Your name

Your name

Dacă tot am aflat că Hollywood vrea un remake live action (de ce Doamne, de ce?) al animației Your name (Kimi no na wa) și cum auzisem lucruri foarte bune despre film, l-am vânat până am dat de el.

Știam vag ceva din poveste și nici nu am avut tupeul să mă uit la trailer pentru a porni cu creierul neîntinat de informații ce pot spulbera feeria acestui film.

Sunt un imens dobitoc pentru că am așteptat atâția ani până să văd Your name.

De ce? Nici nu mai are rost să mai trag de timp, pentru că filmul este o capodoperă, nu una dintre cele mai bune animații văzute vreodată, ci unul dintre cele mai bune filme urmărite de mine. Punct.

Filmul urmărește destinele a doi adolescenți, Mitsuha, o domnișoară ce-și duce viața într-un orășel aproape rural, fără mari perspective de viitor, și Taki, un orășean de capitală, din Tokyo, două personaje ce se trezesc interconectate în preajma unul eveniment astronomic extrem de rar.

Când și când, cei doi fac clasicul schimb de corpuri, Taki se trezește într-un trup de femeie și evident că face orice bărbat ar face în această situație, spre teroarea celor apropiați, în timp ce Mitsuha se comportă mai decent și contribuie la îmbunătățirea relațiilor sociale ale lui Taki.

Stupefiați la început și crezându-se într-un vis incredibil de realist, cei doi își dau seama rapid că totul se întâmplă aievea și încep să depună toate eforturile pentru a descoperi motivul misterios al acestui transfer și ce este de făcut pentru a reveni la normal.

După ce avem parte de comicăriile de început, specifice unei asemenea premise și când Your name părea a fi un film oarecare, tocmai atunci te lovește la temelie pentru că povestea ia o turnură absolut bulversantă și imprevizibilă.

Puteți urmări trailerul din link în liniște, nu vă dezvăluie nimic din povestea primordială a filmului și nici eu nu voi cârâi ceva spoilere, doar atât vă spun, scenariul este fabulos și îmbină mai multe genuri atât de bine încât pur și simplu am rămas înmărmurit cum a putut să împletească fără cusur o dramă profundă cu o comedie ilară cu o aventură spectaculoasă, din tot acest amalgam ieșind un film de pus în ramă.

Your name știe să dozeze la perfecție diferite sentimente pentru că în timp ce râdeam de mirarea celor două personaje și îmi ziceam în gând că-i tare drăguță această schimbare de corpuri și că nu este nimic nou, filmul parcă simte asta și vine și mă izbește cu o dramă emoționantă cu o tentă SF de mi-a nenorocit glandele lacrimale.

Am mai plâns eu la animații (îmi vine în minte Grave of the fireflies, dar din cu totul alte motive), dar niciodată ca la Your name, genericul curgea, la fel și lacrimile mele.

La asta contribuie din plin și coloana sonoră cu două piese monumentale, prima mai săltăreață, în ton cu prima jumătate a filmului, mai lejeră, iar cea de final este atât de tristă încât singură și ar fi suficientă să stoarcă lacrimi și dintr-un bolovan deșertic.

Your name poartă spectatorul într-o călătorie captivantă printr-o lume minunată vizual, plină de mister și atmosferă și care ne demonstrează cât de puternic și de neoprit este spiritul uman atunci când vine vorba de sentimentul suprem: iubirea.

Este o poveste despre depășirea tuturor obstacolelor, despre iubirea care transcende spațiul și timpul, despre lupta permanentă împotriva destinului care nu este decis de nimeni, doar de tine și care este scris pe măsură ce viața își urmează cursul natural.

Deși este un film animat, Your name nu este sub nicio formă un film pentru copii, nu este ceva superficial, ușor de digerat, cu scenariu ușurel, ci este o explorare metaforică și chiar mistică a sensului vieții și care ne oferă o doză mare de sentimente profunde, greu de uitat.

Chiar dacă sunt doar niște personaje animate, Mitshua și Taki conving prin chimia ce ia naștere ca urmare a schimbului, nu numai de trupuri, ci și de perspective, iar dinamica la care asistăm este înduioșătoare. Aș vrea să spun și unică sau originală, dar am mai văzut o producție recentă cu o poveste asemănătoare, cel puțin în ceea ce privește fundația care stă la baza filmului.

Premisa ieșită din comun ne aduce o legătură mai personală ca de obicei, diferită de toate filmele romantice în care totul este o rutină și am investit atât de multe sentimente în această poveste, încât mă durea la propriu drama prin care trec personajele.

Filmul nu are nicio secundă de plictis pentru că mereu se întâmplă ceva și asta datorită amestecului omogen de genuri, iar editarea, deși ați strâmba din nas, pentru că este doar o animație, face toți banii. Modul în care sunt îmbinate scene de la început cu unele din final denotă adevărată o tușă de măiestrie.

După ce am văzut Your name, un adevărat tur de forță ce mi-a răvășit toată gama de sentimente de care-s capabil, acum mi se par niște banalități filmele animate ce ies pe bandă rulantă de la Hollywood.

Your name nu este doar un simplu film animat, ci este o țesătură de sentimente umane, atemporală, artizanală și meticulos concepută. Poate că recenzia este făcută prea la cald, dar nici acum nu îmi pot reveni din frumusețea impecabilă la care am asistat și m-ar durea inima dacă nu îi dau un 10.

 

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

South Park: Post Covid

Azi sunt cu promoția după mine, două la preț de una, cu South Park: Post …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.