Anul Nou Chinezesc este prilej de filme pline de kitsch și Vanguard nu face excepție de la acest trend. Regizorul Stanley Tong l-a luat de-o aripă pe Jackie Chan (Viy 2, The foreigner), care nu-i străin de răgălii de filme, și l-a plantat fix în scaunul unui șef de agenție de securitate al cărui nume este Vanguard, al agenției, nu al șefului.
Una din misiunile agenției, aparent singura, este aceea de a-l proteja pe Qin, un mare mahăr doldora de cașcaval, pe care a pus ținta tătucul negativ din film, un arab mânat de răzbunare, dar și dornic de încasat ceva avere de care Qin l-a văduvit. Și nu doar de mulți bani l-a văduvit Qin, dar restul rămâne de povestit pentru data viitoare.
Ăștia din Vanguard își fac meseria prea bine, încât bagabonzii musculoși n-au noroc cu Qin, așa că își îndreaptă atenția asupra fetei acestuia, Fareeda (Kate Hawkins) care stă bine de tot la capitolul frumusețe.
Amu`, singura belea este că Fareeda este tirată la dracu-n praznic, prin Africa, să țină de urât unor lei, așa că trupa vanguardistă se cărăbănește într-acolo să o apere pe Fareeda. Și Cichie Cian nu este singur, se înconjoară de câțiva șmecheri mai tinerei pe care i-a antrenat. Fără nume, că oricum nu contează.
Nu este cazul să vă pregătiți pentru o incursiune într-o demonstrație de scenaristică nemaipomenită, Vanguard este un simplu film de acțiune, tâmp din cale afară, fără dram de logică și pare a fi rezultatul unei producții semnată de Michael Bay la beție și scrisă de unul din scenariștii francizei Fast and furious după ce a fumat la greu țigări, dar nu cu nicotină.
Ce să mai fierb orezul, Vanguard este un film făcut la caterincă, ce unește Vișeul de Jos cu Vișeul de Sus într-un Vișeu general când vine vorba de ceea ce înseamnă realism, logică și dezvoltarea personajelor.
Am și pretenții mari de la o caracterizare mai acătării a personajelor când filmul nu se concentrează pe ele decât preț de 15 secunde, la început, că apoi se pornește acțiunea și atât de multă cunoștință am făcut cu protagoniștii că nici numele nu le-am reținut.
Nici efectele speciale nu-s cele mai reușite (și acum sunt drăguț), pe alocuri par de desene animate și vor genera destule zâmbete.
Dar cu siguranță Vanguard știe că are o singură pedală de accelerație pe care o calcă la maximum, și asta este acțiunea. Se poate spune orice despre film, dar nu că-i lipsește acțiunea.
Și este una non-stop și incitantă, plină de adrenalină, chiar dacă nu prea o înghiți și CGI-ul este șubred în multe momente. Dar are câteva scheme la care seria Fast and furious își bagă cricu-n roată că nu s-a gândit mai întâi, niște cascadorii meseriașe care te mențin băgat în priză și nu te lasă să îți tragi respirația, făcându-te să uiți, pentru puțin timp, că Vanguard dă rateuri grave în toate celelalte domenii.
Ah, și în afară de acțiune, mai este ceva de laudă la el, filmul arată superb, locațiile sunt diverse, ne plimbă din Londra în Dubai și din savanele africane până-n forturile arăbești, iar paleta coloristică este una fermecătoare, un bling-bling care-ți sclipește permanent în ochi.
De fapt, cam așa-s filmele recente chinezești lansate de Anul Nou, nu sunt deloc serioase și scopul lor principal este să-ți testeze capacitatea oculară pentru a vedea cât bombardament coloristic poate duce.
Se vede că Jackie Chan se apropie cu pași repezi, din păcate, de data pensionării, chiar se fac glume meta pe seama asta în film, când personajul său nu se mai aventurează la giumbușlucuri periculoase la care acum câțiva ani Jackie nu s-ar fi coit să le facă.
Dacă se punea mai mult efort într-un scenariu înfipt cu un picior în realitate, de fapt, m-aș fi mulțumit și cu un deget, Vanguard ar fi fost un film decent de acțiune. În schimb, am primit un deget, dar nu cel dorit, așa că, deși m-am bucurat de câteva momente satisfăcătoare de acțiune furibundă aiuristică, altceva pardonabil nu mai găsesc în Vanguard, de aceea n-am prin buzunare decât 4 uncii de aur pentru el.
Era să uit, dă lecții însă la creditele de final, m-a făcut să mă uit la ele datorită secvențelor „behind the scenes‟ care au arătat cât de mult se muncește la un film, chiar și unul slab. Și aici chiar am avut ce vedea, pentru că nu este ca la americani, cu mult green screen, regizorul i-a chinuit pe săracii actori, punându-i în pericol. Dar Vanguard tot un film slab rămâne.

Trailer: