebuie să intre în armonie și să se sincronizeze trupește și intelectual pentru a-și da seama cum au ajuns în această situație și cine le poartă sâmbetele într-un așa hal încât i-a lipit mai ceva ca timbrul de plic.

Two pare o combinație de The human centipede și Gerald`s game, cu ideea sinistră din primul și locația minimalistă din al doilea, iar rezultatul este de-a dreptul unul bizar, orice se poate spune despre Two, că vor fi păreri împărțite, dar toți vor cădea de acord că filmul este straniu și deloc plăcut de urmărit.

Cred că este prima oară de când casc gura la filme când o producție are mai mulți scenariști (4) decât actori (3). Din nefericire pentru el, are 4 și cam degeaba pentru că povestea pare că a fost construită în sens invers, cineva a avut o idee miștocară de final și cam atât, nu a știut cum să ajungă acolo prin intermediul unui fir narativ captivant.

De ce scriu asta? Pentru că se simte că Two n-are miez suficient pentru un lung metraj, tot ce se petrece până la marea dezvăluire pare de umplutură, doar să treacă timpul și să se laude ăștia 4 cu marele twist de la final.

Nu are nimic inteligent în el, nu dă șansa spectatorului de a-și etala talentele detectivistice pentru că scenariul nu oferă firimituri de informații necesare rezolvării misterului.

Se tot învârte filozofic în jurul cozii cifrei 2, făcând pe Wikipedia cu noi și prezentându-ne semnificațiile matematice și religioase ale lui 2, dar cam atât, nimic de ajutor pentru spectator.

Iar personajele nu sunt cele mai strălucite, nu zici că împart abdomenul, ci că au tăiat pe din două un creier pentru că n-au prea multă minte.

Mă oftic că filmul nu strălucește pe partea de glagorie pentru că altfel are o atmosferă grotescă, nu mă așteptam să mă facă să mă zvârcolesc în interior atât de mult, taman eu, versat în cele mai scârboase filme de groază viscerală. Dar Two are ceva în el care m-a impulsionat să mă simt inconfortabil, mai ales că regizorul Mar Targarona (Secuestro) nu se sfiește să țină camera de filmat foarte aproape de locul cu pricina al uniunii forțate.

Iar personajele sunt puse în câteva situații stânjenitoare care țin de natura noastră cu care nu ne putem pune, dar rămân rușinoase și repulsive odată ce ai imaginea de ansamblu țesută în totalitate.

Plus de asta, toate hainele celor doi se rezumă la două prosoape, sper că nu i-a luat vreo răceală la plămâni, că-s doi goi pe tot parcursul filmului, am văzut mai puțină goliciune în filme cu +18 decât în Two.

Din punct de vedere tehnic are prea multe momente editate execrabil în care se vede clar că actorii sunt separați pentru că anatomic nu puteau realiza anumite acțiuni care să fie posibile în contextul cusăturilor din jurul abdomenului.

Și cum spuneam anterior, cele mai multe dintre deciziile luate de niște oameni maturi sunt tulburător de stupide de până și un bebeluș fără dinți în gură ar râde de cât de proști sunt ăștia doi.

Mă înDOIesc că s-ar simți cineva bine urmărind Two pentru că nu sunt motive reale, premisa-i misterioasă, dar atât, singurul aspect strălucitor ar fi dezvăluirea de final, nu că ar avea multă logică, dar este bolnavă din cale afară.

Hai că m-am săturat de câtă piele am văzut într-un film și m-a mai și traumatizat cu matematica perfectă a lui 2, așa că mă apuc de calculat, 2+2, 2×2, 22, orice fac tot 4 este rezultatul final.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

I saw the devil

Ang-ma-reul bo-at-da, și nu, nu am dat drumul laptopului pe scări și a ieșit bălmăjeala …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.